Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Fransa’nın Danıştay baskını!

Fransa’nın Danıştay baskını!

7Ocak 2015 ta­rih­li Pa­ris ey­le­mi es­ra­rı­nı ko­ru­yor. Bu­nun­la bir­lik­te ola­yın ma­hi­ye­ti­ne da­ir de­lil­ler ka­ra­tıl­sa da ba­zı ipuç­la­rı var.   Fran­sız gü­ven­lik güç­le­ri zan­lı­la­rı öl­dü­re­rek can­lı de­lil­le­ri ka­rart­tı.  Ey­lem­ci­le­rin ta­ma­mı öl­dü­rül­dü. Hep­siy­le il­gi­li po­lis muh­bi­ri ol­ma kuş­ku­su var. Olay mu­va­za­a ve şi­ke ko­ku­yor. Hat­ta bu ey­lem­le­ri on­la­rın yap­ma­dı­ğı sa­de­ce üzer­le­ri­ne yı­kıl­dı­ğı ve ar­dın­dan da in­faz edil­dik­le­ri­ne da­ir kuv­vet­li ema­re­ler var.  Ölen­ler sır­la­rıy­la git­ti. Bu su­ret­le Fran­sız gü­ven­lik bi­rim­le­ri de­lil­le­ri ka­rart­tı.  Do­la­yı­sıy­la suç ölen­le­rin üze­ri­ne kal­mış ol­du. Bun­dan do­la­yı 7 Ocak 2015 ey­lem­le­ri­nin 11 Ey­lül ey­lem­le­ri­ne ben­ze­til­me­si te­sa­düf de­ğil.  Ara­da ben­zer­lik­ler var. Söz­ge­li­mi,  2012 yı­lın­da ger­çek­le­şen bir olay­da; Ce­za­yir asıl­lı Mu­ham­med Me­rah, Fran­sa'nın To­ulou­se böl­ge­sin­de ger­çek­leş­tir­di­ği Ya­hu­di oku­lu­na yö­ne­lik sal­dı­rı­dan son­ra can­lı ele ge­çi­ri­le­bi­le­ce­ği hal­de bu ya­pıl­ma­mış­tır.  Ak­si­ne, po­lis muh­bi­ri ol­du­ğu­na da­ir bağ­lan­tı­lar ve ben­ze­ri de­lil ve ka­ri­ne­le­ri ken­di­siy­le bir­lik­te ber­ta­raf et­mek için in­faz edil­miş­tir.  Char­li­e Heb­do der­gi­si ve ba­zı Ya­hu­di iş yer­le­ri­ne ya­pı­lan sal­dı­rı­lar­dan son­ra Sa­id ve Şe­rif Kua­şi kar­deş­ler tas­fi­ye edil­di­ği gi­bi bağ­lan­tı­lı Amedy Co­uli­baly de can­lı ele ge­çi­ril­me ih­ti­ma­li var­ken, in­faz edil­miş­tir.  İs­ra­il’­de ya­yın­la­nan Ye­di­oth Ah­ro­noth  ga­ze­te­si­nin yaz­dı­ğı­na ba­kı­la­cak olur­sa ma­ğa­za­da ku­şa­tı­lan Amedy Co­uli­baly sec­de ha­lin­de iken öl­dü­rü­lü­yor.

Gö­rül­dü­ğü gi­bi po­lis ar­ka­da de­lil ve­ya ka­nıt bı­rak­mı­yor. Tam bir fi­zi­ki te­miz­lik ya­pı­yor. Hal­bu­ki olay ina­nıl­ma­ya­cak şe­kil­de so­fis­ti­ke ge­çek­le­şi­yor.  Ba­sıl­dık­la­rı an­da der­gi­de ça­lı­şan­lar ey­le­mi şa­ka zan­ne­di­yor­lar. Bu bek­len­me­dik ve çok so­fis­ti­ke bir at­mos­fe­re işa­ret edi­yor.  Kur­tu­lan­lar ola­yı böy­le an­la­tı­yor­lar.  Yüz­le­rin­de jan­dar­ma­nın­ki­ne ben­zer kar mas­ke­le­ri olan ki­şi­ler der­gi­nin yıl ba­şın­dan son­ra­ki en di­na­mik top­lan­tı­sın ran­de­vuy­la gel­miş gi­bi ba­sı­yor­lar. Edi­tör top­lan­tıy­la il­gi­li ön bil­gi­le­ri var. Kar mas­ke­si tak­ma­la­rı­na rağ­men isim­le­ri­nin he­men Fran­sız ba­sı­nı­na ak­set­me­si il­ginç ve ga­ra­bet.  Uzay ça­ğı hı­zı­nı tem­sil edi­yor.  İkin­ci­si, zan­lı­la­rın kar mas­ke­si tak­ma­la­rı bir ted­bir mi yok­sa asıl fa­il­le­ri giz­le­me­ye ma­tuf bir ha­re­ket mi? İş­te bu­ra­da ma­vi göz­lü bir fa­il ve ey­lem­ci­nin pro­fi­li dev­re­ye gi­ri­yor. Ölen­ler ma­vi göz­lü ol­ma­dık­la­rı­na gö­re bun­lar Fran­sız is­tih­ba­ra­tı­nın özel ti­min­den mi?   Terk et­tik­le­ri araç­ta 11 Ey­lü­l’­de­ki gi­bi pa­sa­port­la­rı­nın bu­lun­ma­sı na­sıl b ir rast­lan­tı? Bun­la­rı on­lar mı koy­du yok­sa po­lis mi?   Mas­ke tak­mak­la pa­sa­port­la­rı araç­ta bı­rak­mak bir­bir­le­ri­ne zıt şey­ler ol­sa ge­rek! Bir baş­ka il­ginç olay da Char­li­e Heb­do der­gi­si­ni bas­tık­la­rı sı­ra­da biz­de­ki Da­nış­tay bas­kı­nın­da ol­du­ğu gi­bi Arap­ça ak­sa­nıy­la Al­la­hu Ek­ber di­ye tek­bir ge­tir­me­le­ri ve ‘ Haz­re­ti Pey­gam­be­rin in­ti­ka­mı­nı al­dı­k’  di­ye slo­gan at­ma­la­rı­dır. Bu da Da­nış­tay ope­ras­yo­nun­dan ge­ri­de ka­lan ka­re­ler­den bi­ri­si.  En azın­dan Tan­sel Çö­la­şa­n’­dan men­kul bir ens­tan­ta­ne. Al­pars­lan As­lan ey­lem sı­ra­sın­da Al­la­hu Ek­ber di­ye tek­bir ge­ti­ri­yor. Ara­cın­da da bir ga­ze­te­ye ait sa­yı­lar bu­lu­nu­yor!

Aca­ba Char­li­e Heb­do bas­kı­nı­nı ya­pan­lar Da­nış­tay bas­kı­nın­dan kop­ya mı çek­ti­ler?  Bu­nun öte­sin­de Ce­za­yir­li Sa­id ve Şe­rif kar­deş­le­rin dos­ya­la­rı hay­li ka­ba­rık. Da­ha doğ­ru­su hem fa­il hem de me­ful ta­raf sa­bı­ka­lı.  Da­ha ön­ce Char­li­e Heb­do der­gi­si­nin ba­şın­dan şa­ibe­li bir yan­gın geç­miş.  Za­ten fa­il ile me­f’­ul ten­ce­re yu­var­lan­mış ka­pa­ğı­nı bul­muş mi­sa­li bir­bir­le­ri­ni ta­mam­lı­yor­lar.  Bi­ri­si ha­ka­ret edi­yor, kış­kır­tı­yor ikin­ci­si de ref­leks gös­te­ri­yor ve in­ti­kam alı­yor.  Ten­ce­re yu­var­lan­mış ka­pa­ğı­nı bul­muş. Sa­id ve Şe­rif Kua­şi kar­deş­le­rin suç dö­kü­mün­de yok yok. Ye­me­n’­e gi­di­yor­lar ve bu­ra­da Kai­de Şe­fi En­ver Av­la­ki ve­ya  şe­be­ke­siy­le te­mas ku­ru­yor­lar.   Fe­rit Ben­yet­to­u va­sı­ta­sıy­la Ebu Mu­sab Zer­ka­vi­’nin hüc­re­le­riy­le te­mas ku­ru­yor­lar ve­ya dev­şir­dik­le­ri ci­hat­çı­la­rı ona sevk edi­yor­lar. O za­man yaş­la­rı kaç sı­nır­la­rın­da ise GI­A ey­lem­ci­si Sma­in Ait Ali Bel­ka­cem ile de te­mas ku­ru­yor­lar.  Bun­dan yak­la­şık 20 yıl ev­vel ( Bel­ka­ce­m’­in ey­lem ta­ri­hi 1995)olu­yor.  De­mek ki da­ha ço­cuk yaş­la­rın­da ve­ya be­şik­te ör­güt­ler­le te­mas ku­ru­yor, ey­le­me ge­çi­yor­lar!  Fran­sız Baş­ba­ka­nı Ma­nu­el Vall­s’­a gö­re, bu ko­nu­lar­da is­tih­ba­rat açı­ğı oluş­muş ve­ya çu­val­lan­mış.  Aca­ba? Ya da çok ça­lış­tık­la­rı için sür­me­naj ol­muş ol­ma­sın­lar! İs­tih­ba­rat boş­lu­ğun­dan bah­se­di­yor bu ol­sa ol­sa sar­hoş­lu­ğu ve­ya ey­lem­ci­le­re alan ve pa­ran­tez aç­ma ola­bi­lir. Zi­ra, Ce­za­yir is­tih­ba­ra­tı da 24 sa­at ön­ce ola­cak­la­rı Fran­sız mes­lek­taş­la­rı­na ha­ber ve­ri­yor.  Yi­ne 11 Ey­lül dü­ze­ne­ği ko­ku­yor. Şe­rif Ku­aşi’­nin bir baş­ka ey­lem­ci ar­ka­da­şı ise 11 Ey­lül ey­le­miy­le bir­lik­te anı­lan Dja­mel Beg­hal.

Bu ey­lem­ler­den son­ra ilk he­def hür­ri­yet­le­rin ve İs­la­mi fa­ali­yet­le­rin ala­nı­nın da­ral­tıl­ma­sı ola­cak­tır. Fran­sa bu hu­sus­lar­da sa­bı­ka­lı­dır. Geç­miş­te Ka­to­lik­ler kan­lı bir bi­çim­de Pro­tes­tan­la­rı bas­tır­mış­lar ve kes­miş­ler­di. Şim­di ise Ya­hu­di­ler ile La­ik ve aşı­rı sağ it­ti­fa­kın he­de­fi İs­la­mi ke­sim­ler ve ge­nel ola­rak Müs­lü­man göç­men­ler ola­cak­tır.  11 Ey­lü­l’­den son­ra Bus­h’­un Af­ga­nis­tan ve Irak iş­ga­li­ne ben­zer Fran­sa da du­rum­dan va­zi­fe çı­kar­ta­rak Lib­ya­’ya mu­sal­lat ola­bi­lir. Zi­ra Fran­sız Sa­vun­ma Ba­ka­nı Le Dri­an olay­lar­dan kı­sa bir müd­det ev­vel  ‘Lib­ya­’da­ki te­rö­rist­le­ri­n’ Pa­ri­s’­i teh­dit et­tik­le­ri­ni  söy­le­miş­ti.   Bu si­ya­si ola­rak Hol­lan­de­’ı da si­ya­si gi­yo­tin­den kur­ta­ra­bi­lir. Zi­ra 2014 yı­lın­da Fran­sa kü­me düş­tü ve dün­ya eko­no­mi­sin­de be­şin­ci sı­ra­dan al­tın­cı sı­ra­ya ge­ri­le­di. Her­hal­de­’ is­tih­ba­rat açı­ğı, za­fi­ye­ti­’ üze­rin­den bu açı­ğı ka­pa­ta­cak­lar! 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi