Prof. Dr. Vahit Bıçak

Prof. Dr. Vahit Bıçak

Magandaya Yargı Şefkati

Magandaya Yargı Şefkati

Şehir magandaları ortalıkta kol geziyor. Magandaların hakkından yargı gelir beklentisi içerisinde bulunanların yargıya güveni sarsılıyor. Yargı, şehir magandalarına şefkat ve hoşgörüde sınır tanımayarak, mağdurları yalnız bırakıyor.

Trafik düzenini hiçe saymak, şehir magandaların en belirgin özelliklerindendir. Sahah işe gitmek üzere oturduğunuz apartmanın önündeki otoparka yöneldiğinizde bir maganda arabasını otoparktan çıkışınızı engelleyecek şekilde park etmiş olabilir. Magandayı bulabilirseniz, işinize yetişebilirsiniz. Bulduğunuzda da magandalardan özür dilemeleri gibi bir beklenti içerisinde olmayın. Kaba- saba ve saldırgan tavırlara hazırlıklı olun.

Apartmanınızın her tarafı güvenlik kamerasıyla dolu olsa da bu, magandalar için caydırıcı bir etki doğurmaz. Magandaların araçlarının üstüne telefon numaralarını yazarak not bıraktıklarına da pek rastlanmaz. 

Hareket özgürlüğünüzü sınırlayan aracın kime ait olduğunu tespit edebilmek amacıyla yöneticiyi ve komşuları erken saatte uyandırmanız gerekebilir. Sonunda aracın sahibi magandayı bulmuş olsanız da, “Beni burada herkes tanır”, “bu arabanın bana ait olduğunu herkes bilir”, “ne megaloman adamsın sen, ne olmuş arabamı bu şekilde park etmişsem”, “senin gibi bir bunaktan mı öğreneceğim arabanın nasıl park edileceğini” gibi sözlerle efelik taslayabilir. 

Edilen hakaretleri hazmedemeyip 155’i arayarak polisten yardım talep etmeye çalıştığınızda polis çağrılmasına engel olmak için fiziksel saldırıda bulunmaktan çekinmezler. Omzunuza yumrukla vurabilir, boynunuzu sıkabilirler. Aldığınız darbeyle 155’i aramaya çalıştığınız cep telefonunuz yere düşmüş ve paramparça olmuş olabilir. Tüm bunlar nasıl olsa güvenlik kamerası kaydında mevcuttur, adalet benim yanımda durur, hakkımı korur diye düşünürseniz yanılırsınız. 

Olay yerine polis geldikten sonra dahi magandalar üzerinize yürüyebilir. Suç delillerini karartmak amacıyla arabasının konumunu değiştirmekten de çekinmezler.

Magandalar saldırgan tavırlarını sürdürerek canınıza, vücut bütünlüğünüze ve malınıza zarar verme kastıyla hareket ederler. Nasıl olsa yargı bunların hakkından gelir düşüncesiyle hakaret, tehdit ve yaralama suçlarından adli süreci başlatmak için şikayetçi olmuş olabilirsiniz.

Magandalar haksız eylemlerini örtmek gayesiyle gerçek dışı ifade vermekten çekinmezler. Saldırganın soyut beyanlarıyla sizin kamera kayıtlarıyla desteklenen beyanlarınız arasında yargı hiç bir fark gözetmez. Savcı, magandanın soyut beyanını esas alarak hakkınızda iddianame düzenleyebilir. 

Polis marifetiyle doktor muayenesinden geçmiş, vücudunuzdaki yaralanmaların doktor raporuyla tespit edilmiş olması da sonucu değiştirmez. Magandalar yalancı tanık bulmada da ustadırlar. Yalancı tanıklar hakkında suç duyurunuza hakimler duyarsız kalır. 

Magandanın eylemi mahkemede sabit bulunsa da, verilen komik (2.000 TL) para cezası “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” yoluyla verilmiş gibi yapılarak aslında magandaya hiçbir yaptırım uygulanmaz.

Bu işin peşini bırakmam tazminat davası açarım derseniz, mahkeme sizi haklı bulabilir. Ancak, yargı magandaya merhamet(!) eder. Yargı,  komik miktarda (2.300 TL) manevi tazminatı mağdurun zararını karşılamaya yeterli görür.

Magandaya şefkat gösterisi yapan yargı, magandayı yeni bir mağdura saldırmak konusunda cesaretlendirir. Mağdur da, “keşke ben de sorunu magandalık yoluyla çözseydim” diye içini çeker.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Vahit Bıçak Arşivi