Ersoy Dede

Ersoy Dede

Mahkeme Direnişte

Mahkeme Direnişte

Dün hukuk devleti adına skandal bir gelişme yaşandı.. Benzerine az rastlanır bir gelişme.. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce kaldırılan, kaldırılma kararı Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan Özel Yetkili mahkeme, Yüce Meclis’e meydan okudu.. Cumhurbaşkanı’na meydan okudu.. “Verdiğiniz kararı tanımıyorum, bizi kapatamazsınız” dedi ve (HSYK’nın açıklamasıyla ifade edecek olursak) “yetki gasbı” yaparak tahliye taleplerini reddetmeye kalktı.. Tutukluluk üst sınırını 10 yıldan 5 yıla düşüren düzenlemenin ardından, 5 yıldan fazla bir süredir tutuklu kalanların müracaatları ile birlikte tahliye edilmeleri gerekiyordu. Dün yazdık. Evet beğendiğiniz sanıklar da tahliye olacak, beğenmedikleriniz de.. Evet İlker Başbuğ çıkarken Malatya Zirve Katliamı sanıkları da çıkacak..  Esas olan burada mahkemelerin bir an evvel kararlarını vermeleri olmalı.. Çünkü tahliye beraat demek değildir.. Yargılama yapılmalı, kararlar adil bir biçimde verilmeli. Eğer vicdanları yaralayan tahliye kararları olduğunu düşünüyorsanız, bu, o davaya bakan mahkemenin suçudur.. Meseleyi böyle değerlendirin.

YETKİ GASBI

Ergenekon Davası’ndan tutuklu yargılanan bazı sanıkların tahliye talepleri, henüz başvurularını yaptıkları mahkemece müzakere edilmeden, 13. Ağır Ceza Mahkemesi bir açıklama yaparak, taleplerin reddedildiğini duyurdu.. İster istemez de televizyonlar bu flaş gelişmeyi son dakika olarak verdi ekranlarda.. Oysa ne kendilerine bu yönde bir müracaat vardı ne de fiilen ortada böyle bir mahkeme vardı.. Diyordu ki 13. Ağır Ceza Mahkemesi; “siz bizi kapatamazsınız”.. Oysa bugün fiilen ÖYM’lerin olmadığını, iki yıl evvel tümden kapatıldığını ve ancak TBMM’nin verdiği yetkiyle ellerindeki davalara bakmaya devam ettiklerini görmeyelim diye uğraşıyorlar.. O mahkemelere özel yetkiyi veren de, alan da Türkiye Büyük Millet Meclisi.. Zaten başımıza ne geldiyse Meclis üzerinde başka iradeleri tanıdığımız ve kabul ettiğimiz için geldi. Yok artık!. Millet iradesinin en yüce tecelligâhı olan TBMM söyleyecek son sözü. Yetkisini, gücünü nereden aldığı belli olmayan, hangi cüretle kafa tuttuğunu anlamadığımız yapılar değil.. Bakın şaka değil, bugün bir yasa çıksa Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden; “adam öldürmek” suç olmaktan çıkar.. Bu kadar net..

ADALET YERİNİ BULSUN

Şimdi 13. Ağır Ceza, önünde olmayan bir taleple ilgili değerlendirme yapmış ve tahliye taleplerini reddetmiş ya.. E adama sormazlar mı, “asıl yapman gereken başka bir iş yok mu senin?” diye..  Bu mahkemelerle ilgili son yasa geçerken, ellerindeki davalara ilişkin karar metinlerini yazmaları için 15 gün süre verilmişti..

Hatta itiraz ettiler; “biz 15 günde koca kararı nasıl yazarız?” dediler.. E arkadaş, kaç ay oldu dava sonuçlanalı, tek satır bir şey yazmadınız mı bugüne kadar?.. Şimdi mi yazacaksınız tamamını?.. Eğer öyleyse çok yoğun olmanız gerekir.. Siz kararınızı yazsanıza bir an evvel.. Bırakın kendi yetkinizde olmayan işlerle uğraşmayı. Asıl işinizi yapın. Yapın da adalet yerini bulsun. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi