Fikri Türkel

Fikri Türkel

İzmir Yeniden Cazibe Merkezi Olur mu?

İzmir Yeniden Cazibe Merkezi Olur mu?

Ge­çen yıl, en­düs­tri­yel ta­sa­rım­cı De­niz Ka­ra­şa­hin'i İz­mir İno­vas­yon Haf­ta­sı'nda din­le­miş­tim. Ka­ra­şa­hin, cil­di­ni­ze ne­fes al­dı­ran, be­ra­ber yı­ka­na­bil­di­ği­niz, bir hay­li es­te­tik ve en önem­li­si de ke­mi­ğin ça­buk iyi­leş­me­si­ni sağ­la­yan al­çı ta­sa­rı­mı­nı bu­ra­da an­lat­mış­tı.

Üs­tü­ne üst­lük bu ta­sa­rı­mı­nı 3D ya­ni üç bo­yut­lu ya­zı­cı ile üret­miş­ti.

Şim­di yi­ne İz­mir'de­yim ve İno­vas­yon Haf­ta­sı et­kin­lik­le­ri­ni ay­nı he­ye­can­la ta­kip et­mek is­ti­yo­rum.

Al­dı­ğım ilk ha­ber ge­çen yıl bü­yük il­gi uyan­dı­ran 3D ya­zı­cı ile or­ta­ya ko­nu­lan al­çı­lar hak­kın­da ol­du.

Dün­ya­nın en bü­yük iş­lem­ci üre­ti­ci­si In­tel, Ka­ra­şa­hin'e tek­lif yap­mış ve sen­sör­lü al­çı­la­rı Tür­ki­ye'de üre­te­cek­ler­miş. Böy­le­ce ke­mik­ler­de­ki iyi­leş­me sü­reç­le­ri­ni ta­kip et­mek da­ha da ko­lay­la­şa­cak.

İh­ra­ca­tı­mız­da kon­jonk­tü­rel ne­den­ler­le azal­ma ya­şa­nı­yor. İs­ter dö­viz kur­la­rı­na bağ­la­yın, is­ter­se kom­şu­la­rı­mız­da ya­şa­nan so­run­la­ra, so­nuç­ta dış ti­ca­ret bü­tün dün­ya­da zor­la­şı­yor. 

Bu­nun tek bir çö­zü­mü var: Da­ha ye­ni­lik­çi ürün­ler üze­ri­ne ka­fa yor­mak, kat­ma de­ğe­ri yük­sek mal ve hiz­met­ler üret­mek. Bu­nun için Tür­ki­ye İh­ra­cat­çı­lar Mec­lis'nin (TİM) baş­lat­tı­ğı İno­vas­yon Haf­ta­sı, uma­rız ki bir kit­le­sel ha­re­ket oluş­tu­rur. 

Gör­dü­ğüm ka­da­rıy­la Ege İh­ra­cat­çı Bir­lik­le­ri (EİB), İz­mir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si ve İz­mir Kal­kın­ma Ajan­sı ko­nu­ya sa­hip çık­mış. Beş bi­ni aş­kın ino­vas­yon me­rak­lı­sı top­lan­tı sa­lo­nu ile bir­lik­te ko­ri­dor­la­rı da dol­dur­du.

İl­gi sa­de­ce ye­rel yö­ne­tim­ler­le sı­nır­lı de­ğil. Et­kin­li­ğe İs­viç­re Hü­kü­me­ti de spon­sor ol­du. Sa­at, çi­ko­la­ta ve dağ­la­rı ile öz­deş­leş­miş İs­viç­re'nin ye­ni­lik­çi re­ka­be­ti çok yük­sek. Bu da top­lan­tı­nın öne­mi­ni gös­te­ri­yor.

Haf­ta ba­şın­da İs­tan­bul'da "İno­va­tif Kent­ler" üze­ri­ne ya­pı­lan top­lan­tı­ya Ana­do­lu'dan 28 şe­hir yö­ne­ti­ci­si ka­tıl­dı. Ye­ni­lik­çi­li­ğin şe­hir­le­re ne gi­bi kat­kı­lar sağ­la­ya­ca­ğı ko­nu­su­na bü­yük il­gi var­dı.

De­mek ki ino­vas­yon dal­ga­sı bü­tün yur­da ya­yı­lı­yor. Bun­dan son­ra bu dal­ga iyi yö­ne­ti­le­bi­lir­se, nev­zu­hur be­yin­ler­le bel­li adım­lar atı­la­bi­le­ce­ği­ne ina­nı­yo­rum.

Top­lan­tı­nın önem­li ko­nuş­ma­cı­la­rın­dan bi­ri "Nes­ne­le­rin İn­ter­ne­ti" ta­nı­mıy­la ün­le­nen Ke­vin Ash­ton ol­du. 

Bil­gi­nin in­san­lık ta­ri­hi bo­yun­ca ge­liş­me­si üze­rin­de du­ran Ash­ton, 21. yüz­yı­la ait bir kav­ram ve ger­çek olan Nes­ne­le­rin İn­ter­ne­ti'nin ge­le­cek­te de­ğil, şu an ya­şan­mak­ta ol­du­ğu­nu ha­tır­lat­tı.

Şim­di­ye ka­dar in­ter­net bil­gi öl­çüm­le­ri ki­loby­te, me­ga byte gi­bi ar­ta­rak ze­taby­te ile ta­nım­lan­dı­ğı­nı an­la­tan Ash­ton, ze­taby­te Av­ru­pa bü­yük­lü­ğü­nü ifa­de edi­yor­sa, Nes­ne­le­rin İn­ter­ne­ti en bü­yük ga­lak­si­ler­den bi­ri­dir, şek­lin­de bir öl­çü kul­lan­dı. 

Siz bir ye­re git­ti­ği­niz­de ne­re­de ol­du­ğu­nu­zu bi­le­me­ye­bi­lir­si­niz ama cep te­le­fo­nu­nuz bu­nu bi­li­yor di­yen Ash­ton, te­le­fo­nu­nu­zun si­zin ko­nu­mu­nu­zu oto­ma­tik ola­rak bel­li yer­le­re gön­der­di­ği­ni de ha­tır­lat­tı.

Me­se­la, Ba­tı Af­ri­ka'da in­san­la­rın göç ve se­ya­hat ha­re­ket­le­ri­ni cep te­le­fon­la­rı­na ba­kı­la­rak oluş­tu­ru­lan bir ha­ri­ta, EBO­LA vi­rü­sü kon­tro­lün­de kul­la­nıl­dı. Ki­şi­sel bil­gi­ler mah­fuz kal­mak kay­dıy­la ya­pı­lan bu ha­ri­ta ile önem­li bir ba­şa­rı el­de edil­di.

Ken­di ken­di­ne gi­den en po­pü­ler ara­cın Mars'a inen Cu­rio­sity ol­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz ama Go­og­le, Tes­la gi­bi mar­ka­lar da ken­di ken­di­ne gi­den oto­mo­bil­ler yap­tı­lar. An­cak mev­cut yol­la­rı­mız in­san­dan da­ha gü­ven­li şo­för olan bu araç­la­ra uy­gun de­ğil.

Yi­ne de Ba­tı Avus­tral­ya'da ma­den­ler­de ça­lı­şan dev iş ma­ki­na­la­rı, in­san­sız ola­rak ma­den­ler­de ça­lı­şı­yor­lar. Hem in­san ha­ya­tı ko­run­muş olu­yor, hem de zor şart­la­ra sa­hip or­tam­la­ra ta­lep ol­ma­ma­sı so­ru­nu­nu çö­zü­yor­lar.

Ya bun­dan son­ra ne ola­cak?

Dün­ya­nın bir par­ça­sı ile dev ga­lak­si­yi kı­yas­la­yın. 

Eğer İz­mir­li­ler bu ye­ni­lik­çi­lik fik­ri­ne sa­hip çı­kar­lar­sa, önem­li bir ca­zi­be mer­ke­zi ola­cak de­mek­tir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikri Türkel Arşivi