Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

AK Parti-CHP Tamam mı?

AK Parti-CHP Tamam mı?

AK Parti lideri Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevlendirilmesinin ardından, koalisyon görüşmelerine başladı.

İlk ziyareti dün CHP’ye yaptı.

Yaklaşık 1 saat 30 dakika süren görüşmede, taraflar birbirlerini yoklamanın ötesine geçti.

AK Parti lideri Davutoğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, aldıkları bir “karar”dan söz etti.

Tamam, her iki parti de hazırlıklıydı; karşılıklı birbirlerini biliyorlardı. Lakin görüşme öncesine kadar hep “ilk turda sadece niyetler test edilecek” deniliyordu.

Bu şekilde bir “karar” beklenmiyordu, sürpriz oldu. 

Nedir bu karar?

AK Parti ile CHP arasında heyetler arasında görüşmeler yapılması kararı.

Bu görüşmelerin amacı ne?

Davutoğlu, şöyle izah etti: “İkinci tur öncesinde, diplomaside kullandığımız istikşafi tarzda, her iki tarafın birbirini anlaması, bir ön görüşme, müzakere öncesi öngörüşme şeklinde her iki tarafın birbirini anlamasını temin edecek ve olabilecek uzlaşı alanlarıyla, resmini çizecek bir çalışma yürütmek.”

Davutoğlu, bunun “koalisyon görüşmesi, müzakerelere başlanması” anlamına gelmediğini;

Her iki tarafın şart ve ilkelerinin malum olduğunun altı çizilerek, bu şart ve ilkelerde bir mutabakat sağlanıp sağlanamayacağının görülmesi/test edilmesi için heyetler arasında görüşmeler yapılması kararı aldıklarını söyledi.

CHP’den de Haluk Koç açıklama yaptı.

Koç, alınan kararı “Müzakere öncesinde ön görüşme” diye tanımladı.   

“Türkiye’nin güçlü bir hükümet formülü üzerinde çalışılması niyeti ve iradesi” ortaya konulduğunu söyledi. 

Alınan bu “karar” ve CHP’li Haluk Koç’un son derece mutlu halini Ankara’da “AK Parti-CHP koalisyonunun işareti” olarak yorumlayanlar oldu.

Kılıçdaroğlu’nun görüşmede daha önce sürekli altını çizdikleri “Cumhurbaşkanı’yla ilgili şartları”nı hiç gündeme getirmemesi ve AK Parti Heyeti’ne son anda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Mücahit Arslan’ın eklenmiş olması bu yorumlara dayanak gösterildi. 

Fakat bu yorumlar için henüz çok erken.

Nitekim Sayın Davutoğlu, bugün ziyaret edecekleri MHP’yle de aynı şekilde heyetler arası görüşmeler yapılmasını istediklerini söyledi.

“Aynısını Bahçeli’ye teklif edeceğim. Görüşmede karar vereceğiz” dedi.

AK Parti Heyeti’ne son anda Mücahit Arslan’ın dahil edilmesini ise “CHP, heyetlerdeki kişi sayısının 1’er artırılmasını isteyince, heyetimize Mücahit Arslan’ı dahil ettik” şeklinde açıkladı. 

Sonuç: 

AK Parti koalisyon konusunda henüz kararını vermiş değil. Peki CHP ile heyetlerarası görüşme ne o zaman? 

Bana öyle geliyor ki, burada AK Parti’nin geliştirdiği müthiş bir taktik sözkonusu.

CHP peşinen elenmeyerek bir taraftan iç ve dış dünyanın gönlü alındı, diğer taraftan bugünkü MHP ziyareti öncesi bu partiye yönelik önemli bir hamle yapılmış olundu. 

Bir kere, MHP’ye “Sana mecbur değiliz” mesajı verildi ve bu Bahçeli’nin yumuşaması/yumuşatılmasını sağlayabilir. AK Parti heyeti bugün karşılarında daha yapıcı bir Bahçeli bulabilir. 

Ayrıca, aynı teklif MHP’ye de yapılacak ve MHP’nin vereceği cevap ne yönde olursa olsun süreç aleyhine işleyecektir; MHP derin bir çıkmaza sürüklenebilir. AK Parti bunu da düşünmüş olabilir.

MHP, dün Davutoğlu’nun açıklamalarından bu yana AK Parti’nin bu teklifi karşısında nasıl bir tavır alacaklarını tartışıyor. Ne karara varıldı? Ben bu satırları kaleme alırken, ağırlıklı görüş “kabul edilmesi” yönündeydi. “CHP’yle koalisyonda anlaşmışlar zaten. Bizimle ne konuşacaklar” diyenler de yok değildi. Görüşme saatinde ne olacak, kestirmek güç. 

Tüm bunlar, çok değil, bugün saat 16.00 sularında netleşmiş olacaktır.

Bekleyip göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Akkaya Arşivi