Latif Erdoğan

Latif Erdoğan

Bu Cumhurbaşkanı

Bu Cumhurbaşkanı

İcraatın içinden bir Cumhurbaşkanıdır ki, Yeni Türkiye gemisini sahil-i selamete ulaştırabilir. Anayasada kendisine verilen yetkileri kullanabilme yeteneğiyle donanımlı bir kişidir ki, icraatın içinden bir Cumhurbaşkanı olabilir. Sebep- sonuç ilişkisiyle birbiriyle irtibatlı bu durumu en güzel, en isabetli resmeden portre, mevcut adaylar arasında hiç kuşkusuz Recep Tayyip Erdoğan’dır; nitekim adaylığı ilan edilir edilmez kendisiyle ilgili milli bir mutabakat hasıl olmuş, diğer adaylara ihtimal ölçekli dahi hiçbir şans kalmamıştır.

Cumhurbaşkanını halkın seçecek olması, elbette seçilecek Cumhurbaşkanının elini güçlendirecek, anayasal haklarını kullanmada ve icraya aktif katılımlarında onun destekçisi olacaktır. Ne ki, yine de at binenin, kılıç kuşananındır. Seçilecek kişinin, şahsiyeti, karakteri ve siyasi donanımı yeni dönemde de en önde gelen belirleyici unsur olmaya devam edecektir. Ve bu bağlamda değerlendirdiğimizde, Başbakanlık makamında olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı makamında da Recep Tayyip Erdoğan farkı pek çok yeniliğin öncüsü olacaktır.

AK Parti’nin önündeki en tehlikeli handikap, erken gelen bu başarılı sonuçtur. Kesretin/ çokluğun ve erken gelen başarının olumsuz etkileri ruhları sarar ve rehavete sevk ederse Huneyn’in başında ve Uhud’un sonunda yaşananlar kaçınılmaz olur. Tekvini kurallar gibi, sosyolojinin de bazı değişmez, sabit kuralları vardır; bu sebeple de söz konusu olumsuzlukları yaşamamak için önlemler önceden alınmalıdır; tevazu ve çalışmayı bırakmamak bu önlemlerin öncelikli olanlarıdır.    

Tevazu, bencilliği, egosantrik tutku ve yaklaşımları minimize eden ahlaki kazanım. Nefsin, terbiye maksatlı müdahalelere verdiği pozitif tepkiyi işaretleyen, doğallaşmış, sıradanlaşmış, olgun, yetkin, mükemmel davranışlar bütünü. İman gerçeğini özümsemiş bulunmaktan kaynaklanan  mahviyet merkezli düşünce, niyet ve yönelişlerin başkaca  harici uyarıcıya ihtiyaç hissetmeden kendi tabii mecrasında fiile dönüşme, hale bürünme keyfiyeti. Kendini tanıma vesilesiyle elde edilen Rabbini bilme konumunun, Rabbini tanımak sonucunda elde edilen kendini bilme ile tamamlanması neticesi insan mahiyetinde hasıl olan hummalı marifet şuurunun edebe intikali hadisesi.

Tevazu büyüklük alameti. Başkalarının perspektif ve değerlendirme çerçevesine uyum adına, kameti uzun gelenler eğilmek, kısa olanlar ise parmakları üzerine dikilmek  ve mümkün mertebe boyunlarını dik tutarak uzun görünmek durumunda. Tekebbür, büyüklenme insanı maskara eden zaaf; tevazu, alçak gönüllülük, saygı uyandıran asalet..

Bütün yaratıkları kuşatıcı yönüyle tevazu, kozmik denge, evrensel disiplin. Güç ve kuvvetçe üstünlüğü elinde bulunduran nice varlığın kendisinden kat kat zayıf, küçük varlıkların emrine girmesi vakası bunun reel göstergesi. Daha makro ölçekte mukayese aranılacak olursa, koca dünyanın “uysal bir binek” gibi insanın emrine verilmesi (67/15) hakikatini hatırlamamız yeterli.  

İnsani erdem ve medeni faziletlerin açılım ve yükseliş envanteri çalışmak, çok çalışmak, sürekli çalışmaktır. Emek özünde kutsal, özünde  mübarektir. Başarı; göz nuru, alın teridir. Hedefe ulaşmak her şeyden önce  azim, sebat, kararlılık, sabır ve bir gayret işidir.

İstidatlar inkişaf ister. Meyiller zaman ve zemine taliptir. Gelişmeler mecrasında, tembelliğe de aceleye de geçit yoktur.

Çalışmak, varlığın oluşum serüvenine aktif katılımdır. Onu, insiyaki davranışlardan ayıran, irade ve şuurun devrede olmasıdır. Çalışmak, yorgunluk nasibinden haz alma bahtiyarlığıdır. Zamanla, mekanla yarışan, sınır tanımaz bir aşkınlık halidir. İbda, inşa ve terkipte yaşanılan bir vecit, bir istiğraktır. Çalışmak ibadettir. Çalışmak, Rabb’in “Faal” adıyla bütünleşmektir.

Çalışmak şevki, şevk iştiyakı kamçılar. Gayretin semeresi, bağrında yeni çalışmaların nüvesini, çekirdeğini taşır. Böylece oluşan velut döngü  işlevsel kalıtımını devam ettirir, gider.

Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsında müşahede ettiğimiz bu iki güzel haslet, bütün yol arkadaşları tarafından da aynen içselleştirilebilirse, kim, nasıl ve ne uğruna engel çıkarmaya çalışırsa çalışsın AK Parti’nin başarı serüveni bütün engelleri aşarak ve sürekli ivme kazanarak devam eder. Zaten dualarımız da böyle olması istikametindedir..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Latif Erdoğan Arşivi