Lütfü Şehsuvaroğlu

Lütfü Şehsuvaroğlu

Şehir Emini mi Lazım Bize Metroseksüel mi?

Şehir Emini mi Lazım Bize Metroseksüel mi?

De­niz bit­ti­… / Su da bit­ti­… / Pe­ki ne­den / Ya­pış ya­pış / Her ya­nı­mı­z… / Uyar­mış­tı / Bi­zi oy­sa / Ce­na­bı Hak / Ku­r’­an’­ın­da / Su­re-i Mülk / So­nun­da der / Çe­ki­ver­sek / Su­yu alt­tan / Gön­der­me­sek / Su­yu üst­ten / Kim ve­re­cek / Si­ze su­yu? / Al­lah Al­lah / Azi­müş­şan / Al­lah Al­lah / Azi­müş­şa­n…

Ce­va­bı “Al­lah Al­lah Azi­müş­şa­n” ol­ma­sı­na rağ­men biz içi­miz­den ye­ni put­la­rı­mı­zı ye­ri­ne koy­duk. Ye­ni put­lar, ye­ni ce­ma­at­ler, ye­ni li­der­ler, ye­ni im­kân­lar, ye­ni sal­ta­nat­lar, ye­ni hırs­lar­dı­…

Ya­ra­da­nın ye­ri­ne baş­ka­sı­nı koy­duk. En bü­yük gü­nah şirk idi ama biz onu son sı­ra­ya it­tik. Ema­ne­te hı­ya­net et­tik, ema­ne­ti eh­li­ne ver­me­dik, ak­let­me­dik, had­di aş­tık. Su kay­nak­la­rı­mı­zı ku­rut­tuk. Su top­la­ma hav­za­la­rı­na bi­na dik­tik. Ta­rım ara­zi­le­ri­ne fab­ri­ka ve top­lu ko­nut yap­tık. Şeh­rin or­ta­sı­na sa­na­yi si­te­si aç­tık. Bak­kal­la­rı öl­dür­dük, so­ka­ğın içi­ne dev alış­ve­riş mer­kez­le­ri aç­tık. Şe­hir­le­ra­ra­sı yo­lun or­ta­sı­na bü­fe­ler aç­tık. Şe­hir­le­ra­ra­sı yo­lun ke­na­rı­na rek­re­as­yon ala­nı ya­la­nı ile yo­la sı­fır vil­la­lar in­şa et­tik. Her önü­ne ge­le­ne üni­ver­si­te kur­ma iz­ni ver­dik. Kam­pü­sü ol­ma­yan apart­man üni­ver­si­te­ler aç­tır­dık. Bu­ra­dan me­zun olan­la­rın da ilim sa­hi­bi in­san­lar ola­ca­ğı­nı bo­şu­na bek­le­dik. So­kak ara­sın­da­ki üni­ver­si­te­den çı­kan­lar, o şe­hir­le­ri ta­lan fik­rin­den kur­tu­la­bi­lir miy­di ki­…

Met­ro is­tas­yon­la­rı­nın ka­zık te­mel­le­rin­den ya­rar­lan­ma­yı bil­dik. Dün­ya­nın hiç­bir ye­rin­de kim­se­nin ak­lı­na gel­me­ye­cek pro­je­le­ri­miz ol­du. İs­tas­yo­nun üs­tü­ne dev çe­lik kons­trük­si­yo­nu otur­ta­rak yo­la sı­fır ve sı­fır ma­li­yet­li rant­lar ya­rat­tık. “An­ka­ra­’nın sa­na­yi­si­ni ge­liş­tir­me­ye de­vam ede­ce­ği­z” nu­tuk­la­rı atı­lır­ken çı­kıp da “ne zır­va­lı­yor­sun lan, An­ka­ra­’da sa­na­yi mi olu­r” di­ye iti­raz et­me­dik. Ta­ced­din Der­gâ­hı­’nın bi­ti­şi­ği­ne dev gi­bi has­ta­ne­yi kon­dur­duk­la­rın­da, Meh­met Âki­f’­in Ası­m’­ın nes­lin­den ol­du­ğu­mu­zu ile­ri sür­dük de Has­ta­ne­’yi Ta­ced­din Der­gâ­hı­’n­dan zi­ya­de­siy­le önem­se­dik, onu mil­li ser­vet say­dık. 

Şeh­re kar­şı iş­len­miş suç­la­rı üs­te­lik de yü­zü­müz kı­zar­ma­dan ve san­ki ha­yır­lı hiz­met­ler ya­pı­yor­mu­şuz gi­bi iş­le­dik.

Öy­le ki, şe­hir­le­rin emin in­san­la­rın­dan şe­hir­le­ri­mi­zi ko­ru­mak da­ha fa­zi­let­li hâ­le gel­di. Şeh­re­mi­ni de­mek şe­hir­le­rin emin­le­ri de­mek­ti ama biz, “şe­hir­le­ri­ni­zi emin el­le­re ema­net edi­ni­z” ila­hi em­ri­ne hı­ya­net et­tik. Şe­hir ve emi­ni ar­tık met­ro ve met­ro­sek­sü­eli de­mek­ti.

Met­ro­sek­sü­el şe­hir emi­ni (bu­ra­da ar­tık emin ke­li­me­si­ni kul­lan­mak doğ­ru de­ğil­dir re­is di­ye­bi­li­riz)mil­yon do­lar­lık oyun­cak­lı uy­dur­ma park­lar kon­du­rur­ken şeh­rin her ya­nı­na, her kö­şe ba­şı­na da imi­tas­yon sa­at ku­le­le­ri dik­me­yi ma­ri­fet sa­yar. Bir baş­ka açı­dan hey­kel­ci­lik me­ra­kı ya­ni.. Her bi­ri­ni hey­kel ola­rak ta­sav­vur et­me­si­ne rağ­men bu fab­ri­kas­yon dö­kün­tü­ler­le şeh­ri gü­zel­leş­tir­di­ği veh­mi­ni de piş­kin­lik­le pay­laş­mak ama­cın­da­dır met­ro­sek­sü­el re­is. 

Şe­hir­le­ra­ra­sı ka­ra­yo­lu­nun or­ta­sı­na bi­le avm yer­leş­tir­me me­ra­kı, sa­at ku­le­si pej­mür­de­li­ği­nin yük­sek li­san­sı­dır met­ro­sek­sü­el baş­kan­lar için.

Kü­tüp­ha­ne­si ol­ma­yan şe­hir­le­re oyun­cak avu­tu­cu­lu­ğu tak­dim eder­ler. 

Mak­ya­ja pav­yon­cu ab­la­lar­dan da­ha çok önem ve­rir­ler.

Şe­hir böy­le­ce ko­ko­na ve yaş­lı bo­ya­cı kü­pü pav­yon­cu bir ab­la­ya ben­ze­me­ye baş­lar.

Oy­sa Na­zım, “şe­hir ana­mı­zın yü­zü­ne ben­ze­r” der­ken bu­nu kas­tet­mi­yor­du. An­ne­miz; cum­ba­lı ev­le­ri, mer­ha­ba­sı olan so­kak­la­rı, kom­şu­luk hak ve iliş­ki­le­ri­ni, ce­ma­at ve ma­hal­le gü­ven­li­ği­ni, top­ye­kün şe­hir de hem­şeh­ri­lik bi­lin­ci­ni ve ru­hu­nu rem­ze­der. O bi­zi do­ğu­ran­dır. Biz bir şe­hir­le var ola­bi­li­riz. Me­di­ne, ya­ni şe­hir; Müs­lü­man top­lu­mun du­yar­ga­sı­dır, sa­yur­ga­sı­dır, omur­ga­sı­dır. Da­ha­sı ta­ri­hiy­le, ki­şi­li­ğiy­le, mi­ma­ri­siy­le, ah­la­kıy­la, sos­yo­lo­ji­siy­le ve de el­bet­te ik­ti­sa­dî ha­ya­tıy­la in­sa­nı ce­mi­yet için­de or­ga­nik bir var­lık ya­pa­bi­len ya­şa­tan, ha­yat ve­ren ha­li­ne ge­ti­ren es­rar­lı bir pa­ra­lel ya­pı­dır. Fa­kat bu ana rah­min­de­ki gi­bi bir çift ha­yat­tır ki bun­da kar­şıt­lık mev­zu­ba­his ola­maz. Ana­nın rah­min­de­ki ev­la­dı ile mü­na­se­be­ti gi­bi bir oluş­tur kı­sa­ca­…

Met­ro­sek­sü­el had­na­şi­nas re­is­ler avm­le­riy­le, sa­at ku­le­le­riy­le, had­di aşan ikiz ku­le­le­riy­le, oyun­cak park­la­rıy­la, ta­ri­hi do­ku­yu ve şe­hir kim­li­ği­ni yok eden gü­ru­huy­la çe­kip git­tik­le­rin­de yap­tık­la­rı tah­ri­bat da­ha iyi an­la­şı­la­cak ve şe­hir bir ser­sem­le­me ve­ti­re­si ge­çi­re­cek­tir ama ta­ma­men çü­rü­mek­ten iyi­dir.

ÇAĞRI:

Bütün parti liderlerine bu çağrım..

Ne yaparsanız yapınız, partilerinizin sırtından şehre çöken belediye reislerinin yaptıkları tahribatlar yüzünden iflah olamazsınız. Bir şehre oturttuğunuz belediye başkanı yüzünden hem bu dünyanız hem de öte dünyanız kararabilir. 

Dünya lideri vasfı verseler bile size, sırf o başkanlar yüzünden günah kefeniz ağır basar… 

Üstad “kör bir şoförün sürdüğü otobüste bulunmak mı, bediî idrakten mahrum belediye reisinin yönettiği bir şehirde yaşamak mı daha tehlikelidir diye sorarsanız, ikincisi daha tehlikelidir derim” derdi. Bu kadar önemlidir şehrimizi yönetecek başkanı seçmek. Lalettayn bir mesele, kulakardı edilecek, sonraya bırakılacak bir dava değildir. Hayat mebat meselesidir.

Belediye, şehir, şehir kültürü, tarihi doku, şehir kimliği, şehir emininin estetik davası konularında hazırladığımız hizmet içi eğitimi 12 derste mutlaka ama mutlaka onlara kazandırmadan bir daha aday yapmayınız.

Maazallah yanarsınız… Ruhunuz da yanar…

“Şehir planı yaptırmışız ne çıkar? Belediye reisinin şahsiyet planını yaptıralım. Belediye reisinde vücudu gereken ana vasıf sanat ve estetik terbiyesidir.”

Şehir eminlerini gerçekten emin eller yapabilmek için onun ruh planında takviyesinin yapılması şart. Estetik, sokak, mahalle, şehir kimliği, tarihi perspektif, şehir mobilyacılığı, nefes alanları, parklar, tarihi çevre, çevre ve şehir, şehir tarihi ve daha birçok dersi ikmal etmeden bu vazifeye soyunmamak şart.

Bu konuda parti başkanları sorumluluktan kurtulamazlar.

Zira demokrasi kâh tuzak, kâh oyuncaktır. Neticede siz seçiyorsunuz ve vebalden kurtulamazsınız.

Benden söylemesi..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lütfü Şehsuvaroğlu Arşivi