Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

GÖZ TANSİYONU KÖREDEBİLİR

GÖZ TANSİYONU KÖREDEBİLİR

Glokom, göz içinde üretilen sıvı basıncının görme sinirine zarar verebilecek düzeyde yükselmesi nedeniyle, görme sinirinin giderek zayıflamasına ve görme kaybına yol açan ciddi bir hastalıktır. Halk arasında göz tansiyonu veya karasu hastalığı olarak bilinen glokom görme kaybına neden olabilen milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır.
 
16-010.jpg

Göz küresinin içinde göz içi sıvısı bulunmaktadır. Bu sıvı sürekli olarak yeniden üretilmekte ve aynı zamanda gözden dışarı emilmektedir. Bu sıvının gözden dışarı emiliminde bir sorun olduğunda göz içi basıncı artmaktadır. Sağlıklı bireylerde göz içi basıncı üst sınırı 20-22 mmHg seviyesindedir. Göz içi basıncı bu seviyenin üzerine çıktığında görme sinirinin damarları ve beslenmesi baskı altında kalmakta ve görme siniri hasar görmektedir. Görme siniri hücreleri öldüğü zamanda da kalıcı görme kaybı oluşur.

Glokom neden tehlikeli bir hastalıktır?

Glokom hasta tarafından fark edilmesi güç sinsi bir hastalıktır.

Genetik olarak geçebilir.

Glokomun yarattığı hasar geri döndürülemez.

Glokoma bağlı körlük tedavi edilemez.

Glokom sıkı ve dikkatli bir takibe rağmen ilerleyici olabilir.


Glokomun Sebepleri

Glokom dünyada milyonlarca kişide görülen ve her insanda ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Bununla birlikte bazı faktörler hastalığın ortaya çıkma riskini arttırabilir.

Glokom için risk faktörleri nelerdir?

Glokom genellikle bir ileri yaş hastalığı olmakla beraber, her yaşta görülebilmektedir.

Hastalık her iki cinste de genelde eşit oranda görülmektedir.

Hastalık zenci ırkta daha sık görülmektedir.

Glokomda aile öyküsü çok önemlidir. Anne, baba ve diğer birinci derece akrabalarında glokom görülmesi, hastalık için risk faktörleri arasında yer almaktadır.

Şeker hastalığı, hipertansiyon ve koroner kalp hastalığı gibi hastalıklar, glokom gelişimi için risk faktörleri arasında yer almaktadır.

Sigara ve alkol kullanımı glokom gelişimi için risk faktörleridir.

Başta kortikosteroidler olmak üzere bazı ilaçların ağızdan ya da göze damla olarak kullanımı, glokom gelişimi  riskini arttırmaktadır.

Yüksek miyop ya da hipermetrop, glokom gelişimi riskini arttırır.

Geçirilmiş göz rahatsızlıkları ve travması: Bazı kronik göz rahatsızlıkları (Ör: Behçet hastalığı) ve geçirilmiş göz travması glokoma sebep olmaktadır.

Bu özelliklere sahip kişilerde glokom hastalığının ortaya çıkma riski normalden daha yüksek olduğu için bu kişilerin görme sinirindeki hasarın erken tespiti amacıyla düzenli olarak göz muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir.

Glokomun Belirtileri Nelerdir?

Sabahları belirginleşen baş ağrıları,

Zaman zaman bulanık görme,

Geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi,

Televizyon izlerken göz etrafında ağrı,

Bulantı ve kusma,

Nasıl Teşhis Edilir?

Glokom erken dönemde ve hatta en ileri seviyede bile belirti vermediğinden kişi hastalığının farkına varamayabilir. Dikkatli bir göz muayenesi ile tanı koymak mümkündür.

Göz tansiyonu ölçülmesi (göz içi basıncı),

Gözün ön kamara açısının incelenmesi,

Görme sinirinin muayenesi,

Görme alanı gibi yöntemlerle görme siniri fonksiyonlarının değerlendirilmesi,


Çeşitli yöntemlerle (NFA, RTA, OCT, HRT) görme sinir başı ve sinir liflerinin incelenmesi,

Gözün kornea tabakasının kalınlığının ölçülmesi.

Bu yöntemlerin hepsi, herkes için gerekli olmayabilir. Ayrıca bu testlerin, durumunuzda değişiklik olup olmadığının izlenmesi için düzenli aralıklarla tekrarlanması gerekebilir.

Glokom İyileşir mi ?

Glokom hastalığı gözün içindeki bir yangına benzetilebilir. Tedavinin amacı yangını söndürmektir. Fakat bu sağlandığında sadece henüz yanmamış olan dokuların kurtarabileceği unutulmamalıdır. Yani glokom tedavisi kaybedilmiş görmeyi geri kazandırmaz. Sadece hastalığın ilerlemesini durdurur. Bu nedenle tedavi ne kadar erken başlarsa o kadar faydalı olacaktır.

Tedavi

İlaç tedavisi: Hastalığın tedavisi % 80 oranında, göze damlatılan damlalar ile yapılmaktadır. Bazı hastalarda glokom, tıbbi tedavi ile kontrol altına alınamamaktadır. Bu durumlarda ise, lazer veya cerrahi tedavi yapılmaktadır.

Lazer tedavisi: Glokom tedavisinde, ilaç tedavisine yeterli cevap alınamayan hastalarda, lazer tedavisi ameliyattan önce uygulanabilen bir tedavi seçeneğidir. Lazer tedavisi göz içi basıncını normal düzeye indirebilir. Etki süresi genellikle 2- 3 yıl kadardır. Uygun hastalarda lazer, etkili bir tedavi yöntemidir.

Cerrahi tedavi: Eğer glokomlu hastada kullanılan  ilaçlara rağmen göz basıncı normal düzeye indirilemiyorsa göz siniri tahribatı giderek ilerliyor ve görme alanı giderek daralıyorsa ameliyat gerekir. Ameliyat gerekli olduğu halde ertelenirse, hasta görmesini günden güne kaybeder. Glokom ameliyatı, lokal anestezi altında yapılır. Ameliyatta yapılan işlem, göz dışına çıkmakta zorlanan ve  göz içi basıncının artmasına neden olan göz içi sıvısının çıkışını kolaylaştırmaktır.

Glokom tedavisinde başarı nasıl sağlanır?

Glokom tedavisinde düzenli takipler ve hasta uyumu çok önemlidir. Doktorunuzun belirlediği zamanlarda kontrollere gidilerek, göz içi basıncı ölçümü, görme alanı muayenesi ve görme siniri görüntüleme yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.

Doktorunuzun önerdiği ilaçların, uygun dozda ve önerilen zamanlarda kullanılması gerekmektedir.
Doktorunuzun uygun gördüğü tıbbi, lazer veya cerrahi tedavi yöntemlerine, kesin olarak uyulması gerekmektedir.

Haftaya buluşmak üzere sağlıkta kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi