Asım Yenihaber

Asım Yenihaber

“Ömürlük prezidentler” Yahut “ömürboyu başkanlar!”

“Ömürlük prezidentler” Yahut “ömürboyu başkanlar!”

Bu internet acayip bir şey azizim! Sağa sola bakınırken, gözünüz ille de bir şeylere takılıyor. Arasanız bulamayacağınız şeyler de olabilir bunlar.

İşte biri: “Ömürlük prezidentler.” Türkçe’nin Azerbaycan yorumu bir haber...

“İyunun əvvəlində Suriya prezidenti Bashar al-Assad-ın 3-cü dəfə prezident seçkisinin qalibi elan olunan kimi seçkilərin saxtalaşdırılması problem ilə yanaşı prezidentlik müddəti barədə polemikaları yenidən gündəmə gəlib. Bəs görəsən dünyanın neçə ölkəsində 2 dəfədən çox seçilmiş prezidentlər hakimiyyətdədir. Azadlıq Radiosu bu barədə maraqlı infoqrafika hazırlayıb.”

Yani: Haziranın başında Suriye başkanı Beşşar el-Esad’ın 3. defa başkan seçiminin galibi ilan edilmesi, bazı seçimlerin sahteleşmesi problemi ile birlikte başkanlık müddeti tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Bakalım dünyanın kaç ülkesinde iki defadan çok seçilmiş başkanlar yönetimdedir. Azadlık radyosu bu konuda ilgi çekici bir haber hazırladı…

Dünyanın 195 devletinden 18’i monarşi ile idare ediliyormuş. Bunların yarısının Avrupa’da olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bunlarda başkanlık sorunu yok! Ölene kadar veya feragat edene kadar tahtta oturmaya devam!

158 devlet de resmen cumhuriyet olarak yönetiliyormuş. Bunların bir çoğunda 2 defadan fazla başkan seçilmek mümkün değilmiş.

Anayasasında “cumhuriyet” yazan, gerçekte ise monarşi yani mutlakiyet gibi idare olunan 18 ülke varmış. Azerbaycan’ın da dahil olduğu bu ülkelerde başkanlar en az 3 defa seçime girip, galip ilan edilmişler.

Eski Sovyetler Birliğinde Kazakistan, Belarus, Özbekistan ve Tacikistan başkanları bu gruptanmış.

3. Defa seçilmenin mümkün olmadığı ülkelerden Rusya’nın durumu bir hayli ilgi çekici imiş. Viladimir Putin, 2000 ve 2004’de iki defa seçilmiş. 2012’ye kadar Medvedev başkan olmuş. Putin, 2012’de tekrar başkan seçilmiş. Bakalım nereye kadar gidecek!

Bakındı! Üç veya daha fazla başkan seçen ülkelere: Ekvator, Angola, Kongo, Kamerun, Uganda, Zimbabve, Burkina Faso , Sudan, Çad, Gambiya, Cibuti, Kiribati…

İkisi hariç Afrika ülkesi…Biri Okyanusya’da, diğeri de Güney Amerika’da

Sovyet sonrası ülkeleri bir kenara bırakırsak, değişmez başkanların kahir ekseriyetinin Afrika’da olmasını neye yoracağız?

“Kara Afrika’nın kara talihi!” deyip geçmeli miyiz?

Dünyanın en fakir ülkeleri…Ekmeğe muhtaç, bin türlü çatışmanın ortasında. Sömürge sonrası devletçikler. Sömürge sonrası da, sömürgecilik bitti mi onlar için?

Neden Avrupa’da bir tane ilaç için böyle bir ülke yok?

“Rusya var” diyeceksiniz…Onu bir tarafa ayıralım! O büyük iş!

Ya Asya’da? Orada da görünmüyor…

Dünyanın en çok değişmeye muhtaç ülkelerinde değişmez başkanlar var!

Hem de seçiliyorlar! Defalarca!

Haberde bir ibare geçiyor: “Seçimlerin sahteleşmesi!”

Bu “gerçek seçim olsa böyle olmaz!” anlamına geliyor.

Bizim asıl itirazımız, Afrika’da olmakla beraber, köklü bir devlet ve güçlü bir ülke olan Mısır’da da aynı sistemin işletilmesi. Son seçim bunun apaçık örneği. Mısır halkı 1950’dan beri ömür boyu başkanların yönetiminde idi. Sonuncusu Hüsnü Mübarek… Halk canını dişine taktı, “ömürlük president”i def etti. Böylece Afrika liginde kalmayı reddetti. Bu bir başlangıç olabilirdi…Ardınca gelebilecek ülkeler sömürgecilerde korku uyandırmış olmalı ki, Mübarek’in yeni versiyonunu Mısır’ın başına geçirdiler. Göreceğiz: Ömürlük mü, bir defalık mı?

Ömrü olan görür!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Asım Yenihaber Arşivi