Ayhan Demir

Ayhan Demir

Cemaat ve CHP işbirliği

Cemaat ve CHP işbirliği

Cemaat ile CHP arasındaki işbirliği, aslında birkaç yıl öncesine dayanıyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 25-26 Nisan 2012 tarihlerinde gerçekleştirdiği, Bosna seyahati bu işbirliğini ortaya seren örneklerden bir tanesi.

CHP’nin Bosna  seyahatini organize eden ilahiyatçı Muhammet Çakmak idi. Hali hazırda CHP Bağcılar Belediye Başkanı Adayı olan Çakmak, Parti Meclisi eski üyesi ve eski grup danışmanı. Çakmak, Gülen için “kimsenin görmezden gelemeyeceği bilge bir adam” ve Cemaat için de ‘gönül ordusu’ güzellemesini yapacak kadar, bu yapılanmaya ilgi duyan bir isim.

Kılıçdaroğlu ve CHP heyetinin Bosna seyahati esnasındaki tüm hizmetleri Cemaate bağlı Fidan Tour isimli turizm firması sağladı.

CHP heyeti, Saraybosna Havaalanı’nda, Cemaate bağlı Bosna Sema Eğitim Kurumları’nda eğitim gören Türk çocukları tarafından karşılatıldı.

Kılıçdaroğlu’na, Boşnak kökenli CHP İl Genel Meclisi Üyesi Refik Akova da eşlik ediyordu. Ne yalan söyleyelim Kılıçdaroğlu’na Bosna’yı gezmek için, Akova’dan daha iyi bir rehber düşünülemezdi. Ancak böyle olmadı. Cemaatin Bosna’daki yayın organı haftalık Novo Vrijeme (Yeni Zaman) gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Orhan Hacagiç, her adımda, Kılıçdaroğlu’nun yanında yer aldı.

Bosna Hersek Diyanet İşleri Başkanvekili Hafız İsmet Spahiç ile görüşürken, Tetka Zilha Aşevi’ni ziyaret ederken, Başçarşı’da dolaşılırken, rahmetli Aliya’nın mezarında dua ederken, Hacagiç de Kılıçdaroğlu’nun yanındaydı.

Aslına bakılırsa Cemaat, Zaman Ankara temsilcisi Mustafa Ünal ve Bugün yazarı Adem Yavuz Arslan üzerinden de, bu seyahati ilgiyle takip etmiş, haber, röportaj ve köşe yazıları ile desteklemişti.

Dolayısıyla, Cemaat ile CHP arasındaki yol arkadaşlığının pek de yeni olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Gelelim Cemaatin, Bosna siyasetine sızma girişimlerine…

Kılıçdaroğlu’nun, Cemaatin üst düzey temsilcileri ile yaptığı bir görüşmede, Dışişleri Bakanı ve Sosyal Demokrat Parti-SDP Genel Başkanı Zlatko Lagumciya ile iletişime geçilmesini önermişti. Kılıçdaroğlu’nun önerisini dikkate alan Cemaatin üst düzey temsilcileri, Lagumciya ile görüşmek üzere, Bosna’ya geldiler.

Cemaate bağlı Burch Üniversitesi’nde, SDP lideri Zlatko Lagumciya ve oğlu Salko’nun da  davet edildiği, bir akşam yemeği verildi. Cemaat mensuplarının, Zaltko ve Salko Lagumciya’nın ‘ne kadar iyi ve büyük Müslümanlar olduğunu’ işaret eden, övgü dolu cümleleri bu yemeğe katılan herkesi şaşkına çevirmişti.

Cemaatin irtibatta olduğu bir diğer Bosnalı siyasetçi ise, Cumhurbaşkanlığı Konseyi Hırvat Üyesi Zelyko Komşiç’tir. Daha önce yeni bir siyasi parti kurmayı düşünen Cemaat, Komşiç’in SDP’den ayrılmasıyla, bu fikirden vazgeçti. Komşiç’in Demokrat Cephe’sini (Demokratska Fronta) destekleme kararı aldı.

Bir Hırvat’a verilen desteğin tepki çekmesinden endişelenen Cemaat, Komşiç’i bir Boşnak partisiyle ittifaka hazırlıyor. Daha İyi Bir Gelecek İçin İşbirliği Partisi-SBB lideri Fahrudin Radonçiç, bu iş için biçilmiş kaftan. Cemaat ile Fahrudin Radonçiç arasındaki iletişimin, ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi olan Dnevni Avaz’ın sahibi ve sıkı destekçileri olan, -eski- eşi Azra hanım üzerinden sağladığı iddia ediliyor.

Fahrudin Radonçiç, Şubat ayında yaşanan şiddet olaylarının baş sorumlu kabul edilerek, parlamento tarafından Güvenlik Bakanlığı’ndan alındı. Bu gelişme, şimdilik, oyunu bozdu. Fakat parlamentoya sunulan önergeye sadece Hırvatların karşı çıkması, oldukça dikkat çekiciydi.

Cemaatin, resmi anlamda, irtibat kuramadığı tek siyasi oluşum, rahmetli Aliya İzetbegoviç’in, Demokratik Eylem Partisi-SDA’dır.

Cemaat önce, şu an Romanya ülke abisi olan, Bosna eski ülke abisi Fatih Gürsoy ve Burch Üniversitesi eski Rektörü Hüseyin Padem üzerinden, Cumhurbaşkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzetbegoviç ile iletişime geçmeyi denedi. Ardından, yeni ülke abisi Mehmet Mutlu ve Fidan Tour Genel Müdürü Ali Dokumacı ile yeni bir deneme yapıldı. Ancak her ikisi de başarısızlıkla neticelendi.

Fidan Tour, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu eski Başkan Yardımcısı Sadık Ahmetoviç ve Federal Parlamento Saraybosna Milletvekili Denis Zvizdiç’i Türkiye seyahatine götürüldüler. Fakat buradan da bir netice elde edemediler.

Cemaat, Bosnalı Sırplar ile de yakından ilgileniyor. Türkiye’den Bosna’ya giden Cemaatin üst düzey yetkilileri, ağırlıklı olarak Sırpların yaşadığı Biyelyina ve Banya Luka’ya gittiler. Sırp Cumhuriyeti Emniyeti’ne bağlı müfettişler ile görüştüler. Yine ağırlıklı olarak Sırpların yaşadığı Foça’daki Ortodoks İlahiyat Fakültesi’ni ve Belgrad’daki Ortodoks İlahiyat Fakültesi’ni ziyaret ettiler. Bu görüşmelerin ardından, Fidan Tour aracılığıyla, birçok Sırp Türkiye’de gezdirildi.

Tüm bu görüşmeler, şu an sadece dil kursları seviyesinde bulunan, Sırbistan’daki yapılanmaları için yol açma çalışmalarının bir parçası. Benzer yapılanmalar, Makedonya başta olmak üzere, birçok Balkan ülkesi için de geçerli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ayhan Demir Arşivi