Mustafa Baştaş

Mustafa Baştaş

Yeni teşvik paketi

Yeni teşvik paketi

Okuyucumuz Fatih Demircan Dört Yüz Bin işsiz İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunu arkadaşımızın sorunlarını dile getirmemizi talep etmektedir.

Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz hafta içerisinde yeni bir teşvik paketi açıkladı.

Aynı açıklama içerisinde yeni teşvik paketlerinin de önümüzdeki haftalarda açıklanacağı müjdesini de verdi. Bu hafta ki yazımızda yeni teşvik paketinde düzenlenmesi planlanan konulara değinip 400 yüz bin işsiz İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunu genç arkadaşımızın ekonomimize hizmet edebilmelerine fırsat verilmesi konusunda önerilerde bulunacağız.

YENİ TEŞVİK PAKETİNDE NELER VAR?

Ülke Nüfusunun Artırılması ve Kadın İstihdamının Desteklenmesi İçin Tedbirler Alınacak

Bu teşvik kapsamında doğum nedeni ile kullanılan izinlerin devlet memurlarının derece ve kademe ilerlemesinde sayılması, doğum borçlanmasının askerlik borçlanması gibi geriye yönelik olarak da yapılabilmesi, doğum yapan kadınlara 4 saat çalışıp 8 saatlik ücret alma hakkının verilmesi, doğum yardımı olarak yapılan yardımların artırılması ve tüm doğum yapan kadınlara devlet tarafından doğum sayısına göre 600 TL ye kadar yardım yapılması gibi teşvik unsurları bulunacaktır.

Desteklenmeye Muhtaç Aileler Tespit Edilip Bu Her 500 Aileye Bir Uzman Ataması Yapılacak

Bu uzmanlar ailelerin desteğe muhtaç olmadan hayatlarını devam ettirmelerini sağlamak için çalışacaklar. Yani bu ailelerin öncelikle insan onuruna yaraşır bir hayat yaşamaları için gerekli desteği sağlayacak ve belirli bir iş sahibi olmaları için gerekli eğitim, iş bulma, meslek edindirme işlerinin organizasyonunu yapacaklardır. Burada en önemli husus desteğe muhtaç ailelerden talep gelmeden belirlenecek kriterlere göre devlet tarafından bu uzmanların atanacak olmasıdır. Sosyal Devlet ilkesinin en güzel uygulamalarından biri olacak bu uygulamanın çok başarılı olacağına, bu başarının İİBF mezunu uzmanlar tarafından çok daha belirgin hale getirileceğine eminim. Bu nedenle atanacak uzmanların İİBF mezunlarından seçilmesi, iktisat bilimi ve sosyal bilimler konusunda eğitim almış bu gençlerimizin ülkemize hizmet etmeleri için bir fırsat olacaktır.

400 Bin İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunu İçin Başka Neler Yapılabilir?

Ülkemizde desteğe muhtaç aileler gibi desteğe muhtaç işletmelerde bulunmaktadır. Ailelerin desteklenmesi toplumsal yapımızı geliştireceği gibi desteğe muhtaç işletmelerinde desteklenmesi ekonomimizi güçlendirecektir. İİBF mezunu iktisat ve işletme bilimi konusunda uzman dört yüz bin gencimiz belirlenecek kriterlere göre tespit edilecek işletmelere uzman olarak atanmalı ve bu uzmanlar sosyal destek uzmanlarının aileleri desteklediği gibi işletmelerin büyümeleri ve ekonomik olarak güçlenmeleri için çalışmalar yapmalıdırlar. Bu uzmanlar İşkur bünyesinde bulunan iş ve meslek danışmanları ile koordineli çalışmalı ancak özel sektör firmalarının yalnızca istihdamının artırılması için değil, yeni pazarlar, yeni ürünler geliştirmeleri için çalışmalı, atandıkları işletmelerin yararlanabileceği teşvikleri araştırmalı ve işlerinin yoğunluğundan ya da bilgi sahibi olmadıkları için yaralanamadıkları devlet teşviklerinden yararlanmalarını sağlamalı ve bu işletmelerin uluslar arası piyasalara açılması ve ihracat yapabilmeleri için çalışmalar yapmalıdırlar. Bu uzmanların eğitilmesi ve piyasaya sürülmesi ile ülke ekonomimizin daha da büyüyeceğine inancım tamdır. Bu konuda bazı bankaların yaptığı işletme destek elemanı modeli baz alınarak geliştirilebilir ve devlet tarafından atanmış işletme destek uzmanları yetiştirilebilir. 

Ülkemizde dinamik bir özel sektör ve dinamik bir gençlik bulunmaktadır. Yani unumuzda şekerimizde bulunmaktadır. Bir sonraki istihdam paketinde Sayın Başbakanımızdan helva yapmasını rica ediyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Baştaş Arşivi