Kıvanç Tığlı

Kıvanç Tığlı

Ders başarısızlığı ve dikkat sorunları

Ders başarısızlığı ve dikkat sorunları

Değerli okuyucularım, bazı öğrencilerimiz zekâları normal olduğu halde, derslerinde başarı gösteremiyorlar. Öğrenme güçlüğü denilen bu bulgu, beyindeki bir sorundan kaynaklanır. Beynin bölümleri birbiriyle yeterli şekilde iletişim kuramamakta ya da bilgiyi uygun bir şekilde transfer edememektedir. Temelde eksik olan unsurlar (dikkat, dil öğrenme, görsel algılayış) birçok yeteneği etkilemektedir. Bunlar arasında okuma yazma, aritmetik, dinleme, konuşma ve anlama sayılabilir. Öğrenme güçlüğü olan çocuklar, genellikle bunlardan birkaçında birden sorun yaşarlar.
Psikanalitik kurama göre DEHB şöyle açıklanır; DEHB daha çok okul döneminde (latans dönemde) görülen bir bozukluktur. Bu dönemde ödipal dönemin özelliği olan tümgüçlülüğün sönmesi beklenir. Çocuk artık hiyerarşik farkı, babanın gücünü kabul eder ve kendi arzularını erteler. Böylece çocuksu arzu ve istekler, toplumun kabul ettiği istek ve arzulara yöneltilip yüceltilir; babayla anne için değil, akranlarla akademik başarı için rekabet başlar.

Dikkat derslere verilir. Otorite kabul edilip, çocuksu cinsellik ergenliğe kadar ertelenir.

Çocuk bir çiftin varlığında, üçüncü olarak var olmalıdır ki bazı durumlarda bu olmaz ve çocuk annenin çifti konumunda kalır. Yani baba, araya girme ayırma görevini yapamamış sayılır. Çocukla annenin arasına giremeyen baba aynı zamanda eşini de yalnız bırakmıştır. Yalnız kalan eş de çocuğuna sarılır ve bu durum çocukta yoğun sıkıntıların oluşmasına yol açar. Buna ek olarak, çocuk babanın yerine geçtiğinde aslında ailedeki sınırları ihlal etmiş ve buna müsaade edilmiş demektir. İlk güvenli ortamında bununla karşılaşan çocuk, bu durumun benzerini dış dünyaya yani okul hayatına taşır. Onun için sanki, sınırlar karışmıştır, durmak zordur. Babanın otoritesini yok sayan çocuk, devlet babanın yani okulun. öğretmenin de otoritesini yok sayacaktır. “Artık tahtaya bakıp dikkatini buraya vereceksin “kuralı geçersiz, “Şimdi değil sonra” yetersiz kalır.

Dikkat eksikliği bozukluğu yaşayan öğrencilerde sıklıkla ders başarısızlığı görülür. Dikkat eksikliği bozukluğu denilen şey, “Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu”nun bir alt türüdür.. DEB’da konsantrasyon zorluğu, dikkat dağılması, geleceğe yönelik düşünmekte zorlanma ve idarecilikte faal olamamaktır. Örneğin, öğretmenin çocuk için tuttuğu notlarda “Ayşe daha az hayal kurmalı ve işine daha iyi konsantre olmalı” ya da “Ahmet potansiyelini değerlendiremiyor” gibi tanımlama olması DEB şüphelerini ortaya çıkarabilir.

Dilber danışmanlık merkezine, derslerinde başarısızlık, ders dinlerken kendini derse verememe, sinirlilik, ödevleri yapmakta isteksizlik, unutkanlık, dikkat dağınıklığı gibi şikayetlerle başvurdu. İlkokul dördüncü sınıfta okuyordu. Okula başlamadan önce bir sene anaokulu eğitimi almıştı.. Dilber e wisc-r zeka testi ve dikkat, idrak, görsel algıyı, hafıza fonksiyonlarını ölçen testler uygulandı. Dilber in Wisc-r zeka testi sonucuna göre sonuçlar şöyleydi: Sözel performans alanında zekası yaşıtlarıyla aynı düzeydeydi ancak, performans alanında zekası yaşıtlarından daha düşük seviyedeydi. Genel anlamda zekası normaldi. Ancak öğrenme güçlüğü yaşıyordu. Bu yüzden derslerinde istese de başarılı olamıyordu. Yani yaşıtlarından, daha çok tekrar yaparak ve daha çok çalışarak, yavaş öğrenebilecekti. Dikkat, tespit, hafıza fonksiyonlarını ölçen Benton ve D2 dikkat testi sonuçlarına göre de dikkati yaşıtlarından daha düşük çıkmıştı. İşte tam da bu yüzden ders dinlemede ve ödevlerini yapmakta zorlanıyordu. Sık sık eşya kaybediyordu, hep bir şeylerini unutuyordu, sınavlarda yapılmaması geren çok küçük hatalar yapıyor ve bu yüzden soru kaçırıyordu. Dilber ile dikkatini, görsel algısını geliştiren alıştırmalar hem seanslarda yapıldı hem de eve verildi. Öğretmeniyle irtibata geçildi ve tavsiyelerde bulunuldu. Danışanım şu an derslerinde daha başarılı.

Dikkat eksikliği teşhisinde önemli bir test olan  Wisc-r zeka testinden bahsedelim; Bu test 6-12 yaş çocuklarına uygulanan bireysel bir testtir. Uygulanma süresi 1-1,5 saat kadardır. Bu test şu alanlarda çocukla ilgili kesin güvenilir bilgiler verir: SÖZEL ALAN: Genel bilgi: Çocuğun çevreden ve ailesinden ne kadar bilgi aldığıyla ilgili ve bilgi düzeyini gösteren alt testtir. Benzerlikler: Çocuğun iki şey arasında benzerlik kurarken soyutlama ve genelleme yapıp yapamadığını, ayrıca bunu doğru ifade edip edemediğini gösteren bir alt testtir. Aritmetik: Dikkati bir probleme yönlendirebilme ve öğrenme yeteneğini gösteren bir alt testtir. Sözcük dağarcığı: Çocuğun bildiği sözcük sayısını ve ifade becerisini gösteren bir alt testtir.

Değerli okurlar, Dikkat eksikliği tedavisinde  üç yöntem vardır; psikolojik, tıbbi ve eğitsel tedavi. Psikolojik tedavilerde bizler daha çok “Davranış Terapisi”ni uyguluyoruz. Davranış terapisinde uygulanacak teknikler, çocuğun yetersiz olduğu alanlara göre belirlenecek ve şekillenecektir.

 Okulda da çocuk, sınavlarda derste dikkatini dağıtacak şeylerden mümkün olduğunca uzak olabilmelidir. Sınıfın arka taraflarındaki, camlardan uzak bir köşede, diğer çocuklara sırtı dönük bir şekilde sınava girmesi, dikkatini sorulara verebilmesini kolaylaştıracaktır. Ama sınav olmadığında, derste çocuk öğretmenine yakın bir mesafede oturmalıdır.    Eğer çocuğunuz çantasını toplamakta zorlanıyorsa, çantaya birkaç tane daha göz eklenebilir ve çocuğun bu gözleri nasıl kullanacağını belirleyip, her bir gözün üzerine hangi kitaba ait olduğunu yazabilirsiniz.    Yine çantaya ödevlerini koyması için renkli dosyalar yerleştirebilir, bunlardan birinin üzerine “okula gidecek” diğerinin üzerine ise “eve gidecek” yazabilirsiniz.    Eğer çocuğunuz okulda beklediğiniz kadar başarılı değilse, ya da dikkatini toplamakta zorlanıyor gibi duruyorsa, öğretmeniyle konuşun ve çocuğun gerçekten kapasitesinin altında sonuçlar alıp almadığını tespit edin.

DEB ile mücadelede başarının sırrı, sürekli tekrar etmekte gizlidir. Sürekli tekrar etmek, sadece çocuğun dikkatini belli bir şeye vermesine değil, aynı zamanda kuralları öğrenmesine de yardımcı olacaktır.    
 
Çocuklarımızın dikkatli ve başarılı olması duasıyla Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kıvanç Tığlı Arşivi