Yener Dönmez

Yener Dönmez

Er­me­ni Pi­la­vı

Er­me­ni Pi­la­vı

Dev­let­ler ara­sı iliş­ki­ler kar­şı­lık­lı koz­la­rı kul­lan­ma üze­ri­ne ku­ru­lu. Her ül­ke­nin güç­lü, za­yıf ta­raf­la­rı var, ih­ti­yaç duy­du­ğu şey­ler var. 

Er­me­ni me­se­le­si, Tür­ki­ye aley­hi­ne bü­yük dev­let­le­rin el­le­rin­de tut­tuk­la­rı bir koz. Kul­lan­mak­tan da çe­kin­mi­yor­lar. Özel­lik­le Ame­ri­ka her 24 Ni­sa­n’­da Tür­ki­ye­’nin yü­re­ği­ni ağ­zı­na ge­ti­ri­yor. 

ABD Baş­ka­nı “soy­kı­rı­m” di­ye­cek mi de­me­ye­cek mi? Gün­ler­ce bu­na ta­kı­lıp ka­lı­yo­ruz. Bir ül­ke ne ka­dar güç­lü ve dün­yay­la kar­ma­şık bağ­la­rı var­sa aley­hi­ne adım atıl­ma­sı o ka­dar zor­dur. 

İn­gil­te­re ya da İs­ra­il gü­cün­de bir ül­ke­nin aley­hi­ne ne Va­ti­kan ne de baş­ka bir dev­let ‘soy­kı­rı­m’ ka­ra­rı çı­kar­ta­maz. Tür­ki­ye aley­hi­ne ise son dö­nem­de bir ana­for oluş­tu­ğu gö­zü­kü­yor. 

Tür­ki­ye elin­de­ki tüm im­kan­la­rı kul­la­na­rak ABD yö­ne­ti­mi­ne soy­kı­rım de­dirt­me­mek zo­run­da. Dün­ya­da­ki te­mel be­lir­le­yi­ci olan AB­D’­nin tav­rı. Ame­ri­ka da Va­ti­ka­n’­ın pe­şi­ne ta­kı­lır­sa ikin­ci adım­da ola­cak­lar bel­li: Da­va yağ­mu­ru...

Mül­ki­yet hak­la­rın­dan, taz­mi­nat da­va­la­rı­na ka­dar pek çok ulus­la­ra­ra­sı da­va için Er­me­ni Di­as­po­ra­sı ha­zır­lı­ğı­nı uzun yıl­lar­dır ya­pı­yor. Tür­ki­ye­’de pek çok ara­zi­nin el de­ğiş­tir­me­si ya­nın­da mil­yar­lar­ca do­lar­lık taz­mi­nat öden­me­si de söz ko­nu­su ola­bi­lir. 

AB­D’­nin tav­rı bu ne­den­le önem­li. Baş­ta da de­di­ği­miz gi­bi Er­me­ni me­se­le­si Tür­ki­ye­’nin aley­hi­ne bir koz ola­rak ulus­la­ra­ra­sı sis­tem­de do­la­şım­da. 

Tür­ki­ye­’den bu­nu kö­pür­tüp iç po­li­ti­ka bir­li­ği­ni yok et­mek is­te­yen ve dı­şa­rıy­la or­ga­ni­ze ça­lı­şan isim­ler de var.

Bun­lar geç­miş­te açık­ça soy­kı­rım di­yor­lar­dı. Şim­di tak­tik de­ğiş­tir­di­ler. 1915 olay­la­rıy­la il­gi­li vic­dan ya­pı­yor gi­bi gö­rü­nü­yor, ‘yüz­leş­me­’ ke­li­me­si­nin si­hir­li ik­li­mi­ne top­lu­mu çek­me­ye ça­lı­şı­yor­lar

“1915’te­ki acı olay­lar­la yüz­le­şe­lim, soy­kı­rım di­ye­lim kur­tu­la­lım...” 

Böy­le­ce dün­ya­da iti­ba­rı­mı­zın ar­ta­ca­ğı al­gı­sı oluş­tu­ru­lu­yor. Ar­dın­dan Tür­ki­ye­’yi bek­le­yen da­va yağ­mu­run­dan söz eden yok. 

Kim­se saf ol­ma­sın. Tür­ki­ye as­la soy­kı­rı­mı ka­bul et­mez. Za­ten yap­ma­mış­tır da. 

Bir im­pa­ra­tor­lu­ğun üs­tü­ne 30 mil­let çök­müş, top­rak­la­rı yağ­ma­lan­mış, içer­den Arap­lar, Kürt­ler, Er­me­ni­ler sır­tın­dan vur­muş.  Dev­let de can hav­liy­le var­lı­ğı­nı ko­ru­ya­bil­mek için teh­cir yap­mış. 

Ne yap­say­dı, top­rak­la­rı­nın o kıs­mı­nın da el­den git­me­si­ne se­yir­ci mi kal­say­dı.

Dört bir ta­raf­tan sal­dı­rı al­tın­da, dört bir ta­raf­tan top­rak kay­be­der­ken, dört bir cep­he­de on bin­ler­ce as­ke­ri­ni kay­be­der­ken, sa­vaş şart­la­rın­da ba­zı acı şey­ler ol­muş. Bü­tün sa­vaş ta­rih­le­ri acıy­la do­lu­dur za­ten. Bir im­pa­ra­tor­lu­ğun yağ­ma­lan­ma­sın­da, pa­ram­par­ça edil­me­sin­de ya­şa­nan acı­la­rın do­zu­nun yük­sek ol­ma­sı nor­mal.

Er­me­ni çe­te­le­rin ya­şat­tı­ğı acı­la­rı he­sa­ba ka­tan yok. Yüz­ler­ce yıl ha­mi­lik yap­mış bir dev­le­te ani­den düş­man olup kom­şu­la­rı­nı doğ­ra­yan Er­me­ni çe­te­le­ri­nin yap­tı­ğı ne­dir?

Her şey tek ta­raf­lı gö­rü­lü­yor, dün­ya­ya da tek ta­raf­lı an­la­tı­lı­yor. Hiç­bir ko­nu­da der­di­mi­zi an­la­ta­ma­dı­ğı­mız gi­bi bu ko­nu­da da der­di­mi­zi an­la­ta­mı­yo­ruz.

Di­as­po­ra­nın pi­la­vı­nı bü­tün dün­ya ye­me­ye de­vam edi­yor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Yener Dönmez Arşivi