Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

Fi­dan Tar­tış­ma­sı Bi­ter mi?

Fi­dan Tar­tış­ma­sı Bi­ter mi?

Dün TBMM’­de par­ti­le­rin grup top­lan­tı­la­rı var­dı. Ga­ze­te­ci­ler ola­rak gö­zü­müz da­ha zi­ya­de Baş­ba­kan Ahmet Da­vu­toğ­lu­’nun üze­rin­dey­di.

Za­ten MHP grup se­zo­nu­nu geç­ti­ği­miz haf­ta ka­pat­mış;

HDP’­de ise De­mir­taş ye­ri­ne, Eş Ge­nel Baş­kan Fi­gen Yük­sek­dağ kür­sü­dey­di. 

Ha­kan Fi­da­n’­ın aday­lık baş­vu­ru­su­nu çek­me­si ve ye­ni­den MİT Müs­te­şar­lı­ğı gö­re­vi­ne atan­ma­sı­nın sa­ba­hı ol­ma­sı ne­de­niy­le de göz­ler ta­ma­men AK Par­ti Gru­bu ve Baş­ba­ka­n’­a çev­ril­miş­ti.

Da­vu­toğ­lu­’nun bu ko­nu­da ne­ler söy­le­ye­ce­ği ve grup­ta na­sıl bir ha­va­nın ha­kim ol­du­ğu me­rak edi­li­yor­du. 

Do­la­yı­sıy­la da­ha bü­yük bir ga­ze­te­ci top­lu­lu­ğu var­dı Mec­li­s’­te bu haf­ta.

Da­vu­toğ­lu gi­riş­te bir açık­la­ma yap­ma­dı.

Grup ko­nuş­ma­sın­da de­ği­nir di­ye bek­len­di, ol­ma­dı. 

Çı­kış­ta ise ga­ze­te­ci­le­rin so­ru­su üze­ri­ne, şun­la­rı söy­le­di:

“Sa­yın Fi­dan ve­ri­len gö­rev­le­ri ye­ri­ne ge­tir­me nok­ta­sın­da be­nim de Cum­hur­baş­ka­nı­‘nın da tak­dir et­ti­ği­miz bir bü­rok­rat­tır. Ay­nı şe­kil­de bu ka­ra­rı­na say­gı duy­duk. Na­sıl be­nim im­zam­la ay­rıl­dıy­sa bu­gün de ay­nı şe­kil­de gö­re­vi­ne ge­ri dön­dü. Sa­yın Cum­hur­baş­ka­nı ile ara­mız­da bir gö­rüş fark­lı­lı­ğı yok­tur. İs­ti­şa­re yap­tık: Ha­kan Fi­dan bi­zim için na­sıl ki da­ha ön­ce kıy­met­li bir bü­rok­rat­sa bu­gün de ay­nı de­ğer­de­dir. Cu­mar­te­si gü­nü Ame­ri­ka dö­nü­şü ken­di­siy­le gö­rüş­tüm. MİT Müs­te­şar­lı­ğı gö­re­vi­ni hak­kıy­la ye­ri­ne ge­tir­di­ği için be­nim ka­na­atim de gö­re­vi sür­dür­me­si yö­nün­dey­di. Ben de Cum­hur­baş­ka­nıy­la gö­rü­şüp bu yön­de­ki ka­ra­rı ver­dik. Yor­gun­luk id­di­ala­rı var­dı ama ken­di­si bü­yük bir şevk­le gö­re­ve de­vam ede­cek.”

Bu açık­la­ma mu­ha­le­fet par­ti­le­ri­nin, mu­ha­lif ba­sı­nın se­si­ni kes­me­ye ye­ter mi?

Ve­ya şöy­le so­ra­lım: 

Fi­da­n’­la il­gi­li tar­tış­ma­la­rı so­na er­di­rir mi? 

Zor gö­rü­nü­yor.

Çün­kü or­ta­da bir so­run ol­du­ğu ke­sin.

Aday­lı­ğın­dan tek­rar Mİ­T’­in ba­şı­na dö­nü­şü­ne ka­dar ki sü­reç mu­ha­lif çev­re­ler için bir­den faz­la “mal­ze­me” ile do­lu. 

Bun­la­rı te­pe te­pe kul­la­na­cak­lar­dır.

Dün ilk açık­la­ma­la­rı gel­di bi­le. 

Bu­gün­kü pek çok ga­ze­te­de de emi­nim ki, Fi­da­n’­ın ye­ni­den Mİ­T’­in ba­şı­na atan­ma­sı­nın hu­ku­ki ol­ma­dı­ğı id­di­ala­rı iş­le­ne­cek,

Yü­rür­lük­te­ki bir ta­kım ya­sa­lar­dan, uy­gu­la­ma­lar­dan ör­nek­ler su­nu­la­cak.

Ağır­lık­lı ola­rak da, “MİT gi­bi si­ya­set üs­tü bir dev­let ku­ru­mu­nun ba­şın­da ar­tık par­ti­li bir Müs­te­şa­r’­ın bu­lun­du­ğu­” gö­rü­şü gün­dem­de tu­tu­la­rak, bu önem­li dev­let teş­ki­la­tı bel­ki de ça­lı­şa­maz ha­le ge­ti­ri­le­cek. 

Di­ğer ta­raf­tan olay, Cum­hur­baş­ka­nı ile Baş­ba­kan ara­sın­da fit­ne çı­kar­ma­ya dö­nük iyi bir “sa­kı­z” ola­rak çiğ­ne­ne­cek­te çiğ­ne­ne­cek.  

Oy­sa ne ge­rek var­dı tüm bun­la­ra?

Mem­le­ke­tin baş­ka so­ru­nu mu kal­ma­dı da Ha­kan Fi­da­n’­ı tar­tış­ma­ya mah­kum edi­li­yo­ruz?

Fi­da­n’­ın aday­lı­ğı ko­nu­sun­da Cum­hur­baş­ka­nı­’nın dü­şün­ce­si ön­ce­sin­de yok­la­na­bi­lir ve bu dik­ka­te alı­na­bi­lir­di. 

MİT si­ya­set üs­tü bir dev­let ku­ru­mu. Ba­şın­da­ki isim dev­le­tin te­pe­si olan Cum­hur­baş­ka­nı­’nı il­gi­len­di­rir el­bet­te. 

He­le ki Er­do­ğan gi­bi bir Cum­hur­baş­ka­nı­’na rağ­men böy­le bir ma­ce­ra­ya gi­ril­me­si bü­yük ha­tay­dı. 

Di­ğer bir yan­lış ise, bu yan­lı­şın il­gi­li­ler ta­ra­fın­dan ka­mu­oyu önün­de tar­tı­şıl­ma­sı, bir göv­de gös­te­ri­si­ne dö­nüş­tü­rül­me­si ol­muş­tur ba­na gö­re.

So­nuç: Bu sü­reç ma­ale­sef hem Fi­da­n’­ı, hem Baş­ba­ka­n’­ı ve hem de Cum­hur­baş­ka­nı­’nı yıp­rat­mış­tır; 

Mİ­T’­e za­rar ver­miş­tir ve ver­me­ye de de­vam ede­cek­tir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Akkaya Arşivi