Lütfü Şehsuvaroğlu

Lütfü Şehsuvaroğlu

DEVLET ADAMINA ÖĞÜTLER: (II) Milliyetçiliği Anlamak Üzerine...

DEVLET ADAMINA ÖĞÜTLER: (II) Milliyetçiliği Anlamak Üzerine...

GÜNCEL VE KAVRAMSAL İNŞA

11- Gerek İslamcılar gerekse milliyetçiler gelenek ile modernin yeniden yorumlanmasında bir problem yaşıyorlar. Bu anlamda Müslüman kimliği ile evrenselci tinsel gelenek arasında bir çatışma söz konusu. Ruh ve beden dikotomisi bu çağda yaşayan muhafazakâr bütün kitleleri de onların entelektüellerini de kuşatıyor.

12- İnanç ve ahlak sistemi gerçekte kültür üst sistemidir. Kültür ve medeniyet arasındaki kavram kargaşasını telafi etmek için medeniyeti bir kültür üst sistemi olarak ele almaya çalışmak doğru bir yaklaşımdır. Böylece kültürü yaratan ve geliştiren dayandığı inanç ve ahlak sistemi olmaktadır. Buradaki bir çöküntü kültürel ve elbette siyasal olarak da bir çöküntüye sebep olacaktır. Son selefi yaklaşımlar ve IŞİD gibi terör örgütlerinin zuhur edişinde bunun çok önemi var.  

13- Aslolan bir toplumun bilgi üretme sürecini hızlandırarak kendi içinde yeterli hale gelmesidir. Bunu tarihinde geliştirdiği kurumlara ve düşünce sistemlerine uyarlaması gerekmektedir. Özgül yol-sonderweg…  bin yıllık mayanın izini sürmek, Anadolu mayası, Türk İslam medeniyeti, Horasan erenleri, Osmanlı, milletimiz vb. derken ümmetimiz kavramını da kuşatması gibi özgül bir yoldan bahsedebiliriz. Fakat bugün bilgi üretme sürecinin hızlandırmak ve kendi içinde yeterli hale gelmesini sağlamak bakımından sıkıntı var.

14- Bir toplum zihniyetçe mümasildir. Zihniyet bilgimizin apriori şeklidir(Kant). Ortak duygu inşası korku, coşkunluk ve nefret paylaşımı bakımından bir ortaklık tesisine dayanır. Ortak duygu geliştiği zaman zihniyet değişmesinden söz edebiliriz. Bir anlamda milliyet inşası da buna paralel bir şeydir. Korku, coşkunluk ve nefret bakımından ortak duygu inşaasında biraradalığımızda bugün bir problem olduğu inkâr edilemez. Demek ki kurucu bir milliyetçiliğe yeniden ihtiyaç duyuyoruz. Aysbergi beslemede sıkıntı var. Bu bakımdan toplumun zihniyet kurucularına destek olmada yeni bir yol takip edilmelidir.

15- Ortak duygu biraradalığın tesisi için elzemdir. Korku, coşkunluk ve nefret sacayağı burada önemli.. Fakat nefretle medeniyet inşa edilemez. Nefret bir yere kadar kullanılmalıdır. Sürdürülemez. Nefretin yerini kuşatıcı ahlak almalıdır. Namık Kemal’in hürriyet kavramı, Akif’in samimiyet kavramı, Topçu’nun mesuliyet kavramı ve isyan ahlakı işte tam da bu noktada yapıcı kurucu milliyetçiliğin şifrelerini bize verir.

16- İntolerance (müsamahasız), otoritarizm (tahakkümcülük) ve conservatisme (muhafazakârlık) üçlemesi içinde ortak duygu geliştirme ve medeniyeti idame ettirme gayreti açısından milliyetçiliğin kullanılması (daha doğrusu milliyetçiliğe başvurma) ciddi bir zaman yönetimi prosesidir. Bu üçlemenin kesinlikle zamanlarının karıştırılmaması lazımdır. Ak Parti iktidarı bu üçlemeyi şimdiye kadar nasip oldu ve yerinde kullandı ama bundan sonrası için kritik zamanlar başlamış gözüküyor. O bakımdan üçünün de süresi ve nerede stop düğmesine basılacağı önemli bir konudur.

17- İletişim-edebiyat-fikir: bu üçlemenin önceki üçleme ile korelasyonu ve regresyonu aslında zihniyet ve siyaset yönetimi açısından önemli… Ergin insanın akılca çocuklaşması ile zaman zaman sürdürülebilir bir eblehleşme iptidai çocuk şimdiki zamanını yaşatabilir. Geçiş dönemlerinde yönetici sınıf için zaman zaman ergin insanın akılca çocuklaşması sürdürülebilir bir siyasettir. Fakat aynı toplumsal vasat yıkımı da hazırlayabilir.

18- İki bela aslında iki büyük diriliş muştusunun da işareti olabilir. Bölücü akım Kürtçülük milliyet inşaasında yeni ilhamlar verebilir. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz diyen Akif gibi milliyetimizin künhüne varmada millet ve zihniyet dünyamızda yeni ufuklar açılabilir. Burada sadece bir zihniyet meselesi yoktur. Maya, kültür, medeniyet üzerinde yeni terkiplerin ve kavramların inşası mümkün olabilir. Sosyolojik olarak ve sosyal psikolojik olarak yeni duygu ve zihniyet geliştirme meselesi yeterli olmayabilir. Sanat eseri olarak devlet kavramı burada önemli olacaktır. Eski büyük doğu devletleri gibi biraradalığın siyasi gelecek kurgusu ile kanatlandırılması lazımdır. Etrafımızdaki devlet krizleri buna ihtiyaç gösteriyor. Fakat ulus devletlerin ve onların milli hâkimiyetlerindeki sıkıntılar sanal ortamda teorik olarak IŞİD’e ihtiyaç duyulan bir siyasal zemini teşkil ediyor. Bu şer gözüken ortamın aslında yeni bir siyasal alan inşa etmede kullanılabileceği de akla gelmelidir. Demek ki iki beladan hayırlı bir zihniyet ve siyaset inşası için ortam söz konusudur. 

Milliyetçilik ve güncel üzerine teorik ve pratik basitleme(basic) çerçevemi böylece sunuyorum. 

Bundan sonraki raporumda ayrıntılı strateji ve eylem planı ortaya koymaya çalışacağım.

Bunu şimdilik bir yönetici özeti olarak kabul buyurunuz.

Strateji-yönetim-eylem planı üçlememi ise yakında kitaplaştıracağım. Ama ondan önce bazı özetleri de yine sizlerle paylaşacağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Lütfü Şehsuvaroğlu Arşivi