Cihangir İşbilir

Cihangir İşbilir

Medyanın görme/de/dikleri…

Medyanın görme/de/dikleri…

Av­ru­pa ka­mu­oyun­da­ki İs­lam ve Müs­lü­man­lar­la il­gi­li ‘İs­la­mo­fo­bik ka­na­at­le­r’  Pa­ris sal­dı­rı­la­rı ve son­ra­ki ope­ras­yon­lar sa­ye­sin­de gün­cel­len­mek­le kal­ma­dı; kü­re­sel ba­sı­na İs­lam kar­şı­tı al­gı ope­ras­yo­nun­da baş­rol ay­nat­tı­rıl­dı ve önü­müz­de­ki dö­ne­min gün­de­mi de be­lir­len­miş ol­du­… Ar­tık ulus­la­ra­ra­sı ba­sın ve sa­vun­ma psi­ko­lo­ji­sin­de­ki böl­ge­sel uzan­tı­la­rı ba­zı ‘has­sa­s’ ko­nu­la­rı ya­zıp ya­yın­la­ya­ma­ya­ca­k… 

Tür­ki­ye­’de­ki “He­pi­miz Char­li­e Heb­do­’yu­z” de­me ya­rı­şı­na gi­ren ga­ze­te ve te­le­viz­yon­lar ve İs­lam Dün­ya­sı­’n­da­ki kat­li­am­lar­da tek say­fa ka­rart­ma­yan pa­ra­lel med­ya, Pa­ris için si­yah say­fa ba­sa­rak ve Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğa­n’­la te­rör ör­güt­le­ri­ni iliş­ki­len­dir­me cü­re­tin­de bu­lu­na­rak çok­tan gün­dem aya­rı­nı yap­tı bi­le. 

Ge­le­lim Ba­tı ba­sı­nı­na­… 

Pa­ris sal­dı­rı­la­rı se­be­biy­le 2015’te ne­le­ri yaz/a/ma­ya­cak, gör­mez­den ge­le­cek ve bi­ze “gör­me!” di­ye­cek kü­re­sel med­ya? 

1- Pa­ris sal­dı­rı­la­rı­nın ya­pıl­dı­ğı gün olan 7 Ocak sa­at 9.30’da, 11 Ey­lül olay­la­rı­nın iç yü­zü­nü ve te­rö­rist­le­rin ar­ka­sın­da­ki ‘e­l’­i açı­ğa çı­kar­ta­cak 28 Say­fa­lık dos­ya­nın ka­mu­oyu­na du­yu­rul­ma­sı­nı is­te­yen bir ba­sın top­lan­tı­sı ya­pıl­dı. Top­lan­tı­ya Kon­gre üye­le­ri Wal­ter Jo­nes, Step­hen Lynch ve ba­zı 11 Ey­lül mağ­dur­la­rı ka­tıl­dı­lar. İç­le­rin­de Müs­lü­man Kon­gre Üye­si Ke­ith El­li­so­n’­un da bu­lun­du­ğu 21 ki­şi­nin des­tek­le­di­ği ve muh­te­me­len bir­çok ka­ran­lık nok­ta­yı ay­dın­la­ta­cak bu dos­ya ile il­gi­li çağ­rı Pa­ris sal­dı­rı­la­rı­nın gö­rün­me­yen kur­ba­nı ol­du. (Bkz: 28pa­ges.org)  

2- 30 Ara­lı­k’­ta Bir­leş­miş Mil­let­ler Gü­ven­lik Kon­se­yi (BMGK)’ne Fi­lis­ti­n’­le il­gi­li bir ka­rar ta­sa­rı­sı su­nul­du ma­lum. Ta­sa­rı­nın ha­zır­la­nış ve su­nuş tar­zı Fi­lis­ti­n’­de­ki tüm ke­sim­ler ta­ra­fı­nan be­nim­sen­me­se de eğer geç­sey­di İs­ra­il iş­ga­li bir kez da­ha tes­cil­len­miş ve uy­gu­lan­ma­ya­cak ol­sa da iş­ga­lin son­lan­dı­rıl­ma­sı adı­na önem­li bir adım da­ha atıl­mış ola­cak­tı. 8 evet oyu­na kar­şı­lık iki ha­yır oyu (ABD ve Avus­tral­ya) ve­ril­di. 9 “E­ve­t” oyu bek­le­nen otu­rum­da Ni­jer­ya­’nın son an­da çe­kim­ser oy ver­me­si plan­la­rı al­tüst et­ti. İs­lam İş­bir­li­ği Teş­ki­la­tı ve D-8 üye­si Ni­jer­ya­’nın Pa­ris sal­dı­rı­la­rın­dan bir gün son­ra Bo­ko Ha­ram eliy­le hi­za­ya çe­kil­di­ği­ni ha­tır­la­ta­lım. Bu oy­la­ma da gün­dem­den düş­tü!

3- Pa­ris sal­dı­rı­la­rın­dan gün­ler ön­ce, Fi­lis­ti­n’­in Ulus­la­ra­ra­sı Ce­za Mah­ke­me­si (UCM)’ye mü­ra­ca­atın­dan he­men son­ra İs­ra­il, her ay Fi­lis­tin hü­kü­me­ti­ne öde­di­ği ver­gi ge­lir­le­ri­ni don­dur­du­ğu­nu açık­la­dı. İs­ra­il’­den bir­kaç gün son­ra, Se­na­tör Rand Pa­ul, AB­D’­nin Fi­lis­ti­n’­e ya­pa­ca­ğı 440 mil­yon do­lar­lık yar­dı­mın Fi­lis­ti­n’­in UC­M’­ye baş­vur­ma ka­ra­rı­na mi­sil­le­me ola­rak dur­du­rul­ma­sı­nı tek­lif et­ti. Pa­ul bu tek­li­fi Ya­hu­di Lo­bi­si­’n­den ba­ğış­çı­lar­la gö­rüş­me­sin­den sa­at­ler ön­ce ver­di. Pa­ul’­un da­nış­ma­nı ver­di­ği be­ya­nat­ta “AB­D’­nin UC­M’­de İs­ra­il kar­şı­tı pro­pa­gan­da ya­pa­cak Fi­lis­ti­n’­le işi ola­ma­z” de­di. (Bkz: fre­ebea­con.com) Pa­ris sal­dı­rı­la­rı­nın İs­ra­il ve AB­D’­nin ek­me­ği­ne han­gi ka­li­te­de yağ sür­dü­ğü­nü söy­le­me­ye ge­rek var mı ar­tık? Med­ya bu­nu yaz­ma­dı, bun­dan son­ra da üze­rin­de dur/a/ma­ya­cak! 

Bu üç ko­nu dı­şın­da Ebo­la teh­li­ke­si­nin geç­me­si, CI­A’­nın iş­ken­ce ra­po­ru, pet­rol fi­yat­la­rı­nın dü­şü­şü, Mı­sı­r’­da­ki dar­be, Su­ri­ye ve Gaz­ze­’de­ki in­sa­ni kriz, Ira­k’­ta iş­ga­lin ve son­ra­ki hü­kü­met­le­rin bı­rak­tı­ğı en­kaz gi­bi ko­nu­lar da bir sü­re ulus­la­ra­ra­sı med­ya­da öte­le­ne­cek. Pa­ris sal­dı­rı­la­rı­nın aç­tı­ğı o ka­dar baş­lık ve bun­la­rı iş­le­me­ye teş­ne o ka­dar med­ya ku­ru­lu­şu var ki, biz on­la­rın gör­me/de/dik­le­ri­ni gör­me­me­ye ve ko­nuş­ma­ma­ya de­vam ede­ce­ğiz an­la­şı­la­n…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cihangir İşbilir Arşivi