Dr. Erbakan Özal

Dr. Erbakan Özal

İktisadi rekabette “Çin modeli”ne dikkat!

İktisadi rekabette “Çin modeli”ne dikkat!

Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti (ÇHC); 1978 yı­lın­da baş­la­ta­rak önem­li me­sa­fe­ler al­mış ol­ma­sı­nın da kat­kı ve ce­sa­re­tiy­le, so­ğuk sa­vaş son­ra­sı dö­nem­de, re­ji­mi­ni de­ğiş­tir­me­den, ‘li­be­ral sos­ya­-liz­m’ söy­le­miy­le, pi­ya­sa eko­no­mi­si­ne ge­çiş de­ne­me­le­ri yap­tı­ğın­da ken­di­si­ne gü­lüp ge­çil­miş­ti!... He­le ki, meş­hur ‘Ti­anan­men Mey­da­nı kal­kış­ma­sı­’ ko­şul­la­rın­da (1989); tıp­kı Sov­yet Sos­ya­list Cum­hu­ri­yet­ler Bir­li­ği/Sov­yet­ler Bir­li­ği (SSCB) gi­bi, Çi­n’­in de da­ğı­la­bi­le­ce­ği ya da en azın­dan ‘ko­mü­nizm­den li­be­ral de­mok­ra­si­ye­’ ge­çiş ya­pa­ca­ğı söy­len­ti­le­ri­ne epey­ce ina­nı­lı­yor­du. Çün­kü ÇHC’­nin, Ba­tı­lı an­lam­da ser­best pi­ya­sa eko­no­mi­si ko­şul­la­rı­na ayak uy­du­ra­bil­me­si için, re­ji­mi­ni de­ğiş­tir­me­si­nin zo­run­lu ol­du­ğu tez­le­ri ol­duk­ça re­vaç­tay­dı.

Bun­dan do­la­yı­dır ki ABD, İn­gil­te­re ve AB’­nin ku­ru­cu üye­le­ri; ko­mü­nist yö­ne­tim al­tın­da­ki Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti­’n­de, li­be­ral eko­no­mi ya da ser­best pi­ya­sa eko­no­mi­si sis­te­mi­nin hiç­bir şe­kil­de iş­le­me­ye­ce­ği ve hat­ta re­jim bu­na­lı­mı­na dü­şü­le­rek iç ka­rı­şık­lık­la­rın ya­şa­na­bi­le­ce­ği ön­gö­rü­sü­ne da­ya­na­rak, Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti üze­rin­de ne­o-sö­mür­ge­ci­lik ve ne­o-em­per­ya­lizm he­sap­la­rı ya­pı­yor­lar­dı. Bu amaç­la Çi­n’­in pa­ra bi­ri­mi Yu­an’­ın de­ğer kay­bet­me­si, bu ve di­ğer ve­si­le­ler­le Çin eko­no­mi­si­nin sos­yal ve ik­ti­sa­di an­lam­da kri­ze sü­rük­le­ne­rek Ba­tı­lı­la­r’ın kon­tro­lü­ne ha­zır ha­le gel­me­si için yo­ğun bir ça­ba içe­ri­si­ne gir­miş­ler­di.

An­cak za­man iler­le­dik­çe, or­ta­ya çık­ma­ya baş­la­yan so­nu­cun hiç de Ba­tı­lı­la­r’ın bek­le­di­ği gi­bi ol­ma­dı­ğı gö­rü­lün­ce, özel­lik­le Ba­tı­lı­lar cid­di an­lam­da en­di­şe­ye ka­pıl­dı­lar!... Zi­ra Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti; bin­ler­ce yıl­lık kök­lü dev­let ge­le­ne­ği­nin ka­zan­dır­mış ol­du­ğu tec­rü­be­si­ni ve ne­re­dey­se en uzun ömür­lü dev­let­ler­den bi­ri ol­ma­nın ver­miş ol­du­ğu be­ce­ri­si­ni bu­ra­da da çok isa­bet­li bir şe­kil­de kul­lan­ma­yı ba­şa­ra­rak sa­hip ol­du­ğu ka­riz­ma­sı­nın hiç de te­sa­dü­fî bir şe­kil­de el­de edil­miş ol­ma­dı­ğı­nı bir ke­re da­ha ka­nıt­la­mış olu­yor­du. 

Ya­ni Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti, ge­re­ğin­den faz­la şı­mar­tıl­mış olan Ba­tı­lı ül­ke­ler kar­şı­sın­da­ki üs­tün­lü­ğü­nü fark­lı bir şe­kil­de de ol­sa or­ta­ya ko­ya­rak, özel­lik­le Ba­tı­lı­la­r’ı tam an­la­mıy­la ters kö­şe­ye ya­tır­mış­tır!... Böy­le­ce Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti; re­ji­mi­ni de­ğiş­tir­me­den, li­be­ral sos­ya­list eko­no­mi mo­de­li­ni ra­hat­lık­la uy­gu­la­ma­ya ko­ya­rak, Pax Ame­ri­ca­na­’nın da­yat­tı­ğı/dik­te et­ti­ği li­be­ral/ser­best pi­ya­sa eko­no­mi­si­ne uyum­da hiç­bir şe­kil­de ace­mi­lik çek­me­ye­ce­ği­ni ve do­la­yı­sıy­la ye­ni dö­nem­de kü­re­sel re­ka­be­te or­tak ola­ca­ğı­nı çok net bir bi­çim­de gös­ter­miş­tir.

Ha­ki­ka­ten, Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti­’nin ka­rı­şık­lık­la­ra sü­rük­len­me­si­ne yö­ne­lik stra­te­jik ham­le­ler ha­zır­la­yan Ba­tı­lı­lar; Çi­n’­in da­ha üs­tün stra­te­ji­ler ge­liş­ti­re­rek dün­ya­yı sa­tın al­ma yo­lun­da hız­lı ve emin adım­lar­la iler­le­yi­şi­ni sür­dür­mek­te ol­du­ğu­nu gö­rün­ce, şa­şır­tı­cı bir şe­kil­de da­ha yo­ğun ve kes­kin bir şe­kil­de he­sap/men­fa­at uyuş­maz­lık­la­rı içe­ri­si­ne sü­rük­le­ne­rek, bu de­fa ken­di ara­la­rın­da­ki mev­cut ör­tü­lü re­ka­bet, he­sap­laş­ma ve den­ge ara­yış­la­rı­na da­ha da hız ver­me­ye baş­la­dı­lar. Şöy­le ki; ABD, Av­ru­pa­lı­la­r’ın ya­ban­cı ol­ma­dı­ğı ve hat­ta da­ha ön­ce sö­mür­ge­leş­tir­miş ol­duk­la­rı Çi­n’­i ‘teh­dit un­su­ru­’ ola­rak gös­te­re­rek AB üye­le­ri­ni kon­trol et­me ara­yı­şın­da be­lir­gin bir bi­çim­de ba­şa­rı­sız­lı­ğa uğ­ra­mak­la bir­lik­te ay­nı ça­ba­la­rı­nı ıs­rar­lı bir bi­çim­de sür­dü­rür­ken; AB üye­si ül­ke­ler ise, bir ta­raf­ta Çi­n’­i gös­te­re­rek AB­D’­den çe­şit­li ta­viz­ler ko­part­ma­ya ça­lı­şır­lar­ken, di­ğer ta­raf­tan da ör­tü­lü bir bi­çim­de AB­D’­ye kar­şı “Çin dâ­hi­l” tüm Av­ras­ya coğ­raf­ya­sın­da eko­no­mik alan oluş­tur­ma­ya ça­lı­şı­yor­lar.

Hâl­bu­ki ay­nı Ba­tı­lı ül­ke­ler, ken­di ara­la­rın­da­ki es­ki bir­lik­te­lik­le­ri­ni açık bir it­ti­fak gö­rün­tü­sü içe­ri­sin­de sür­dü­re­rek Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti­’nin dün­ya­yı ele ge­çir­me ça­ba­la­rı­nı ba­şa­rı­sız­lı­ğa uğ­rat­ma­ya ça­lış­mak­ta­dır­lar. Bu ara­da Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti­’nin; Rus­ya, İran ve Af­ri­ka üze­rin­den çe­şit­li ham­le­ler ya­pa­rak hem AB’­yi, hem de AB­D’­yi na­sıl ken­di­si­ne mec­bur ve hat­ta mah­kûm et­ti­ği ko­nu­su ise işin fark­lı bir bo­yu­tu­…

Bu­ra­da dik­kat çe­ki­ci en önem­li hu­sus­lar­dan bi­ri­si, sö­mür­ge­ci­lik ve em­per­ya­lizm de­ne­yi­mi olan Av­ru­pa­lı-­la­r’ın “AB­D’­ye rağ­me­n” ger­çek­te fark­lı he­sap­lar pe­şin­de koş­tuk­la­rı­nı giz­le­me­ye ge­rek bi­le duy­ma­ma­la­rıy­ken; di­ğe­ri ise, da­ha ön­ce­le­ri Çi­n’­in pa­ra bi­ri­mi Yu­an’­ın de­ğer kay­bet­me­si üze­rin­den ope­ras­yo­na gi­riş­me he­sap­la­rı ya­pan ABD ve AB’­nin, şim­di­ler­de tam ter­si bir eği­li­me sa­pa­rak, Yu­an’­ın de­ğer­siz­li­ği ne­de­niy­le Çi­n’­de­ki üre­tim ma­li­yet­le­ri­nin dü­şük­lü­ğü ile Çi­n’­in ih­ra­ca­ta ko­nu mal­la­rı­nın da­ha ucuz ve it­ha­la­ta ko­nu mal­la­rı­nın ise da­ha pa­ha­lı­lı­ğı kar­şı­sın­da kü­re­sel pi­ya­sa­lar­da üs­tün­lü­ğü Çi­n’­e kap­tır­ma­ma ça­lış­ma­la­rı­dır.

Bu ne­den­le Ba­tı­lı ül­ke­ler; özel­lik­le son 15 yıl­dan be­ri, Yu­an’­ın re­va­lü­e edi­le­rek da­ha da de­ğer­len­di­ri­le­bil­me­si için, Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti üze­rin­de­ki yo­ğun bask­ıla­rı­nı çe­şit­li plat­form­lar­da ke­sin­ti­siz bir bi­çim­de sür­dür­mek­te­dir­ler. Fa­kat Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti; Dün­ya Ti­ca­ret Ör­gü­tü­’nün 1995 yı­lın­da res­men ku­rul­ma­sı son­ra­sın­da­ki ge­liş­me­ler bağ­la­mın­da, dün­ya öl­çe­ğin­de güm­rük­le­rin sı­fır­lan­ma­ya doğ­ru git­mek­te ol­du­ğu bir or­tam­da, dü­şük Yu­an/yük­sek ku­run ‘güm­rük et­ki­si­’ ya­pa­rak ken­di­si­ne çok bü­yük bir pi­ya­sa ve ma­li­yet avan­ta­jı/üs­tün­lü­ğü sağ­la­dı­ğı­nı da­ha net bir şe­kil­de gör­me­si ne­de­niy­le, tüm bas­kı­la­ra rağ­men pa­ra­sı­nın de­ğe­ri­ni dü­şük tut­ma hu­su­sun­da­ki di­ren­ci­ni sür­dür­mek­te­dir.

El­bet­te ki bu nok­ta­da kü­re­sel ser­ma­ye ve fi­nans ile çokulus­lu şir­ket­le­rin ta­vır­la­rı çok önem­li bir be­lir­le­yi­ci et­ki­ye sa­hip bu­lun­mak­ta­dır. Çün­kü kü­re­sel eko­no­mi­ye yön ve­ren bu güç­ler, ne­re­de da­ha çok ka­za­nı­yor­lar­sa ora­yı va­tan ola­rak ka­bul ede­rek tüm des­tek­le­ri­ni ya da güç­le­ri­ni ora­ya ak­ta­rıp ko­ru­ma al­tı­na alı­yor­lar. Do­la­yı­sıy­la, Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti­’nin pa­ra bi­ri Yu­an’­ın dü­şük de­ğer­de ol­ma­sı baş­ta ol­mak üze­re, ner­dey­se di­ğer tüm re­ka­be­te ko­nu hu­sus­lar­da Ba­tı­lı ül­ke­le­rin kar­şı­sın­da ar­tık Çin ile be­ra­ber kü­re­sel eko­no­mi­ye yön ve­ren Ba­ron­lar da ha­zır kı­ta di­renç gü­cü ha­lin­de bu­lun­mak­ta­dır­lar. 

Ma­ale­sef sü­reç çok da­ha ka­rı­şık bir nok­ta­ya doğ­ru sü­rük­le­ni­yor. Bu nok­ta­da Tür­ki­ye ne ya­pı­yor ya da ne yap­ma­lı?!... Lüt­fen, “Çin Mo­de­li­”ne dik­kat!...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Erbakan Özal Arşivi