Yener Dönmez

Yener Dönmez

Biz bunu hak etmiyoruz

Biz bunu hak etmiyoruz

Erotizmden medet uman “Üç film birden gazeteleri” gençliğin önemli bir kesimini görselliğin esiri haline getirdi. Şimdi de yapılan düzenleme için “internete sansür” diye yeri göğü inletip kendi ülkelerini Batı’ya jurnallemekten çekinmiyorlar. Neyi hedefledikleri belli. Dertleri başka. Açık söyleyelim: Yapılan düzenleme çocukları internetin zehirli etkilerinden korumaya yetecek düzeyde değildir. Yani eksik ve geç kalınmış bir düzenleme bu.

Özel hayatı, kişilik haklarını koruyabilecek fakat kumarın, müstehcenliğin, erotizmin tehlikelerinden koruyamayacak. Belki bunun için ayrı ilave bir düzenleme yapılacaktır.

Aslında internet büyük bir olanak. Belki de çağımızın en önemli icadı. Ama insanlığın hayrına kullanılabildiği ölçüde bu mümkün.

Peki ülkemizdeki durum nasıl, bir bakalım…

Türkiye İstatistik Kurumu’nun “Seçilmiş Göstergelerle Türkiye” adlı raporu ile Gazi Üniversitesi’nin bir araştırması internet karnemizi net olarak ortaya koyuyor.

Araştırmalara göre, artık her iki evden birisinde bulunan internet yoğunluklu olarak sohbet, oyun, film ve müzik için kullanılıyor maalesef. Facebook üyeliğinde dünya birincisi olmuşuz. Buna karşılık okuma istatistikleri ise alarm veriyor.  

TÜİK’in çalışmasından başlayalım.

Türkiye’de bin 118 halk kütüphanesinde 15 milyon 621 bin 478 kitap bulunuyor. Halk kütüphanelerinden yararlananların sayısı ise mükerrer kullanımlarla birlikte 18 milyon 826 bin 715 olmuş. 

Milyonlarca insan filmlere akın etmiş.

TÜİK’in kitap ve kütüphane ile ilgili bu verilerine karşılık, istatistik çalışmasında sinema ile ilgili olarak ise şu bilgilere yer verilmiş: “Ülkemizde bin 917 sinema salonu mevcuttur. Sinema salonlarında gösterilen filmlerin seyirci sayısı ise 37 milyon 439 bin 786’dır. 2011 yılında 6 bin 778 gazete ve dergi yayımlanmıştır. Gazete ve dergilerin toplam tirajı 2 milyar 265 milyon 538 bin 153 olup, bunun yüzde 94’ünü gazeteler oluşturmaktadır.”

Aynı istatistik çalışmasında bilişim alanındaki gelişmelere ilişkin de şu değerlendirmelerde bulunulmuş: “2013 yılı Nisan ayı içerisinde gerçekleştirilen Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre hanelerin yüzde 49,1’i internete erişim imkânına sahiptir. ADSL yüzde 32,2 ile tüm haneler, yüzde 65,6 ile internet kullanılan haneler arasında en çok kullanılan bağlantı türüdür. 16-74 yaş grubundaki hane halkı bireylerinin bilgisayar ve internet kullanım oranları sırasıyla yüzde 49,9 ve yüzde 48,9’dur. 6-15 yaş grubundaki çocukların bilgisayar, internet ve cep telefonu kullanım oranları sırasıyla yüzde 60,5, yüzde 50,8 ve yüzde 24,3’tür.”

TÜİK’in dikkat çeken verileri böyle…

Geçelim Gazi Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Akif Ocak’ın, TBMM Başkanlığı için hazırladığı “Türkiye’de İnternet Kullanımları Trendi” başlıklı raporuna…

Araştırma için bin 856’sı ilköğretim, 723’ü de lise olmak üzere toplam 2 bin 579 öğrenci ile anket yapılmış. Facebook’a özel vurgu yapılan raporda şu ifadelere yer verilmiş: “Ülkemizde internet kullanım trendlerine göre, Türkiye, facebook kullanımında dünyada ilk sıradadır. Bu eğilim 2004 yılından itibaren her geçen yıl artmıştır. Yine, sohbet, sosyal paylaşım siteleri, tüm kullanıcılar içinde yüzde 47,7’lik bir orana sahiptir. Çocuk istismarı ve siber zorbalık kullanımlarının da görüldüğü trendde, resim ve müzik indirmek de yüzde 47,6’lık kullanıcı oranına sahip bulunmaktadır.”  

Arama bölümleri ise riskin boyutunu göstermede önemli bir ipucu…

“Ülkemizde internette müstehcen terimlerin arama oranı oldukça yüksektir” denilen raporda şu değerlendirmeler bir hayli çarpıcı: “2004 yılından 2013 başına kadar google arama motorunda Türkiye ile ilgili yapılan aramalarda en fazla şu ifadeler kullanıldı: ‘Yetenek sizsiniz, O ses Türkiye, Türkiye haritası, facebook Türkiye.’ Ülke içi bazda aramalarda ise ilk üç sırada, ‘facebook, mynet, oyun, youtube’ kelimeleri yer aldı. Porno kelimesinin aramasında ise Türkiye Ermenistan ve Arnavutluk’un ardından dünya üçüncüsü olarak google kayıtlarına girdi. Yine sohbet programı msn kullanımında ise Fas’tan sonra Türkiye dünya ikincisi oldu. Kullanıcıların interneti kullanmadaki amaçları ise en fazla sohbet, oyun, film müzik indirmek ve e-posta kullanımında yoğunlaştı.”

Raporunun son bölümünde ise internet kullanımındaki yanlış tercihlerin yol açtığı sakıncalara dikkat çekilerek şöyle denilmiş: “Sorunlar; vakit kaybı, yanlış bilgi paylaşımı, sosyal ağlara bağımlılık, asosyal yaşam, yalnızlık, içe kapanıklık, kötü içeriklerin psikolojik etkileri, internet kumarı ve internet oyunlarına bağımlılık şeklinde sıralanmaktadır.”

İşte rakamlarla durumumuz ortada.

Şimdi sormak lazım bu “3 film birden gazeteleri”ne…

Bütün dünya yasal düzenlemeler yapıp gençliğini koruma altına alırken biz nesillerimizi sizin bir türlü tatmin edilemeyen daha fazla “tık” daha fazla “rant” iştiyakınıza kurban mı edelim?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Yener Dönmez Arşivi