Ayhan Demir

Ayhan Demir

İki Seçim Bir Arada

İki Seçim Bir Arada

Makedonya Cumhurbaşkanlığı Seçimi ilk turuna ait resmi olmayan sonuçları belli oldu. Katılım oranı yüzde 48,45 gibi oldukça düşük bir seviyede kaldı. Hal böyle olunca hiçbir aday, ilk turda seçilmek için gereken 1 milyon 779 bin 572 kayıtlı seçmenin, yüzde 50’den fazlasının oyunu alamadı.

Tüm adayların akademisyen kimliğine sahip olduğu bu seçimde, iktidarın büyük ortağı VMRO-DPMNE’nin desteklediği mevcut Cumhurbaşkanı George İvanov en fazla oyu aldı. Hükümet ortaklarından Türk Demokratik Partisi-TDP’nin de destekliği İvanov, kayıtlı seçmenin 25,26’sının oyunu aldı.

Ana muhalefet SDSM’nin adayı Stevo Pendarovski, yarışı ikinci sırada tamamladı. Ülkenin bir diğer Türk partileri, Türk Milli Birlik Partisi-TMBH ve Türk Hareket Partisi-THP’nin de destek verdiği Pendarovski, kayıtlı seçmenin 18,33’ünün oyunu aldı.

Bir diğer Makedon partisi GROM’un adayı olan Zoran Popovski, kayıtlı seçmenin 1,76’nın oyunu aldı.

İktidarın Arnavut ortaklarından Demokratik Bütünleşme Birliği-DUI, “VMRO-DPMNE’nin, Cumhurbaşkanı adayı konusunda fikirlerine başvurmadığı” gerekçesiyle seçimi protesto etti.

DUI lideri Ali Ahmeti’nin boykot çağrısında dile getirdiği cümleler oldukça önemli: “Artık Arnavutların sadece yardımcı, vekil ya da sözcü olma zamanı geçti. Cumhurbaşkanından tutun, Meclis Başkanı’na kadar temsil edilme zamanı geldi. Bu ülke Makedonların olduğu kadar Arnavutların da toprağıdır. Biz ne misafir ne de kiracıyız.”

Muhalefetteki Arnavut Demokrat Partisi-PDSH ise İlyaz Halimi’yi destekledi. Halimi, kayıtlı seçmenin 2,19’unun oyunu aldı. Makedonya’daki Arnavut nüfus yüzde 30’lar seviyesinde bulunuyor. Halimi’nin bu kadar düşük oy alması, Arnavut lider Ali Ahmeti’nin boykot çağrısının etkili olduğunu açıkça gösteriyor.

Makedonya Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu 27 Nisan’da yapılacak. İkinci turda, en fazla oyu alan İvanov ve Pendarovski, Cumhurbaşkanı olmak için yarışacaklar. Bir başka ifadeyle, Cumhurbaşkanlığı için Ortodoks Makedonlar kendi aralarında yarışacaklar. Bu durum, Makedonya Müslümanları açısından oldukça acı ve kabul edilemez bir durum.

Son olarak, DUI lideri Ali Ahmeti’nin sözlerinden ilham alarak, şunları mutlaka söylemeliyiz: Artık Makedonya Müslümanlarının sadece yardımcı, vekil ya da sözcü olma zamanı gerilerde kalmalı. Müslümanların, Cumhurbaşkanı, Başbakan ya da Meclis Başkanı olarak temsil edilme zamanı çoktan geldi. Makedonya, Makedonların olduğu kadar Arnavut, Türk ve Boşnakların da toprağıdır. Müslümanlar, Makedonya’da ne misafir ne de kiracıdır!

PARLAMENTO SEÇİMİ

Makedonya Cumhuriyeti, 27 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Seçimi ikinci turu ile birlikte, ülke parlamentosunun 123 yeni üyesini de belirleyecek. Parlamenterlerden 120’si ülkede, 3’ü ise ülke dışında yaşayan Makedonya vatandaşlarının oylarıyla seçilecek.

Erken Genel Seçim’de, 9 parti ve 5 koalisyon olmak üzere, toplam 14 siyasi oluşum yarışacak. Ülkenin en büyük azınlığı konumundaki Arnavutlar 4 ve Boşnaklar 3 partiyle seçime seçim yarışına katılacaklar.

Arnavutların iktidar ortağı olmaya aday iki partisi var: Ali Ahmeti liderliğindeki Demokratik Bütünleşme Birliği-DUI ve Memduh Thaci liderliğindeki Arnavut Demokrat Partisi-PDSH. Büyük umutlarla kurulan ama ülke siyasetinde beklenen etkiyi meydana getiremeyen Rufi Osmani liderliğindeki Demokratik Milli Direniş Partisi-RDK’da bir diğer Arnavut partisi.

Seçimlere katılan iki Türk partisi ise Makedon partileriyle kurdukları koalisyonlar üzerinden genel seçimlere katılıyorlar. Hali hazırda hükümet ortağı olan Kenan Hasip liderliğindeki Türk Demokratik Partisi-TDP, bu seçimlerde de VMRO-DPMN listesinden iki milletvekili adayı gösterdi. Erdoğan Saraç liderliğindeki bir diğer Türk partisi Türk Milli Birlik Partisi-TMBH ise ana muhalefet SDSM’nin seçim listesinden bir aday gösterdi.

Makedonya’nın acil çözüm bekleyen birçok sorunu var. Yüzde 30’lar seviyesine ulaşan işsizlik, Yunanistan’la yaşanan isim sorunu, tarım, sosyal güvenlik, sağlık ve adli sistemdeki reform ihtiyacı, AB ve NATO yolunda ilerleme kaydedilememesi, özellikle Müslüman Arnavutlar ile Makedonlar arasında yaşanan etnik sorunlar bunlardan sadece birkaçı.

Seçim sonuçları hiç mühim değil. Neticede bir Makedon partisi iktidarın büyük ortağı olacak. Arnavut, Türk ve Boşnak partilerinden birer tanesi de, sus payı olarak, hükümete dâhil edilecek. Ancak Makedonya bu şekilde daha fazla yol alamaz. Öncelikle Makedonya’nın sadece Makedonların tapulu malı olmadığı kabul edilmeli. Makedonya Müslümanları, artık musluklar ile idare etmeyi bir kenara bırakıp, ana vanalara talip olmalılar. Bunun için ilk şart: Birlik, kayıtsız şartsız birlik!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayhan Demir Arşivi