Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

Söy­len­ti Söy­len­ti­…

Söy­len­ti Söy­len­ti­…

An­ka­ra, Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğa­n’­ın, CHP An­tal­ya Mil­let­ve­ki­li De­niz Bay­ka­l’­la ger­çek­leş­tir­di­ği bek­len­me­dik gö­rüş­me­ye ki­lit­len­miş du­rum­da.

Son­ra­dan net­leş­ti­ği üze­re gö­rüş­me Cum­hur­baş­ka­nı­’nın ta­le­biy­le ger­çek­leş­ti.

Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Sa­ra­yı dı­şın­da Dı­şiş­le­ri Ko­nu­tu­’n­da ya­pıl­dı ve yak­la­şık 2 sa­at 15 da­ki­ka sür­dü.

Sa­yın Cum­hur­baş­ka­nı­’nın se­çim so­nuç­la­rıy­la il­gi­li he­nüz bir de­ğer­len­dir­me yap­ma­mış ve sus­kun­lu­ğu­nu ko­ru­yor­ken, Bay­ka­l’­la bir ara­ya gel­me­si ha­liy­le bü­yük me­rak uyan­dır­dı.

Bay­ka­l’­ın gö­rüş­me son­ra­sı ya­pa­ca­ğı açık­la­ma he­ye­can­la bek­len­di.

Es­ki CHP li­de­ri­nin ak­tar­dı­ğı bil­gi­le­ri ha­ber sü­tun­la­rı­mız­dan ta­kip ede­cek­si­niz, biz, yan­sı­ma­la­rı­na ge­çe­lim.

Ma­lum, AK Par­ti­’nin 276’yı ya­ka­la­ya­ma­dı­ğı an­la­şı­lır an­la­şıl­maz bi­ri­le­ri ta­ra­fın­dan or­ta­ya pek ço­ğu sa­pır saç­ma de­di­ko­du atıl­dı. 

Cum­hur­baş­ka­nı­’nın so­nu­cu ka­bul­len­me­ye­ce­ği, AK Par­ti­’nin koa­lis­yon hü­kü­me­ti kur­ma­sı­na ya­naş­ma­ya­ca­ğı, er­ken se­çim pla­nı yap­ma­ya baş­la­dı­ğı vs…

Er­do­ğan Bay­kal gö­rüş­me­si ara­cı­lı­ğı ile bu söy­len­ti­le­ri bo­şa çı­kar­ma­yı amaç­la­mış ola­bi­lir. 

Ni­te­kim Bay­ka­l’­ın ak­tar­dı­ğı iz­le­nim­le­re gö­re, Er­do­ğan koa­lis­yo­na kar­şı de­ğil, ak­si­ne tüm koa­lis­yon mo­del­le­ri­ne açık.

Ve er­ken se­çi­mi ilk ter­cih edi­le­cek bir çö­züm ola­rak gör­mü­yor. 

Bu yön­de ifa­de­ler sarf et­miş gö­rüş­me­de. 

An­cak bu­ra­da asıl me­rak edi­len, han­gi par­ti­ler ara­sın­da bir koa­lis­yon ve Cum­hur­baş­ka­nı­’nın bu ko­nu­da­ki gö­rü­şü ne?

Bu nok­ta, her ne ka­dar bu isim mil­let­ve­ki­li se­çi­len 550 isim­den yaş­ça en bü­yük ve TBMM’­ye ge­çi­ci baş­kan­lık ya­pa­cak ki­şi de ol­sa, CHP kim­li­ğin­den ötü­rü fark­lı söy­len­ti­le­re yol aç­tı An­ka­ra­’da.

Ki­mi­le­ri he­men şu şe­kil­de yo­rum­lar yap­ma­ya baş­la­dı: 

“Pa­ra­lel ya­pıy­la mü­ca­de­le ve Çö­züm Sü­re­ci­’nin de­va­mı ko­nu­la­rın­da Er­do­ğan, MHP’­den çok CHP’­den ümit­li. Do­la­yı­sıy­la CHP’y­le koa­lis­yo­na da­ha sı­cak. Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan, koa­lis­yo­na kar­şı ol­ma­dı­ğı me­sa­jı­nı de­ği­şik yol­lar­la çok ra­hat ve­re­bi­lir­di.  Er­do­ğa­n’­ın Bay­ka­l’­a bir tek­li­fi, CHP li­de­ri Kı­lıç­da­roğ­lu­’na ilet­me­si­ni is­te­di­ği bir me­sa­jı ol­muş ol­ma­lı.”

Emi­nim ki bu­gün ki­mi ga­ze­te­ler­de ay­nı yön­de çı­ka­rım­lar­da bu­lu­nul­du­ğu­nu gö­re­ce­ğiz.

Ta­mam Sa­yın Er­do­ğan prag­ma­tist yö­nü de olan bir li­der­dir.

An­cak, Bay­kal gö­rüş­me­si­nin al­tın­da “AK Par­ti-CHP koa­lis­yo­nu öne­ri­si­”nin yat­tı­ğı id­di­ası ger­çek ola­maz.

Bu­gün man­şet ha­be­ri­miz­den de oku­ya­ca­ğı­nız üze­re,        

Bu en baş­ka AK Par­ti­’nin ken­di ta­ba­nı­nı ra­hat­sız eder. 

AK Par­ti ta­ba­nı CHP ile koa­lis­yo­na rı­za gös­ter­mez.

Ve bu­nu en iyi oku­ya­cak isim Sa­yın Er­do­ğa­n’­dır.

So­nuç: 

Bu bek­len­me­dik gö­rüş­me, Bay­ka­l’­ın TBMM’­ye ge­çi­ci baş­kan­lık ya­pa­cak isim ol­ma­sı ha­se­biy­le, ko­nu­yu de­ğer­len­dir­me ve bu ba­ha­ney­le Er­do­ğa­n’­ın koa­lis­yon ko­nu­sun­da­ki dü­şün­ce­le­ri üze­ri­ne iz­le­nim ver­me dı­şın­da bir içe­rik ih­ti­va ede­mez!

Ha şu var:

Sa­yın Er­do­ğan, çok ba­şa­rı­lı bir si­ya­set­çi­dir. İçe­ri­ği boş bir gö­rüş­me ile as­lın­da hiç­bir şey de­me­den, bü­yük me­saj­lar ver­me; de­ği­şik tar­tış­ma ko­nu­la­rı aç­ma ve gün­de­mi de­ğiş­tir­me ko­nu­la­rın­da son de­re­ce ba­şa­rı­lı­dır. 

Bay­kal gö­rüş­me­si­nin ama­cı en faz­la bu ola­bi­lir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Akkaya Arşivi