Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik Sendromu

Size de mi hastalık hastası dediler, o kadar söylemenize rağmen inanmadılar mı ağrılarınıza.

Her sabah yorgun ve her tarafım tutulmuş  olarak uyanıyorum, sırtım, boynum, omuzlarım ve hatta kalçalarım bile ağrıyor, uyku uyumakta zorluk çekiyorum, unutkanlığım arttı, başım ağrıyor ve çok sık hazımsızlık,kabızlık,aşırı gaz oluyor diyorsanız  fibromiyalji yani kronik yorgunluk sendromu olmuşsunuz demektir.

Yaşam kalitesini ciddi derecede bozan fibromiyalji, tükenmişlik sendromu, ağrı hastalığı, kronik ağrı sendromu veya kronik yorgunluk sendromu olarak tanımlanabilir. Halen günümüzde çoğunlukla yanlış teşhis konur ve yanlış anlaşılır. Fibromiyalji dünyada en sık görülen ağrı türlerinden biridir. Fibromiyaljinin tek bir nedeni yoktur.

Çoğunlukla 25-60 yaş arasındaki kadınlarda görülür. Kadınlar erkeklere nazaran 10 kat daha fazla bu hastalığa yakalanırlar.

Fibromiyalji her yerinizin ağrımasına neden olur. Vücuttaki belirli noktalara dokunulması bile acı verir. Şişlik, yoğun seviyede rahatsızlık, dinlendirici olmayan uyku ve ruh hali bozuklukları veya depresyon olabilır. Hiç egzersiz yapmadan ve hatta herhangi bir nedeni olmadan, kaslarınızı sanki aşırı çalışmış veya çekilmiş gibi hissedebilirsiniz. Bazen kaslarınız seğirir, yanar.

8-024.jpg
 
FİBROMİYALJI  BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ağrı ana belirtidir. Kaslarda ve eklemlerde hissedilen ağrı günden güne, haftadan haftaya değişebilir. Ağrının yeri vücudun farklı yerlerinde dolaşma eğilimi gösterse de en sık boyun, bel, kollar, göğüs, kalça ve bacaklarda hissedilir.

Aciz bırakan yorgunluk önemli bir yakınma olup hastanın günlük yaşamını etkileyebilir. Hasta bunu sıklıkla tüm enerjisinin kaybolduğu şeklinde ifade eder. Genellikle sabah yataktan yorgun kalkar.

Uyku bozukluğu olur. Hasta uykuya dalamadığından veya sık uyandığından yakınabilir. Bazen de uyku süresinin yeterli olmasına karşın uyku dinlendirici olmayabilir ya da hasta hiç uyumadığı hissi ile uyanır.

 Anksiyete ve depresyon, ağız, burun ve gözlerde kuruluk ,soğuğa veya sıcağa karşı aşırı hassasiyet olabilir.

Konsantre olamama, parmaklarda veya ayakta uyuşma veya karıncalanma meydana gelebilir.
Aşırı gaz, kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik şikayetleri olabilir.

Fibromiyalji'nin nedeni nedir?

Nedeni  tam olarak bilinmiyor. Daha çok hassas yapılı ve her şeyden çabuk etkilenen kişilik yapısındakilerde görülür. Mükemmeliyetçiler, işkolikler ve uygun olmayan  ortamlarda çalışanlar da yüksek oranda oluşur. Mimarlar, diş hekimleri, ofiste masa başı işi yapanlar, borsacılar, gazeteciler bu grubun içinde değerlendirilebilir.

TANI NASIL KONUR?

Fibromiyalji tanısı koyduracak özel bir laboratuar testi yoktur. Ancak karışması muhtemel hastalıkları ayırt etmek amacıyla bazı testler istenebilir. Doğru teşhis koyabilmek için doktorunuz kapsamlı bir fiziksel muayene yapacaktır ve tıbbi geçmişinizi inceleyecektir.

Bir hastaya fibromiyalji teşhisi koymak için, üç ay boyunca şikayetlerin ve belirtilerin devam etmesi gerekir. En az 12 noktada ensede baş,boyun geçiş noktası, önde iman tahtasının yanı, omuz başları, dirsek dış yüzü, kürek kemiğinin iç yüzleri, bel kalça geçiş noktası, kalçada dış yan, diz iç kısımlarında ağrıya hassas olunması temel şarttır.

FİBROMİYALJİDE  TEDAVİ

Tedavide amaç, ağrı kontrolünü sağlamak, uykuyu düzenlemek, yorgunluk ve depresyon gibi duygu durum bozukluklarını ortadan kaldırmaktır. Bunun için antidepresanlar, klasik ağrı kesiciler, lokal sıcak ve fizik tedavi uygulamalarının yanı sıra elektriksel akımlardan oluşan fizik tedavi yaklaşımları ve masaj gibi çeşitli yöntemlere başvurulur.

Ozon gazının doğrudan hastaya enjekte edilmesi veya kan yoluyla verilmesi şeklinde uygulanan ozon terapisi, fibromiyalji için doktor tarafından önerilebilecek bir başka tedavi yöntemidir.

Akupunktur  pek çok fibromiyalji hastasını rahatlattığı bilinen ve doktorların da önerdiği tedavi seçeneklerinden biridir.

Nöral terapi, otonom sinir sisteminin iğne veya diğer yöntemlerle uyarılarak, vücuttaki elektriğin düzenlenmesi ve böylelikle vücudun iletişim ağındaki aksaklıkların giderilerek ağrıların azaltılmasını amaçlayan bir tedavi yöntemidir.

Bu tür tedaviler ve yaşam biçimi değişiklikleri ile fibromiyaljinin belirtileri kontrol altına alınabilir.

FİBROMİYALJİ NASIL ÖNLENİR?

Uyku düzeninize önem gösterin. Her gün aynı saatte uyuyun ve uyanın.

Spor yapın  düzenli egzersiz, genellikle ağrı belirtilerini ve yorgunluğu azaltır.

Stresten uzak durun.

Dengeli beslenin.

Hava koşullarına uygun giyinin.

Hava akımları arasında kalmamaya, sigaralı ortamlarda bulunmamaya özen gösterin.

Fibromiyaljiyle ilgili hasta destek sitelerine girerek, sorunlarınızı diğer insanlarla paylaşın, onların ve sizin baş etme yöntemlerini öğrenin.  Gerekirse psikolog desteği alın.

Çalışma ortamını düzenleyin. Ergonomik koltuk, uygun yükseklikte  masa, göz hizasında bilgisayar monitörü, dirseğin,kolun düşmesini engelleyen klavye kullanın.

Haftaya buluşmak üzere sağlıkta kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi