Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

Ergenekon sarmalı

Ergenekon sarmalı

Ge­nel­kur­may es­ki Baş­ka­nı İl­ker Baş­bu­ğ’­un suç du­yu­ru­su yo­ğun gün­dem için­de kay­na­dı git­ti.

2015’in en önem­li gün­dem mad­de­le­rin­den bi­ri­nin fi­ti­li­nin ateş­len­me­si an­la­mı­na ge­li­yor oy­sa.

"Er­ge­ne­kon" da­va­sı kap­sa­mın­da mü­eb­bet ha­pis ce­za­sı­na çarp­tı­rıl­mış bir isim olan Baş­buğ, 29 Ara­lık gü­nü Çağ­la­yan Ad­li­ye­si­’ne ge­le­rek, gö­zal­tı­na alı­nıp tu­tuk­lan­dı­ğı dö­nem­le il­gi­li so­rum­lu­lar hak­kın­da suç du­yu­ru­sun­da bu­lun­du.

"Er­ge­ne­kon" da­va­sı ve so­ruş­tur­ma­sı kap­sa­mın­da ki­mi sa­nık­la­rın şi­ka­ye­ti üze­ri­ne açı­lan "kum­pas" so­ruş­tur­ma­sı­nı yü­rü­ten Te­rör ve Ör­güt­lü Suç­lar Bü­ro­su sav­cı­la­rın­dan Me­sut Er­dinç Bay­han'a di­lek­çi­si­ni su­nan Baş­buğ, ar­dın­dan "müş­te­ki" ola­rak ifa­de ver­di.

Asıl me­se­le­ye gel­me­den ön­ce be­lirt­me­li­yim ki, 

Suç du­yu­ru­su­nun bir gün son­ra ya­ni 30 Ara­lı­k’­ta ger­çek­le­şen Mil­li Gü­ven­lik Ku­ru­lu top­lan­tı­sı ön­ce­si­ne denk gel­me­si te­sa­düf de­ğil­di ben­ce.

Muh­te­me­len TSK içe­ri­sin­den bi­ri­le­ri ile or­ga­ni­ze bir şe­kil­de ya­pıl­dı bu suç du­yu­ru­su.

Top­lan­tı­da bu ko­nu­nun da gün­de­me gel­me­si­nin yo­lu açıl­dı böy­le­lik­le.

Ya­pı­lan ya­zı­lı açık­la­ma­da, şöy­le de­nil­miş­ti: 

“Pa­ra­lel dev­let ya­pı­lan­ma­sı ile il­le­gal olu­şum­lar­la yü­rü­tü­len mü­ca­de­le hak­kın­da Ku­ru­l’­a bil­gi arz edil­miş, mü­ca­de­le­nin ya­rar­lı­lık­la sür­dü­rü­le­ce­ği vur­gu­lan­mış­tır.”

Bu ko­nu baş­lı­ğı gö­rü­şü­lür­ken, as­ker­le­rin Baş­bu­ğ’­un suç du­yu­ru­su­nu da gün­de­me ge­tir­di­ği­ni dü­şü­nü­yo­rum.  

Ma­lum, Er­ge­ne­ko­n’­dan yar­gı­la­nan isim­le­rin ya­nı sı­ra çok sa­yı­da TSK per­so­ne­lin­de “Er­ge­ne­ko­n’­un baş­tan aşa­ğı Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­’ne bir pa­ra­lel kum­pas ol­du­ğu­” dü­şün­ce­si ha­kim.

Para­lel ya­pıy­la mü­ca­de­le sü­re­cin­de or­ta­yı çı­kan bil­gi ve bel­ge­ler bu dü­şün­ce­yi güç­len­dir­miş gö­rü­nü­yor. 

Kum­pa­s” ifa­de­si­ni ilk di­le ge­ti­re­nin de Hü­kü­met ka­na­dı ol­du­ğu dü­şü­nül­dü­ğün­de,

Tüm bun­lar ge­rek Er­ge­ne­ko­n’­dan yar­gı­la­nan isim­ler­de, ge­rek­se TSK per­so­ne­lin­de bü­yük bir bek­len­ti oluş­tur­muş du­rum­da.

Ne­dir bu bek­len­ti?

“Er­ge­ne­ko­n’­un en hız­lı ol­du­ğu so­ruş­tur­ma ve yar­gı­la­ma dö­nem­le­ri­nin so­rum­lu­la­rı­nın üze­ri­ne gi­dil­sin, hep­sin­den he­sap so­rul­sun.”

En ba­şa dö­ne­cek olur­sak,

2015 yı­lı­nın ön­de ge­len gün­dem mad­de­le­rin­den bi­ri­ni oluş­tu­ra­cak olan bu me­se­le­nin, Yar­gı ve em­ni­yet aya­ğı ta­mam da­…

Pe­ki ya si­ya­si ve med­ya aya­ğı ne ola­cak, ben onu me­rak edi­yo­rum.

Eğer bu­ra­da bir “kum­pa­s” var ise, 

Si­ya­si­le­ri­miz ve biz med­ya men­sup­la­rı­nı “al­dan­dı­k” de­mek, kur­ta­rır mı?

He­le he­le, o gün “ya bu ka­da­rı da faz­la, bu iş­te bir iş va­r” de­di­ği­miz­de;

Za­man, Bu­gün gi­bi ga­ze­te­le­rin tüm­den TSK’­yı he­def alan “a­te­is­t” ya­zar­la­rı­na tep­ki gös­ter­di­ği­miz­de bi­zi bi­le “Er­ge­ne­kon­se­ve­r” ilan eden, bu­gü­nün söz­de pa­ra­lel ya­pı düş­man­la­rı­nı, ne, na­sıl kur­ta­rır? 

Me­se­le öy­le bir­bi­ri­ne gir­miş du­rum­da ki­…

İşin için­den çı­ka­bi­le­cek olan var­sa, be­ri gel­sin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Akkaya Arşivi