Batuhan Çolak

Batuhan Çolak

Suriye’nin Zenginleri!

Suriye’nin Zenginleri!

Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler, terör olayları, baskıcı yönetimler ve iç savaş ortamından sosyolojik dengeler açısından etkilenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. 

Suriye’den kaçarak Türkiye’ye gelen 1,5 milyonu aşkın kişinin yoksulluk ve zor yaşam koşullarındaki mücadelelerini yakinen biliyoruz. Aynı zamanda devletin sırtına binen bakım masrafları; kalacak yer, elektrik, gıda, güvenlik, su, eğitim…

Bu gider kalemleri her geçen gün artmaya devam ediyor.

Kısa bir zamanda dönecekleri umut edilen Suriyeliler’in işler yolunda gitse bile geri dönmeyi düşünmemeleri de gelecek adına endişe verici.

Çünkü geride bıraktıkları toprakların büyük bir bölümü yıkım halinde…

“Bu insanlar ne olacak?” sorusu vatandaşın dilinden düşmüyor. 

Hatta geçenlerde Suriyeli bir çocuğun belediye otobüsünün egzozundan çıkan dumanla ellerini ısıtmaya çalışması, hafızalardan yıllarca silinmeyecek cinsten.

Madalyonun diğer bir yüzü de var. Suriye’den sadece garibanlar, evsizler gelmiyor. Suriye’nin zenginleri için de ilk durak Türkiye haline geliyor.

Ceplerinde parayla gelen zengin Suriyeliler ekonomik dengeleri alt üst etmiş durumdalar. 

Başta İstanbul olmak üzere sırasıyla Ankara ve İzmir’de emlak piyasasında fiyatlar tavan yaparken, kiralık ve satılık konutta önlenemez yükseliş sürüyor. 

Suriyeli zenginlerin lüks tüketimleri ve kalabalık aile yaşantıları da dikkat çekiyor. Bu durumun artması vatandaşı doğrudan etkiliyor. Bin liraya tutulabilecek evler, yerine göre bin beş yüz bandına kadar çıkıyor. 

Suriyeliler’in para sorunu olmaması emlakçıların da iştahını kabartıyor. 2 yıllık kirayı peşin verenler, fahiş fiyatla ev alan Suriyeliler, piyasayı vatandaşın aleyhine döndürmüş durumda.

Öte yandan Arap ülkelerinden gelen zenginler de İstanbul’u adeta başkentleri gibi görmeye başladılar. Boğaza nazır villalar Türkler’den Araplar’a geçmeye başladı.

Bu gidişatın sürekli bir şekilde artışı kültürel anlamda da değişimlere yol açıyor. Örneğin bazı oteller sadece Araplar’a hizmet veriyor, mahalle esnafı Arapça öğrenip, Arapça levhalar asmaya başlıyorlar.

Parası olan zenginler vatandaşın oturabileceği evlerin fiyatlarını yükseltip gelir dağılımda görünmeyen bir dengesizlik oluşturuyorlar. 

Vatandaşların alım değerlerine, yaşam kalitelerine doğrudan etki eden “Suriyeli Zenginler” konusu sokaktaki vatandaşın görünmeyen gündemini oluşturuyor. Sorun böyle devam ederse ilerleyen yıllarda çok daha ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz gözüküyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Batuhan Çolak Arşivi