Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

Bel Ağrısı İhmale Gelmez!

Bel Ağrısı İhmale Gelmez!

Yeni bir haftaya başlarken umutlarınız bitmesin, gülen yüzünüz solmasın, evinizden bereket eksilmesin, sağlığınız daim, herşey gönlünüzce olsun. Rabbim tüm hastalara acil şifa versin. Unutmayın ki! Hayattaki en önemli şey hayatımız için sağlıktır. Sonra iş ve diğerleri gelir. Ama önce SAĞLIK!

Ülkemizde her 10 kişiden 8’i hayatının bir döneminde bel ağrısı çekiyor. Bu denli yaygın olunca da çoğu zaman ihmal ediyoruz. Oysa bel ağrıları kireçlenmeden fıtığa, kemik tümörlerinden kansere kadar pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Bu yüzden özellikle uzun süreli inatçı ağrıları önemsemek şart.

BEL AĞRISINA DAİR BİLİNMESİ GEREKENLER

Bel ağrısı günümüzde yediden yetmişe pek çok kişide görülen bir sağlık sorunudur. Bel, omurganın en fazla yük taşıyan bölgesidir. Bu yüzden de pek çok kişi bel ağrısından şikayet eder.

Bel ağrısının sebepleri

Bel ağrısı genellikle kas kaynaklıdır. Genellikle sırtın alt bölümünü etkiler, ağrı kalça civarına yayılabilir.

Bel ağrılarının yüzlerce sebebi olabilir. Ben bu yazımda en sık karşılaşılan bel ağrısı nedenleri hakkında bilgi vermek istiyorum.

13-010.jpg

-Bel Fıtığı

Bel fıtığı, siyatik ya da disk hernisi adlarıyla da bilinir. Ağır kaldırma, zorlayıcı hareketler veya bir kaza sonucu, omurlar arasındaki disklerin bozulması ya da yırtılması sonucu meydana gelir. Fıtık nedeniyle bölgedeki sinirlerin sıkışması, bel ağrısına ve zamanla topuğa kadar inen şiddetli ağrılara yol açabilir.

-Bel Kayması

Zorlama, düşme, kaza nedeniyle veya yaşa bağlı olarak omurlar, birbirlerinin üzerine doğru kayabilir. Bel kayması olan kişiler belli bir mesafeyi yürürken bel ve bacak ağrısı yüzünden sık sık durmak isterler. Ağrının yanı sıra bacaklarda uyuşukluk, yanma ve kramp meydana gelir. Ayakta durmak şikayetleri arttırır.

-Omurga kanalında daralma

Kanaldaki darlık sinirlerin sıkışmasına neden olmaktadır. İleri derecede kanal darlığı olan hastalar yürümekle veya ayakta durmakla artan, oturmakla veya öne eğilmekle azalan bacak ağrısından şikâyet ederler.

-Sigara Kullanımı

Sigara, vücuttaki tüm hücrelerde olduğu gibi omurgayı dengeleyen disk eklemi hücrelerinin de daha az oksijenle beslenmelerine ve daha kolay yıpranmalarına neden olarak bel ağrısı ortaya çıkartmaktadır.

-Uzun Süreli Bilgisayar ve Cep Telefonu Kullanımı

Uzun saatler boyunca hareketsiz kalmak bel ağrılarının en yaygın nedenleri arasındadır. Teknolojik cihazların yoğun olarak kullanımı günümüzde giderek artmaktadır. Günümüzde özellikle bilgisayar ve cep telefonlarının saatlerce bedenin ve başın öne eğik pozisyonda uzun süreli hareketsiz kullanımı duruş bozukluklarına ve hatta kamburluğa neden olabilmektedir.

Bunların dışında kemik erimesi, omurganın kireçlenmesi, romatizmal hastalıklar, bel ağrısına neden olan diğer sebeplerdir.

Kimler Risk Altındadır?

*Aşırı kilolu olanlar

*Hareketsiz iş ve yaşamı olanlar

*Sigara tiryakileri

*Ağır kaldırma, yanlış eğilme hareketlerini yapanlar

*Uzun süre araç kullananlar

*Zayıf bel ve karın kasları olanlar

*Yeterince spor yapmayanlar yada ağır spor yapanlar

*Hamileler

 Bel ağrısını önlemek için nelere dikkat etmeliyiz?

*Rahat giysiler, alçak topuklu ayakkabılar tercih edilmeli,

*Kısa yürüyüşler yapılmalı,

*Ayakta uzun süre durmaktan kaçınılmalı,

*Ağır yük kaldırırken bel dik tutulmalı ve yük vücuda yakın taşınmalı,

*Yerden herhangi eşyayı alırken mutlaka çömelme hareketi yapılmalı ve bacaklardan güç alarak kaldırılmalı,

*Hafifçe geriye yatan, sağlam bel desteği olan bir sandalye seçilmeli,

*Yüzme ve yürüyüş gibi sporlar yapılmalı. Bel kasları için her gün güçlendirme egzersizleri yapılmalı,

*Uzun süreli araç kullanımlarında belin arka kısmına küçük bir yastık konulmalı ve arada mola vererek birkaç dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır.

Bel Ağrısında Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Sık sık tekrar eden ve istirahatle geçmeyen, şiddeti gittikçe artan bel ağrılarında, bel ağrısı ile birlikte bacakta ağrı, uyuşma vs. varsa mutlaka doktora başvurulmalı ve hastalığın teşhisi konmalıdır.

Tedavide Neler Yapılır?

 Bel ağrılarında öncelikli olarak istirahat öneriyoruz. Ayrıca ilaç tedavisine de başlanabilir. İlaç tedavisi olarak ağrı kesiciler, anti-inflamatuar ilaçlar, kas gevşeticiler, kortizon kullanıyoruz. Buradaki amacımız  ağrıyı azaltmak, aktiviteyi arttırmaktır. İlaç tedavisinin yanında hastalara fizik tedavi de öneriyoruz. Fizik tedavinin başarı şansı oldukça yüksektir.

Cerrahi tedavi hangi durumlarda yapılır?

 Konservatif tedavi ile iyileşemeyen ağrıda, fıtığın sinirlere baskı yaparak bacaklarda ilerleyen tarzda güçsüzlüğe, yanmaya neden olduğu durumlarda, idrar ve dışkı kaçırma durumlarında cerrahi tedavi yapılabilir. Çekilen MR ile fıtığın derecesi de ameliyat kararında etkilidir.

Haftaya görüşmek üzere sağlıkta kalın….

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi