Fikri Türkel

Fikri Türkel

Bayram Alışverişi Yaptınız mı?

Bayram Alışverişi Yaptınız mı?

Ramazan deyince akla ilk gelen marka hangidir?         

DORinsight’ın Marketing Türkiye için yaptığı araştırmaya göre cevap vereyim: Yüzde 34 ile Coca Cola, yüzde 19 ile Ülker ve yüzde 9 ile Sütaş...

En çok reklam gösteren ve Ramazan’ın ruhuna uygun bir çıngıl ile mesajını verenler hedef kitleye ulaşıyor. 

Peki, bayram deyince hangi markalar akla geliyor?

Bu konuda elimde yapılmış bir araştırma yok. Ama satış rakamlarıyla bir sonuca varabiliriz. Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı alışveriş söz konusu olunca ayrışıyor. Malum halkın arasında kullanılan “şeker bayramı” ifadesi, Ramazan Bayramı’nda şekerli ürünlere yoğun ilgisinden kaynaklanıyor. 

Oruçla geçen bir ayın sonunda, damaklar keyif yapsın diye, ikramlarda tatlıya özel bir yer ayırıyoruz. 

İşin ilginç tarafı Faruk Güllüoğlu’ndan aldığım bilgiye göre, geçen yıl Kurban Bayramı’nda da baklavaya tahminlerin üzerinde ilgi oldu. 

Malum ikramlık deyince şeker ve çikolata geliyor. Bu konuda daha kesin rakamlar verebilirim. Önce Ülker’den aldığımız bilgileri paylaşayım.

Bayramlık çikolata hem paketli hem dökme (kiloluk) şekilde satışa sunuluyor. Paketli çikolatalar bayram ziyaretlerinde hediye olarak tercih ediliyor, dökme çikolata ise evde misafirlere ikram etmek için satın alınıyor. 

Açık-dökme ürünler en çok İç Anadolu bölgesinde satılırken, paketli ikramlık çikolatalar ise en fazla Marmara bölgesinde satılıyor. (Kaynak: Ipsos, Hane Tüketim Paneli).

Türkiye kişi başı çikolata tüketimi 2.5 kilo. Dünyada yıllık kişi başı tüketim ise İsviçre’de 9.1 kg, Almanya ve Avusturya’da 8 kg. İrlanda’da 7.5 kg. ve İngiltere 7.3 kg. (Euromonitor).

2014 yılında Türkiye çikolata pazarının toplam ciro büyüklüğü yaklaşık 4.2 milyar lira, tonaj büyüklüğü  ise yaklaşık 271 bin ton olarak gerçekleşti. 

2014 yılı itibariyle, ikramlık dahil şekerleme pazarı 55 bin ton ve 825 milyon TL’lik bir pazar büyüklüğüne ulaştı. Şeker, atıştırmalık ürünler kategorisinin yüzde 7’sini oluşturuyor. 

İkramlık şekerleme pazarının toplam büyüklüğü 24 bin 700 ton. Pazarın cirosal büyüklüğü 230 milyon lira.

Avrupa ülkelerinde kişi başı şekerleme tüketimi daha yüksek. Türkiye, kişi başı şekerleme tüketimi açısından, yıllık 1.5 kilo ile dünyada 32. sırada yer alıyor. 

Türkiye’de şekerleme tüketimi özellikle Ramazan ve Kurban Bayramları’nda artış gösteriyor. 

En fazla şekerleme, yüzde 36’lık payla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tüketiliyor. Bu bölgeleri İç Anadolu yüzde 20, Marmara yüze 16, Akdeniz yüzde 11, Ege yüzde 9 ve Karadeniz yüzde 8 ile takip ediyor.

Kent Şekerleme her bayram öncesi duygusal reklamlarla kendinden bahsettiriyor. Şimdiye kadar 47 milyon kişi en az bir Kent bayram reklamı izlemiş. 

Haliyle bu ilgi satışlara da yansıyor. Çünkü şekerleme deyince açık ara bir üstünlüğü var. Bayram dönemlerindeki şekerleme satışlarında Kent yüzde 70 pazar payı alıyor.

Mondelez Türkiye Genel Müdürü Joost Vlaanderen’in açıkladığına göre, bütün bir yıl gerçekleştirilen üretimler bayram öncesi birkaç günde satılıyor. 

Hediyelik ve ikramlık kategorisinin pazar büyüklüğü 500 milyon TL olarak tahmin ediliyor. Ve bu alanda irili ufaklı binlerce rakip var. 

Kent sektördeki gücünü sadece bayramlarda istihdam ettiği 11 bin geçici kişiyle yönetiyor.  

Bütün bunlar dost ve tanıdıklarla ilişkilerimizi güçlendiren tatlı şeyler. 

Ağzımızın tadının bozulmaması temennisiyle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Fikri Türkel Arşivi