Yener Dönmez

Yener Dönmez

Ana Parti Has CHP

Ana Parti Has CHP

Yerel seçimlerden sonra AK Parti’nin bölüneceğinden söz ediliyordu ama bölünme Anamuhalefet Cumhuriyet Halk Partisi’nde başladı. 

Bu normal ve anlaşılabilir bir durum.

Üst üste bu kadar seçim yenilgisi alıp da bölünmeyen bir parti siyasetin mantığına aykırı.

Sol cenahta arayışlar var. CHP’nin eski CHP olmadığını iddia edenler bayrak açtılar. Yakında CHP’nin yeterince özgürlükçü olmadığını iddia edenler de bayrak açarlarsa şaşırmayın. 

Kemal Kılıçdaroğlu’nun kararsızlığı bölünmeyi tetikliyor aslında. Kendisi yenilikçi mi yoksa klasik CHP’li mi karar vermesi lazım.

Kimi zaman yenilikçileri kimi zaman ulusalcıları tatmin etmek için yaptığı açıklamalar sonunda CHP’yi böldü. 

Siyasi arenada yeni parti arayışları çok. İdris Bal’ın kurduğu ve hiçbir şey olamayacağı ilk toplantısından belli partiden tutun milliyetçi yelpazede ve merkez sağda arayışlara kadar. 

Çözüm Süreci’nde PKK’nın şehir şiddetini körüklemesinin milliyetçi dalgayı yükselttiği anket sonuçlarından görülüyor. 

CHP’den istifa ettikten sonra dün Anadolu Partisi isimli bir parti kuran Emine Ülker Tarhan da PKK şiddeti üzerinden politikalar geliştirecektir. Bu politikaların CHP tabanında etkisi de olacaktır. 

Kılıçdaroğlu hem Ulusalcı hem de Sezgin Tanrıkulu gibi Kürt siyaseti tandanslı isimleri bir araya getirerek kendini bağladı. PKK konusunda da, mezhep temelli konularda da Milliyetçi politikalarda da kıvrak manevralar yapamaz.

Emine Ülker Tarhan’ın profili aslına bakarsanız İşçi Partisi profili. Ama kendisi de Doğu Perinçek gibi birinin toplumda hiçbir karşılığı olmayacağını bildiğinden gidip İşçi Partisi’ne katılmadı.

Baksanız İşçi Partisi, Emine Ülker Tarhan gibi eski yargı mensuplarıyla doludur. Emekli olan pek çok general ve yüksek yargı mensubu soluğu İşçi Partisi’nde almış ama hiçbir şey olamadan siyasete jübilesini yapmıştır. 

Tarhan’ın belli bir siyaset zekası ve CHP tabanında karşılığı var. Bu da Kılıçdaroğlu için zor günler demek. 

AK Parti’de ise Bakanlar üzerinden yürütülen politika beklenen sonucu vermedi.  Özellikle Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın madenlerdeki ölümler nedeniyle istifası yönünde yoğun baskı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün verdiği fotoğrafla sonuç vermediğini ve vermeyeceğini göstermiş oldu. 

AK Parti’den bir bölünme bekleyenler yanıldı. Üç dönem kuralı nedeniyle umudunu bölünmeye bağlayanlar yine boşuna kürek çekiyor. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu her geçen gün partiye daha hakim hale geliyor.

Makam otomobilini bir Başbakanlık resmi konutunda bir AK Parti Genel Merkezi’nde görüyorum. Hem de uzun saatler ve gece yarılarına kadar. 

Muhalefetteki hareketlenme pozitif muhalefet üretirse memleketimiz kazanır.

Ama yine kısır döngü ve klasik statükocu söylem üretirse hiçbir kazanç olmaz. 

Biz gazeteciler ve siyaseti takip edenleri ise 2015’e kadar oldukça hareketli günlerin beklediği açık.

Aslına bakarsanız, Ortadoğu bu haldeyken dingin bir siyasi ortam çok iyi olurdu ama burası Türkiye.

Zor… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Yener Dönmez Arşivi