Cübbeli Ahmet Hoca

Cübbeli Ahmet Hoca

İlahiyatlar medrese seviyesine gelemedi

İlahiyatlar medrese seviyesine gelemedi

İlahiyat fakülteleri açıldığı zaman Ali Haydar Efendi “Şimdi İslam’ı yıkmanın yolunu buldular” demiştir. Bu kurumlar basmakalıp adam çıksın diye kuruldu. Buralarda verilen eğitimlerden zehir almamak mümkün değil. Onun için medreselerden ayrılmayın.

Bu ila­hi­yat fa­kül­te­le­ri­ni esa­sen tek tip eği­tim­le her­ke­se ay­nı şe­yi em­po­ze ede­lim, bas­ma­ka­lıp adam çık­sın di­ye kur­du­lar. İn­kâr­cı bir ne­sil ye­tiş­sin di­ye. Mil­le­ti ho­ca­lar­la gâ­vur ede­lim di­ye kur­du­lar. Şim­di “Al­lah yok, pey­gam­ber yo­k” de­sen mil­let gâ­vur ol­mu­yor. Ama ho­ca çı­kıp “Bu ha­dis yok. Şu he­lal yok, bu ha­ram yo­k” der­se o za­man mil­let ho­ca­ya ina­na­cak. Bir de eti­ket ve­ri­yor­lar. Do­çent ol­maz­san üni­ver­si­te­de ho­ca ola­maz­sın. Üni­ver­si­te­de ila­hi­ya­tı bi­tir­mez­sen müf­tü, va­iz ola­maz­sın. Mil­let de mec­bu­ren “i­mam, müf­tü ola­yı­m” di­ye bu­ra­ya gir­mek zo­run­da ka­lı­yor. Çün­kü halk, ce­ma­at se­çe­mi­yor ima­mı. İla­hi­yat­tan dip­lo­ma al­mak zo­run­da ka­lın­ca ora­da­ki eği­ti­me ta­bi olu­yor. O eği­tim­den de ze­hir al­ma­mak müm­kün de­ğil. 

En sağ­la­mın­da bi­le ze­hir var. Hep­si­ne çar­pı koy­mu­yo­rum ama ora­lar­da oku­yan­lar­da bir sı­kın­tı var. 

YAN­LIŞ İLİM­LER OKU­TU­LU­YOR

“Mek­tep­li­ler­le med­re­se­li­ler an­la­şa­ma­z” bu söz Ali Hay­dar Efen­di­nin sö­zü­dür. Bu okul­lar açıl­dı­ğı za­man Ali Hay­dar Efen­di “Şim­di İs­la­m’­ı yık­ma­nın yo­lu­nu bul­du­la­r” de­miş­tir. Bu dört mez­hep müf­tü­sü­nün sö­zü­dür. Şeyh­le­rin şey­hi­nin sö­zü­dür. Bu­na ben­zer bir söz Sü­ley­man Efen­di Haz­ret­le­rin­den de du­yul­muş­tur. 

Ne yan­lış ilim­ler oku­tu­yor­lar. Al­lah şer­le­rin­den mu­ha­fa­za et­sin. 

Din­ler ta­ri­hi öğ­re­ni­yor­lar. Adam za­ten Ya­hu­di­li­ği Müs­lü­man­lık­tan faz­la bi­li­yor. Hris­ti­yan­lı­ğı Müs­lü­man­lık­tan faz­la öğ­re­ni­yor. Tev­rat, İn­cil, Ze­bur ka­rış­tır­mış­lar çor­ba edi­yor­lar. Din­ler ara­sı di­ya­log bu­ra­dan çı­kı­yor.  Ilım­lı İs­lam bu­ra­dan çı­kı­yor. Mez­hep­siz­lik bu­ra­dan çı­kı­yor. Ha­dis­le­ri, sün­ne­ti in­kâr bu­ra­dan çı­kı­yor. Ayet­le­ri te­vil bu­ra­dan çı­kı­yor. Mu­ci­ze­le­ri in­kâr bu­ra­dan çı­kı­yor. Al­la­h’­ın sı­fat­la­rı­nı in­kâr bu­ra­dan çı­kı­yor. Onun için ar­ka­daş­lar aman med­re­se­ler­den ay­rıl­ma­yın. Med­re­se­le­ri bı­rak­ma­yın. Adı med­re­se ol­ma­lı, kurs bi­le ol­sa fey­zi dü­şü­yor. Baş­ka ça­re­miz kal­ma­dı. Ye­ni­den Os­man­lı­’da oku­tu­lan es­ki eser­le­re dö­nü­le­cek. 

Za­ten biz on­la­rı oku­duk hep. Bi­zim med­re­se­ler­de baş­ka şey­ler okun­maz. 

Efen­di Haz­ret­le­ri ti­tiz­li­ğiy­le en ufak bir ki­tap sok­ma­dı ara­ya. Çün­kü bu ye­ni­le­re an­la­ya­ma­dan ara­ya ye­ni bir şey so­ku­yor­lar. Yok Tu­nus Üni­ver­si­te­si­’nin pro­fe­sö­rü, yok Ez­he­r’­den bil­mem ne­… Bun­lar sı­kın­tı. Ez­he­r’­in çok gü­zel ev­li­ya, ule­ma za­man­la­rı var­dı ama şim­di ka­rı­şık. Ez­he­r’­in şey­hi “Ba­şör­tü­sü şart de­ği­l” di­ye çı­kı­yor Fran­sa Cum­hur­baş­ka­nı ile fet­va ve­ri­yor. Tan­ta­vi miy­di ney­di?!  Bir­kaç se­ne ev­vel Fran­sa Cum­hur­baş­ka­nı­’nın ya­nı­na otur­du “Ba­şör­tü­sü şart de­ği­l” di­ye fet­va ver­di. Ki­mi­si böy­le açık­tan Fran­sa ile be­ra­ber otu­rur, ki­mi­si giz­li­den İs­ra­il ile be­ra­ber otu­ru­yor. Çün­kü ma­son­la­rın, Ya­hu­di­le­rin ol­ma­dı­ğı nok­ta yok. İla­hi­yat­lar da­hil. Ma­son lo­bi­le­ri­nin fa­ali­yet­le­ri var. 

AR­KA­SIN­DA YA­HU­Dİ VAR

Bun­lar de­rin iş ya­par­lar. Ar­ka plan­dan iş ya­par­lar. “I­lım­lı İs­lam, ci­hat ayet­le­ri­ni kal­dı­rın. Ah­kâm ayet­le­ri ge­çer­si­z…­” Ha­di­si bı­ra­kın adam Ku­r’­an’­ın için­de bi­le ope­ras­yon ya­pı­yor. 

KIL BEŞİ KURTAR BAŞI

Bu­nu da Ya­hu­di yap­tı­rı­yor. Bun­la­rı ma­son­lar is­ter. Bü­tün bu fa­ali­yet­le­rin ar­ka­sı­nı ara­dı­ğın za­man ‘I­lım­lı İs­la­m’­ı bu­lur­sun. Bu da Ya­hu­di­’ye da­ya­nır. Çün­kü “Müs­lü­man­lar şu­ur­suz ol­sun, uya­nık ol­ma­sı­n” is­ter. 

Kıl be­şi kur­tar ba­şı, ca­mi­den eve ev­den ca­mi­ye­… Bun­lar böy­le is­ter­ler. Red­di­ye ya­pıl­sın is­te­mez, kim­se­nin is­mi­nin ve­ril­me­si­ni is­te­mez. “Şu adam gö­rü­şü yan­lı­ş” de­sen “A­man ka­rış­ma, gü­zel ah­lak­lı ol, hoş­gö­rü çok iyi bir şey­di­r” der­ler. 

Adam pey­gam­be­re sö­vü­yor, “Hoş­gö­rü­lü olu­n” di­yor­lar ya­hu. 

HOŞGÖRÜLÜ OLAMAYIZ

Se­nin ana­na sö­ve­yim ba­ka­yım hoş­gö­rü­lü ola­bi­li­yor mu­sun?! Ol­mu­yor­sun. Se­nin anan­dan aşa­ğı mı be­nim pey­gam­be­rim?! Se­nin anan­dan da aşa­ğı de­ğil, be­nim anam­dan da aşa­ğı de­ğil. Hep­sin­den ala. Onun için biz bu ko­nu­da hoş­gö­rü­lü ola­ma­yız. 

Aye­ti in­kâr et­mek, ha­dis­le­ri red­det­mek, Ra­su­lul­lah (Sal­lal­la­hu Aley­hi ve Sel­lem)’e ha­ka­ret et­mek, sa­ha­be­ye ha­ka­ret et­mek, Hay­ret­tin Ka­ra­man gi­bi “sa­ha­be­yi sev­mem, Mu­avi­ye­’yi sev­me­m” de­mek as­la ve ka­ta ola­maz.

DU­VA­RA RE­SiM AS­MAK

Du­var­da res­min ası­lı ol­ma­ma­sı iyi­dir. Ası­lıy­sa da üze­ri­ne bir bez ka­pa­tı­lır­sa iyi olur. Üze­ri­ne bez ka­pa­tı­yor­san as­ma­nın ne fay­da­sı ka­lı­yor o ay­rı da­va. Na­maz kı­lar­ken on­la­ra yö­nel­me­mek la­zım­dır. Ma­li­ki mez­he­bin­de mü­sa­ade var­dır. 

UYGUN DEĞİLDİR

Ha­ne­fi mez­he­bin­de kıs­men mü­sa­ade yok. Do­la­yı­sıy­la as­mak uy­gun de­ğil­dir. Ası­lır­sa ona doğ­ru na­maz kıl­mak mek­ruh olur. Ama üze­ri bez ile ka­pa­tı­lır­sa ke­ra­at kal­kar. Önün­de de­ğil­de sa­ğın­da, so­lun­da, ar­kan­da olur­sa bun­da da ci­va­ri bir ke­ra­at me­se­le­si var­dır. Bu hu­sus­ta bi­raz ih­ti­laf var­dır. Ba­zı ha­dis­ler­de el­bi­se­le­rin üze­ri­ne çi­zi­len­ler hak­kın­da bir is­tis­na ge­ti­ril­miş. El­bi­se­den çi­zi­len­den mak­sat şim­di­ki fo­toğ­raf­lar. Bi­li­yor­su­nuz Ai­şe an­ne­mi­zin yas­tık­la­rın­da kuş re­sim­le­ri var­dı. 

Efen­di­miz (Sal­lal­la­hu Aley­hi ve Sel­lem) gir­me­di. Bu ko­nu­da ba­zı âlim­ler “Yas­tık­lar­da kuş res­mi var di­ye gir­me­di­” di­yor­lar.

HEYKEL GİBİ DEĞİLDİR

 Ba­zı alim­ler ise “E­ve gi­ren bir kö­pek yav­ru­su se­di­rin al­tın­da öl­müş. Ra­su­lul­lah (Sal­lal­la­hu Aley­hi ve Sel­lem) bir leş ol­du­ğu için gir­me­di. Çün­kü o de­vam­lı me­lek­ler­le ir­ti­bat­lıy­dı. Me­lek­le­rin gir­me­di­ği yer­le­ri he­men gör­dü­ğü için gir­me­di­” di­yor­lar. 

O ba­kım­dan da ih­ti­laf var­dır. Am­ma ve­la­kin re­sim hiç­bir za­man hey­kel gi­bi de­ğil­dir. Çok fark var­dır. Bu du­rum­da an­cak na­maz kı­lı­nan yer­de önün­de ası­lı ol­ma­ma­sın­da fay­da var­dır.  

DOGUM GÜ­NÜ KUT­LA­MAK CA­iZ­DiR

 

Bi­li­yor­su­nuz Mev­lid Kan­di­li kut­lu­yo­ruz. Mev­lid de­mek Ra­su­lul­lah (Sal­lal­la­hu Aley­hi ve Sel­lem)’in do­ğum gü­nü de­mek. Ya­ni do­ğum gü­nü kut­la­ma sa­kın­ca­lı de­ğil­dir. An­cak bu­ra­da ci­va­rı ha­ram­lık­lar ola­bi­lir. Do­ğum gü­nü kut­la­ya­yım di­ye şam­pan­ya pat­la­tır­san ha­ram olur. Av­ru­pa­’dan ge­len adet­ler­den de uzak dur­mak la­zım. Ha­dis-i şe­rif­te “Kim bir top­lu­lu­ğa ben­zer­se o on­lar­dan­dı­r” buy­ru­lu­yor. Ayet-i ke­ri­me­de de “Za­lim­le­re azı­cık da­hi me­yil et­me­yin. On­la­rı ya­kan ateş si­ze de do­ku­nu­r” buy­ru­lu­yor. Bu iti­bar­la ya­şı ka­dar mum­lar­la süs­le­me, üf­le­me fa­lan bi­zim ör­fü­müz­de olan şey­ler de­ğil. Ama ik­ram­lar, dua­lar ya­pı­la­bi­lir. Ku­r’­an oku­na­bi­lir. He­di­ye alı­na­bi­lir. He­di­ye­le­şin, he­di­ye sün­net­tir. 

Pas­ta alı­na­bi­lir, ye­ne­bi­lir. Meş­ru­bat içi­le­bi­lir. Ai­le bir ara­ya top­la­na­bi­lir. Do­ğum gü­nü­nü bu şe­kil­de kut­la­mak ca­iz olur. 

Ayet-i Kerime

Eğer biz bu Kur’an’ı bir dağa indirseydik,  muhakkak ki onu, Allah  korkusundan baş eğerek, parça parça  olmuş görürdün. Bu misalleri insanlara  düşünsünler diye veriyoruz.    (HAŞR, 21.Ayet)

Hadis-i Şerif

Kul namazı da terketti mi, işte o zaman küfürle arasında hiçbir perde kalmamış demektir.

Müslim, Ebû Davud, Tirmizî.

Üni­ver­si­te­de ila­hi­ya­tı bi­tir­mez­sen müf­tü, va­iz ola­maz­sın. Mil­let de mec­bu­ren “i­mam, müf­tü ola­yı­m” di­ye bu­ra­ya gir­mek zo­run­da ka­lı­yor. Yahudiler, Müs­lü­man­lar şu­ur­suz ol­sun, uya­nık ol­ma­sı­n is­terler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Cübbeli Ahmet Hoca Arşivi