Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

SP’­nin baş­kan­lı­ğa ba­kı­şı

SP’­nin baş­kan­lı­ğa ba­kı­şı

Ön­ce­ki gün ak­şam Mil­li Ga­ze­te An­ka­ra Tem­sil­ci­si Mus­ta­fa Yıl­maz ile Mil­li Ga­ze­te Ya­za­rı Ab­dül­ka­dir Öz­kan Be­ye­fen­di­ler­le bir­lik­te TV5’te ya­yın­la­nan Gün­dem Özel prog­ra­mın­day­dık.

Mus­ta­fa Ka­ra­’nın su­nu­mun­da ger­çek­le­şen prog­ram­da ga­ze­te­ci­ler ola­rak biz­ler sor­duk, Saa­det Par­ti­si YİK Baş­ka­nı Oğuz­han Asil­türk ce­vap­la­dı.

Asil­türk özel­lik­le Baş­kan­lık sis­te­mi tar­tış­ma­la­rıy­la il­gi­li il­ginç yo­rum­lar­da bu­lun­du.

Bu­gün­kü sis­tem­de Cum­hur­baş­ka­nı­’nın, Baş­ka­n’­dan da­ha faz­la yet­ki­si bu­lun­du­ğu­nu, TBMM’­ye ta­ma­mıy­la ha­kim ol­du­ğu­nu, ne is­ter­se Mec­li­s’­ten çı­kar­dı­ğı­nı an­la­tan Asil­türk, “Bu­ra­da baş­ka bir so­run va­r” me­sa­jı ver­di.  

Baş­kan­lık sis­te­mi­ne kar­şı ol­ma­dık­la­rı­nı, 1973’te Mil­li Gö­rü­ş’­ün ilk par­ti­si­ni kur­duk­la­rın­da “Tür­ki­ye­’ye en uy­gun sis­tem Baş­kan­lık sis­te­mi­di­r” de­dik­le­ri­ni ha­tır­la­tan Asil­türk, an­cak bu­gün ül­ke­de de­rin bir ku­tup­laş­ma ol­du­ğu­nu, so­ru­nun da bun­dan kay­nak­lan­dı­ğı­nı kay­det­ti. Tep­ki­nin önem­li bir bö­lü­mü­nün as­lın­da Baş­kan­lık sis­te­mi­ne de­ğil, Baş­kan ola­cak ki­şi­ye yö­nel­di­ği­ni be­lirt­ti.

Ön­ce­lik­le bu kav­ga­nın so­na er­di­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ni, Sa­ade­t’­in bu nok­ta­da önem­li gö­rev­ler üst­le­ne­bi­le­ce­ği­ni vur­gu­la­yan Asil­türk, bu­nun için de mut­la­ka Mec­li­s’­e gir­me­le­ri ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di.  

***

Asil­türk, Gü­ney­do­ğu­’da olup bi­ten olay­la­ra da işa­ret ede­rek, top­lum­da “o­ra­da dev­let yo­k” al­gı­sı­nın oluş­tu­ğu­nu kay­det­ti.

Sü­re­cin bu ha­li ile Tür­ki­ye­’nin par­ça­lan­ma­sı­na doğ­ru git­ti­ği­ne işa­ret ede­rek, bu­na dur de­nil­me­si ge­rek­ti­ği­ni ifa­de et­ti. Bu me­se­le­nin mil­li bir me­se­le ol­du­ğu­nu, her­ke­se so­rum­lu­luk düş­tü­ğü­nü vur­gu­lar­ken, fa­kat ik­ti­da­rın sü­reç hak­kın­da ken­di mil­let­ve­kil­le­ri­ne bi­le bil­gi ver­me­di­ği­ni kay­det­ti.  

“Geç­miş­te bir­lik­te ça­lış­tı­ğı­mız pek çok isim var ik­ti­dar için­de. Kar­şı­laş­ma­la­rı­mız­da bu ko­nu­lar gün­de­me ge­lin­ce ‘Val­la biz de bil­mi­yo­ruz abi­’ di­yor­lar. ‘Tay­yip Bey bu­nu yü­rü­tü­yo­r’ di­yor­la­r” di­yen Asil­türk,  mil­li bir me­se­le­nin böy­le yü­rü­tü­le­me­ye­ce­ği­ni ak­tar­dı. 

İk­ti­da­rın Mec­lis içi ve dı­şın­da­ki tüm si­ya­si par­ti­le­rin tem­sil­ci­le­riy­le bi­ra­ra­ya ge­lip, gö­rüş alış ve­ri­şin­de bu­lun­ma­sı, iyi ni­yet­li ve ya­pı­cı uya­rı­la­ra ku­lak ver­me­si­ni is­te­di. 

Ay­rı­ca TBMM Baş­ka­nı­’nın da bu ko­nu­da ini­si­ya­tif alıp, tüm si­ya­si par­ti­le­rin tem­sil­ci­le­ri­ni bi­ra­ra­ya ge­ti­rip, mem­le­ket me­se­le­le­ri­nin gö­rü­şül­me­si ve kar­şı­lık­lı fi­kir­le­rin din­le­nil­me­si­ne im­kan oluş­tu­ra­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di. 

***

Oğuz­han Be­y’­in, Er­do­ğan-Gü­len kav­ga­sı kar­şı­sın­da­ki du­ru­şu da bir hay­li dik­kat çe­ki­ciy­di. Dev­le­tin giz­li bil­gi­le­ri­nin din­le­ne­rek, yurt dı­şı­na sız­dı­rıl­ma­sı­nın bü­yük bir yan­lış ol­du­ğu, di­ğer ta­raf­tan hır­sız­lık, yol­suz­luk id­di­ala­rı­nın da üs­tü­nün ör­tü­le­me­ye­ce­ği gö­rü­şün­de olan Asil­türk, her iki ta­raf da ha­ta­la­rı­nı ka­bul edip bir­bir­le­rin­den özür di­le­me­dik­çe bu kav­ga­nın son bul­ma­ya­ca­ğı­nı be­lirt­ti. 

***

Asil­tür­k’­e Fa­tih Er­ba­ka­n’­ın du­ru­mu­nu da sor­duk.

Ba­ğım­sız aday­lı­ğı gün­de­me ge­ti­ri­len Fa­tih Be­y’­le Par­ti Yö­ne­ti­mi ara­sın­da uyuş­maz­lık mı var? Var­sa bu­nun ne­de­ni ne­dir? Bu du­rum ra­kip­ler ta­ra­fın­dan fır­sa­ta dö­nüş­tü­rül­mek is­te­ne­bi­lir mi? 

Oğuz­han Bey, bu ko­nu­da da çok açık ko­nuş­tu.

“Fa­tih be­nim ev­la­dım sa­yı­lır. Ho­ca da ba­na ema­net et­miş­ti­r” de­dik­ten son­ra, Fa­tih Er­ba­ka­n’­ın ay­rı baş çek­ti­ğin­den ya­kı­na­rak, par­ti­ye, par­ti yö­ne­ti­mi­ne ita­at et­me­di­ği­ni an­lat­tı.

Er­ba­kan Ho­ca­’nın “Kim Mil­li Gö­rü­ş’­e hiz­met et­mek is­ti­yor­sa, Mil­li Gö­rü­ş’­ün par­ti­si olan Sa­ade­t’­e ge­lir, ona ta­bi olur, hiz­met ede­r” sö­zü­nü ha­tır­la­tan Asil­türk, an­cak Fa­tih Be­y’­in bu­na ya­naş­ma­dı­ğı­nı, tek­lif­le­ri­ni ge­ri çe­vi­re­rek, ay­rı baş güt­tü­ğü­nü, prob­le­min de bu­ra­dan çık­tı­ğı­nı söy­le­di. 

Asil­türk ka­pı­yı yi­ne de ka­pat­ma­dık­la­rı­nı şu söz­ler­le or­ta­ya koy­du:

“Hal­bu­ki gel­se bi­ze, ben bu da­va­ya tes­lim olu­yo­rum de­se, ita­at et­se, hiç­bir şey ol­ma­mış gi­bi ha­re­ket eder, geç­mi­şe bir sün­ger çe­ke­riz.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Akkaya Arşivi