Asım Yenihaber

Asım Yenihaber

Sarıgülüm kokmaz mı ah!

Sarıgülüm kokmaz mı ah!

Şarkı İsmet Nedim’in miş...
Kim bu İsmet Nedim? Bilen, tanıyan, gören var mı?
Doğrusu ben hiç görmedim. Gazetelerde haberini, televizyonlarda dedikodusunu duymadım. Fakat bu şarkı her nasılsa zihnimde yer etmiş
Sarıgülüm kokmaz mı ah
Aşkı beni yakmaz mı
Kaçıp giden sevgilim
Dönüp bana bakmaz mı?
Bizdeki “Sarıgül” muhabbeti, bu şarkıdaki muhabbet!
Fakat son zamanlarda bazı kesimlerde başka çeşit bir “Sarıgül muhabbeti” var. “Dersimli Kemal” başa geçeli ikinci ayağı da çukura giren CHP’nin Sarıgül muhabbeti fena halde acayip ve garayip.
Âdeta geçmiş hiç yaşanmamış gibi... Şu an Şişli Belediye başkanı koltuğunda oturan Mustafa Sarıgül CHP’den büyük tantanalarla ihraç edilmemiş gibi...
Bir kurtarıcı edasıyla dönecek, İstanbul büyükşehir belediye başkanı adayı olacak... (Elbette kazanırsa da, geleceğin CHP genel başkanı o dur!)
Bu senaryonun aksayan tarafı, CHP’nin hazım kapasitesi!
Gerçi CHP hazımlı bir partidir! Neleri hazmetmedi ki?
Dersim harekatını baştan sona “başarıyla” yürüten parti CHP’dir. Sonra bir Dersimliyi başa geçiren de CHP! Dersim ismini söküp yerine Tunceli’yi koyan CHP’dir, hükümetin eski isimlerin iadesi yönündeki açıklamaları üzerine Tunceli’yi Dersim yapmak için harekete geçen de CHP...
“Tutarlılık” mı dediniz?
“Çelişmezlik” mi buyurdunuz?
Onlar mantıkla ilgili ilkeler. CHP’de mantık aranmaz!
Sarıgül’ün CHP’de bir kurtarıcı gibi kurallar, teamüller ve geçmiş dikkate alınmaksızın baş tacı edilmesi, elbette sorgulanacak.
CHP’nin raporuna göre, Sarıgül fena halde kokuyor!
Yolsuzluk, rüşvet, iltimas... bu raporda ne isterseniz var. Bu raporda zikredilen hususlar bizzat bir önceki genel başkan Deniz Baykal tarafından kurultayda dile getiriliyor. Doğrusu yanlışı onlara ait. Ve meşhur ihrac vak’ası vuku buluyor.
Rapor dikkate alınırsa, Sarıgül şarkıdaki gibi kaçıp giden sevgili değil, kovulan bir aşifte! Tabii aşifteye âşık olmak da mümkün! O zaman katlanacağınız çok şey var demektir.
Bakın en önemli husus şu: Bu raddede CHP CHP’ye karşı olacak!
Nitekim epeydir sesi soluğu çıkmayan eski başkan Deniz Baykal konuşmuş. Sarıgül’ün CHP milletvekilleri tarafından hazırlanan 57 sayfalık bir rapor mucibince partiden ihraç edildiğini söylemiş.
“Bu tespitler 9 yıl öncesine ait; ancak geçerliliğini koruyor. Bugün de değişen bir şey yok. Rapor görmezden gelinemez” değerlendirmesini yapmış. Baykal rapordan sonraki süreçte olağanüstü kurultaya gidildiğini belirttikten sonra “Kurultay konuşmama baksınlar, oradaki sorularıma yanıt verilemedi” diye konuşmuş.
Anlayacağınız, Tarzan yine zor durumda!
CHP için şarkıyı şöyle değiştirebiliriz:
Sarı gülüm kokar mı ah!
Aşkı beni yakar mı ah!
Gelelim asıl mevzuya... Siyasî mevzular gelir geçer. Kültür, sanat kalıcıdır. Bu şarkının bestekârı İsmet Nedim yaşıyor mu? Bir zamanlar çok meşhur olan, bütün ünlü icracılar tarafından okunan bu besteyi yapan sanatkârın unutulması mümkün değil.
Aradım taradım, ulaştığım bilgi şu: TRT sanatçılarından İsmet Nedim 1981’de, her ne hikmetse terk-i vatan etmiş, Berlin’e gitmiş! Öyle siyasi bir vasfı da bilinmediğine göre, neden acaba? Orada sağ mı, dünyasını değiştirdi mi? Berlin’de “Sarıgül” gibi halkın hissiyatını yakalayan besteler yaptı mı?
Bilmem ki bu merakımı kim giderir?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Asım Yenihaber Arşivi