Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Ramazan Ayı’nın hikmetini kavramak

Ramazan Ayı’nın hikmetini kavramak

Muhterem Müslümanlar! İçinde Kadir Gecesi’nin bulunmadığı bin aydan daha kıymetli Ramazan ayı içinde bulunuyoruz. Bu ayın da, ikinci on gününün içindeyiz. Ramazan ayının ilk on günü Rahmet’tir. İkinci on günü mağfiret’tir. Üçüncü on günü de Cehennemden Âzad olmaktır. Rahmet ayı Ramazan’da Rahmete’n-lilalemin olarak gönderilen Hz.Muhammed (s.a.v.) Efendimiz’in yaşam tarzına tarzımızı uydurabilirsek Rahmet olunanlar sınıfına grimiş oluruz.

Muhterem Müslümanlar!

Allah-u Teâlâ bize verdiği imkânları senenin onbir ayında helâl yoldan kullanmaya müsaade ettiği hâlde Ramazan ayı girer girmez gündüzleri yeme ve içmeyi haram kılıyor. Bizden Rabbü’l-alemin Ramazan ayı girince gündüzleri yemememizi ve içmememizi istiyor. Olduğu gibi yeme ve içmemizi kaldırmıyor. Yeme ve içmenin vaktini/zamanını değiştiriyor. Gündüzleri yemeyin geceleri yiyin, için buyuruyor.

Allah (c.c.), niçin acaba böyle buyuruyor? Bunun cevabını Rabbımız Teâlâ oruç ayetleri olan Bakara Suresi’nin 183, 184 ve 185’inci ayetlerinin 185’incisinde açıklıyor. Buyuruyor ki:

“Ramazan ayı öyle bir aydır ki, insanlara doğru yolu gösteren, hidayeti ve hakkı bâtıldan ayırmayı açıklayan Kur’ân, bu ayda indirildi.” “Ünzile fihi’l-Kur’ân...” Kur’ân indirildi.

İşte Ramazan ayının mübarekliği Kur’ân’ın inzal edilmesinden kaynaklanıyor. Kur’ân olmasaydı Ramazan ayı olmazdı. Kur’ân olmasaydı Kadir Gecesi olmayacaktı. Kur’ân olmasaydı insanın haysiyeti, şerefi olmayacaktı. İnsanın haysiyeti ve şerefi Kur’ân ile olmuştur. Kur’ân-ı Kerim kaldırıldığında hiçbir şeyin kıymeti ve şerefi olmaz.

Allah, bize: “Allah’ın ipine sarılın...” buyuruyor. O ip Kur’ân’dır. Yaşantımız buna göre olmazsa O’na yapışmış olamayız.

Herşeyimiz Kur’ân’a uygun olacak.

Kur’ân’ın Ramazan ayı ile doğrudan doğruya ilgisi var. Onun için bu Ramazan ayından itibaren hayatımızı, yönümüzü, yöntemimizi, evimizi ve her şeyimizi Kur’ân’a göre şekillendirelim. Böyle olursa Ramazan ayından istifade ederiz. Ramazan ayının hikmetini anlarız. Yaratılışımızın hikmetini kavrarız.

Muhterem Müslümanlar!

Hem duâ edelim, hem de elimizden gelen gayreti gösterelim: RabbimizdenKur’ân’ını hayatımıza hakim kılmasını isteyelim. Önce kendimiz buna lâyık olalım... Bizler buna lâyık olabilirsek Allah (c.c.) da lütfeder., ikram eder.




Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi