Yener Dönmez

Yener Dönmez

2002-2007 performansı

2002-2007 performansı

Gös­ter­ge­ler üze­rin­den ge­le­ce­ği oku­yan eko­no­mist­le­rin yön­te­miy­le gi­der­sek, Tür­ki­ye'de son dö­ne­mi da­ha iyi an­la­rız. 

Ül­ke­de­ki her ge­liş­me­nin gös­ter­ge­si çı­kar­tıl­sa, 2013'ten be­ri hep tır­ma­nan tek gös­ter­ge; "ger­gin­lik" olur­du. 

Sü­rek­li tır­ma­nı­yor ve dü­şe­cek gi­bi de gö­rün­mü­yor. Her olay­dan, her dö­ne­meç­ten son­ra ül­ke­nin ar­tık ken­di ger­çek gün­de­mi­ne, eko­no­mi­ye, iş­siz­li­ğe, böl­ge­sel so­run­la­ra dön­me­si­ni te­men­ni edi­yo­rum ama ol­mu­yor. Her dö­ne­meç­ten son­ra ye­ni bir ger­gin­lik or­ta­ya çı­kı­yor. 

2015'in bu ne­den­le geç­ti­ği­miz iki yıl­dan da­ha ger­gin ola­ca­ğı ön­gö­rü­le­bi­lir. Bu se­çim­le il­gi­li bir du­rum da de­ğil. Tüm ge­liş­me­le­rin or­ta­ya çı­kar­dı­ğı bir so­nu­ç…

Ba­kan­lar Ku­ru­lu Top­lan­tı­sı'nda mu­ha­le­fet, Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu'nun an­lık çe­ki­len bir fo­toğ­raf ka­re­si üze­rin­den se­vi­ye­nin dip yap­tı­ğı yo­rum­lar ya­pıp dur­du.

Ora­da be­nim oku­du­ğum fark­lı bir tab­lo var­dı. Yıl­lar­ca An­ka­ra'da Ba­kan­lar Ku­ru­lu Top­lan­tı­sı ta­kip et­tim. AK Par­ti'nin Ba­kan­lar Ku­ru­lu Top­lan­tı­la­rı'ndan ön­ce mo­ral­ler hep ye­rin­de olur, ba­kan­lar ken­di ara­la­rın­da şa­ka­la­şır, tüm ka­bi­ne üye­le­ri ne­şe­li ve hu­zur­lu gö­rü­nür­ler­di.

Bu top­lan­tı­da ise Cum­hur­baş­ka­nı­mız­dan ka­bi­ne üye­le­ri­ne ka­dar o es­ki tab­lo­yu kim­se­nin yü­zün­de oku­ya­ma­dım. Bu du­rum an­lık bir ge­liş­mey­le il­gi­li de­ğil kuş­ku­suz. 2013'ten be­ri yük­sel­ti­len ge­ri­li­min bün­ye­le­re yan­sı­mış ha­li as­lın­da.

Çün­kü mem­le­ket içer­den ve dı­şar­dan bir sı­kın­tı­lar sar­ma­lın­da. Ko­lay de­ğil...

HDP çiz­gi­si bü­tün stra­te­ji­si­ni Çö­züm Sü­re­ci­nin bi­te­ce­ği ana gö­re ku­ru­yor. Çö­züm­le her­han­gi bir iliş­ki­le­ri yok. Tek dert­le­ri her haf­ta İm­ra­lı'ya gi­de­bil­mek. Git gel bir ar­pa bo­yu yol al­dık­la­rı yok. 

Ba­raj al­tın­da ka­lıp Gü­ney­do­ğu'da ken­di Mec­lis'le­ri­ni ku­rup ba­ğım­sız­lık adı­mı at­ma­nın he­sap­la­rı­nı ya­pı­yor­lar. Es­ki he­sap. Es­ki he­ves...

Eko­no­mi­de ise ya­ban­cı­la­rın Tür­ki­ye'ye sı­cak pa­ra gi­ri­şi­ni en­gel­le­mek için de­ğiş­tir­dik­le­ri ta­vır­la­rı or­ta­da. Her ge­çen ay bir ön­ce­ki aya gö­re kü­çük kü­çük eri­me­ler gös­te­ri­yor sı­cak pa­ra gi­ri­şi. Ulus­la­ra­ra­sı kre­di de­re­ce­len­dir­me ku­ru­luş­la­rı da ay­nı şe­kil­de Türk eko­no­mi­si­ni bo­zu­cu adım­lar atı­yor­lar. 

Dış po­li­ti­ka­da en bü­yük kı­rıl­ma Su­ri­ye ko­nu­sun­da. ABD yö­ne­ti­mi açık­ça Esed'in kal­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni sa­vu­nur ha­le gel­di. Bu Tür­ki­ye'de sa­yı­sı mil­yon­la­rı bu­lan mül­te­ci­le­rin ge­ri dö­ne­me­ye­ce­ği an­la­mı­nı ta­şı­yor. Bir an­da bu ka­dar bü­yük göç, ül­ke­de­ki de­mog­ra­fi­yi de iş­siz­li­ği de et­ki­li­yor. Sos­yal prob­lem­ler de ca­ba­sı. 

Rus­ya'nın üze­rin­de­ki eko­no­mik bas­kı baş­ta ta­rım ih­ra­ca­tı­mı­zı vu­ra­rak çift­çi­mi­zi en bü­yük pa­za­rın­dan edi­yor. 

İç po­li­ti­ka­da ise bü­yük bir ge­ri­lim var. Her ge­çen gün ar­tan bu ge­ri­lim, di­ğer alan­la­rı da et­ki­le­ye­cek so­nuç­lar do­ğu­ru­yor. 

İç-dış-eko­no­mik tüm bu ge­ri­lim­ler bir­le­şin­ce or­ta­ya 2015 için par­lak bir tab­lo çık­mı­yor. Yüz­le­rin asık ol­ma­sı­nın se­be­bi bu ola­bi­lir. 

Tüm bun­lar bir çı­kış yo­lu bu­lun­ma­dı­ğı an­la­mı­na gel­mez. 

Çı­kış yo­lu her za­man mev­cut: Çok ça­lış­mak...

AK Par­ti 2002-2007 yıl­la­rı ara­sın­da gös­ter­di­ği tem­po­yu aşa­cak bir per­for­mans or­ta­ya ko­ya­bi­lir­se Tür­ki­ye'ye tüm bu kriz­ler te­ğet ge­çe­cek­tir. Ye­ni­den o beş yıl­da­ki gi­bi bir sü­re­ce ih­ti­ya­cı­mız var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yener Dönmez Arşivi