Ali Eren

Ali Eren

Hilale sokuşturulan Hristiyan amblemi...

Hilale sokuşturulan Hristiyan amblemi...

Ön­ce çok ma­sum gö­rü­nen bir ha­ber: “Sev­gi­li Pey­gam­be­ri­mi­z’­i (sav) an­mak için, her yıl or­ga­ni­ze edi­len Kut­lu Do­ğum Haf­ta­sı sos­yal med­ya­da da kut­la­nı­yor.

Kut­lu Do­ğum Haf­ta­sı­’na özel ola­rak ha­zır­la­nan lo­go, Twit­ter ve Fa­ce­bo­ok’­ta pay­la­şım re­ko­ru kı­rı­yor. Sos­yal med­ya­da bü­yük il­giy­le kar­şı­la­nan Kut­lu Do­ğum lo­go­su­nu özel­lik­le genç­ler pro­fil res­mi ola­rak kul­la­nı­yor.

Kut­lu Do­ğum Haf­ta­sı­’n­da­ki et­kin­lik­ler­de kul­lan­mak üze­re Niğ­de Mil­li Eği­tim Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan gra­fi­ker Fa­tih Kı­zıl­ka­ya­’ya ha­zır­la­tı­lan lo­goda hi­lal için­de Mu­ham­med ya­zı­sı bu­lu­nu­yor. Lo­go­nun fi­kir ba­ba­sı olan Niğ­de Mil­li Eği­tim Mü­dü­rü Ce­la­let­tin Ekin­ci, amaç­la­rı­nın bu kut­lu haf­ta­da her plat­form­da Hz. Pey­gam­be­ri an­mak ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Sos­yal med­ya he­sa­bın­da bu lo­go­yu pay­laş­tık­tan son­ra bir­çok ki­şi­nin pro­fil res­mi ola­rak kul­lan­dı­ğı­nı ve çok kı­sa sü­re­de ya­yıl­dı­ğı­nı söy­le­yen Ekin­ci, “E­ği­ti­mi sa­de­ce okul­la, sa­de­ce sı­nıf­la ve sa­de­ce ki­tap­la sı­nır­la­ma­mak ge­re­ki­yor. Ge­le­ce­ği­mi­zin te­mi­na­tı genç­le­rin, öğ­ren­ci­le­rin yo­ğun ola­rak yer al­dı­ğı sos­yal med­ya­da da de­ğer­ler eği­ti­mi­ni sür­dür­mek için bu mec­ra­yı da kul­la­nı­yo­ru­z” di­ye ko­nuş­tu.

Ekin­ci, ha­zır­la­nan lo­go­nun Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’na ve Di­ya­net İş­le­ri Baş­kan­lı­ğı­’na ge­le­cek yıl­lar­da­ki et­kin­lik­ler için tek­lif edi­le­ce­ği­ni de söz­le­ri­ne ek­le­di.

Kut­lu Do­ğum Haf­ta­sı lo­go­su­nu çi­zen gra­fi­ker Fa­tih Kı­zıl­ka­ya da lo­go­nun ge­le­nek­sel im­ge­ler kul­la­nı­la­rak ha­zır­lan­dı­ğı­nı söy­le­ye­rek hi­la­lin için­de­ki yıl­dız mo­ti­fi­nin Pey­gam­be­ri­mi­zi sim­ge­le­di­ği­ni ifa­de et­ti.”

Ha­ber, Ci­han Ha­ber Ajan­sı­’n­da­n… Oku­du­ğu­nuz bir­kaç sa­tır­da ha­bi­re lo­go­ya vur­gu ya­pan ha­ber, Ni­san 2012 ta­rih­li. 

Ha­ber­de var­sa yok­sa lo­go. Ama hi­la­lin en ka­lın ye­ri­ne yer­leş­ti­ri­len şe­kil­den hiç bah­se­dil­mi­yor. Pe­ki o şe­kil ne?

Müs­lü­man­la­rı kan­dır­mak için ora­ya so­kuş­tu­rul­muş bir H­ris­ti­yan amb­le­mi. H­ris­ti­yan­la­r’­ın üç ilah (tes­lis) inan­cı­nı tem­sil eden amb­lem. Ha­ber­de her­kes bu­nu kul­la­nı­yor di­ye bu lo­go­nun kul­la­nıl­ma­sı teş­vik edi­li­yor. Mis­yo­ner kur­naz­lı­ğıy­la ha­zır­la­nan lo­go şu: 

Bu lo­go­nun ne ol­du­ğu­nu, Sa­yın Ok­tan Ke­le­ş’­in ka­le­min­den oku­ya­lım:

“F­le­ur de Lis'in Kut­lu Do­ğum'da ne işi var?

“Dün (2012) Sa­man­yo­lu Ha­ber “İn­ter­net si­te­si re­kor kı­rı­yo­r” di­ye şu ha­be­ri ver­di.

Bu lo­go, Kut­lu Do­ğum Haf­ta­sı­’nın sem­bo­lü ola­rak ta­sar­lan­mış. Ha­ber­de, Hi­lâl ve Mu­ham­med is­mi an­la­tı­lı­yor ve  bu lo­go­nun “Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’na ve Di­ya­net İş­le­ri Baş­kan­lı­ğı­’na ge­le­cek yıl­lar­da­ki et­kin­lik­ler için tek­lif edi­le­ce­ği­” an­la­tıl­mak­ta­dır.

…Gü­zel, fa­kat bir ek­sik var, göz­den kaç­mış. 

Ba­zı nok­ta­la­ra dik­kat çe­ke­lim. Lo­go­ya dik­kat­le ba­ka­lım:

H­ris­ti­yan­la­r’­ın “sü­sen Fle­ur de 

Li­s” sem­bo­lü Hi­la­l’­e yer­leş­ti­ril­miş. Ha­ber­de bun­dan  hiç söz edil­mi­yor. Ne­dir bu sü­sen? Ya da Fle­ur de Lis sem­bo­lü?

Tes­lis, ba­ba oğul kut­sal ruh, ba­ki­re Mer­yem ve Ceb­ra­il sem­bo­lü­dür. 

(Sem­bol­ler ve İşa­ret­ler ki­ta­bı­nın 177. say­fa­sın­da da­ha ay­rın­tı­lı bil­gi mev­cut­tur.) 

İn­ter­net­te kı­sa bir araş­tır­ma ya­pı­lır­sa "Fle­ur de lis" ile il­gi­li çok da­ha faz­la bil­gi edin­mek müm­kün.

Biz bir­kaç ör­nek ve­re­lim:

Bir­çok pa­paz ve pa­pa kı­ya­fet­le­rin­de, pa­pa asa­la­rın­da yer alan bu sem­bol araş­tı­rı­lır­sa, ne­yi tem­sil et­ti­ği ve kim­le­rin kul­lan­dı­ğı gö­rü­le­cek­tir.”

De­ğer­li oku­yu­cu­lar, İs­tan­bul Zey­tin­bur­nu­’n­da­ki Ba­lık­lı Rum Has­ta­ne­si­’nin gi­ri­şin­de­ki de­mir par­mak­lık­la­rın ucun­da da ay­nı lo­go va­r…   

HU­SU­Sİ NOT: “he­sap gü­nü gel­di çat­tı­” ru­mu­zuy­la yo­rum ya­zan de­ğer­li oku­yu­cu­muz! Bah­set­ti­ği­niz Haz­re­ti. Ali (kv) ile alâ­ka­lı me­se­le­yi yer, ta­rih ve isim ve­re­rek şu ad­re­se bil­di­rir­se­niz mem­nun olu­rum: 

alieren_va­[email protected]

basliksiz-15-001.gif

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Ali Eren Arşivi