LütfüOflaz'la Sohbet

LütfüOflaz'la Sohbet

“Kurtar bizi sosyalizm” diyor kapitalizm!

“Kurtar bizi sosyalizm” diyor kapitalizm!

- Lütfü Bey; ülkemizdeki kapitalizm yanlıları, küreselleşme yanlıları “Devlete ait ticari ve sınai bütün kuruluşlar özelleştirilmeli; bu serbest piyasa ekonomisinin gereği” diyorlardı. Oysa kapitalizmin babası ABD dünya çapındaki dev şirketlerini devletleştirmeye başladı. Bu konudaki yorumlarınızı bizimle paylaşır mısınız?

- “Serbest piyasa” ekonomisi deyip durdular, sonunda serbest piyasa ekonomisi oldu serbest pırasa ekonomisi! Sular seller gibi “Küreselleşme” deyip durdular, sonunda seli gitti kaldı küresi! “Ekonomiye devlet müdahalesi kabul edilemez, devlet batan şirketleri kurtarmaz” deyip durdular, ekonomiye en büyük müdahaleyi de yaptı, batan dev şirketleri de kurtardı ABD gibi kapitalizmin en baba ülkesi. Hani ekonomiye devlet müdahale etmeyecekti? Hani devlet batan şirketleri kurtarma işine girişmeyecekti? Hani serbest piyasa ekonomisi, adına yaraşır şekilde işleyecekti? Hani Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılmasıyla devletçilik bitmişti? Hani sosyalizm bir daha gelmemek üzere gitmişti? Şu işe bakın ki, “Dünyada devletçiliği bitirdim” diyen ABD, en dev şirketlerini devletleştirdi. Bize “Ekonomiye müdahale etmeyin” diyen ABD, ekonomide en baba müdahaleyi gerçekleştirdi. Bize “Batan şirketleri kurtarmayın” diyen ABD, batan şirketlerini kurtarabilmek için trilyon dolarlık kurtarma işine girişti. Yoksa ABD kapitalizmden vazgeçti de sosyalizme mi geçmeye niyetlendi?! Öyle ya, ekonomide devletçiliği, müdahaleciliği sosyalizm savunuyor. Ama artık kapitalizm de devletleştirmeden, müdahalecilikten medet umarak adeta "Kurtar bizi sosyalizm" diyor! Bir de bakmışsınız, dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin yerini Amerika Sosyalist Birleşik Devletleri almış! Bu konuda benden yorum istiyorsunuz ama, bu işin artık yorumlanacak hali mi kalmış? Bu iş artık yorumlanacak değil, işte böyle dalga geçilecek bir hal almış. Küreselleşmeyi seller almış; kapitalizm bütün tükürdüklerini yalamış; kapitalizmin elinde serbest piyasa ekonomisi yerine kala kala püsküllü bela serbest pırasa ekonomisi kalmış! Peki bizim kapitalizm, küreselleşme, serbest piyasa savunucuları acaba hangi deliğe saklanmış? Bu gelişmeler karşısında hiç sesleri çıkmıyor da... İster misiniz bunlar yakında sosyalizm, devletçilik, müdahalecilik savunucusu olarak çıksınlar karşımıza?

TÜRKİYE TÜRK OLMAYANLARINDIR!

- ABD’de şirketler, bankalar devletleştirilirken Türkiye’de devlet sektörünün yok edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Kılavuzu kapitalizm olanın başı lağımdan kurtulmaz! Kapitalizmin aklına uyanlar en stratejik devlet işletmelerini bile özelleştirmekten kaçınmaz! Bizim ülkemizde olan da bu değil mi? Ayrıca biz sadece özelleştirilmedik devlet işletmeleri bırakmadık; devlete ait olsun, özel sektöre ait olsun yabancıların eline geçmemiş neredeyse yerli şirketler ile bankalar da bırakmadık. Hani “Türkiye Türklerindir” diye bir söz var ya... Aslında artık Türkiye Türklerin değildir! Türkiye Türk olmayanlarındır! Mesela Kuşadası Limanı İsraillilerin, İzmir Limanı Hong Kongluların, Petkim Ermenilerin, Türk Telekom Arapların. Bu örnekleri çoğaltabiliriz, bu listeyi uzatabiliriz. Biraz önce de dediğim gibi, geçtim özelleştirmede aşırıya kaçılarak stratejik öneme haiz devlet işletmelerinin bile özel sektöre devredilmesini, daha düne kadar Türklerin elinde olan pek çok sektörün bugün yabancıların elinde olduğunu söyleyebiliriz. Mesela bu konuda ilk örneği iletişim sektöründen verebiliriz. Telsim İngilizlerin, Avea Lübnanlıların, Turkcell’in yarısı Finliler ile Rusların. Başka sektörlerden de birer örnek verecek olursak, Enerjisa’nın yarısı Avusturyalıların, Eczacıbaşı İlaç Çeklerin, Demirdöküm Almanların, Başak Sigorta ile İzocam Fransızların, TGRT FOX Amerikalıların, Süper FM Kanadalıların. Hele de ekonominin motoru olan bankacılık sektöründe durum daha da vahim. Bankacılık sektöründen de örnekler verelim. Finansbank ile Alternatif Bank Yunanlıların, Bank Pozitif İsraillilerin, Oyakbank ile Dışbank Hollandalıların, Denizbank Belçikalıların, Türkiye Ekonomi Bankası Fransızların, Şekerbank Kazakların, MNG Bank Lübnanlıların, Adabank ile Türkiye Finans Kuveytlilerin, Yapı Kredi’nin yarıya yakını İtalyanların, Garanti’nin dörtte biri Amerikalıların. Ayrıca HSBC Bank ve ING Bank'ın tamamı ile Fortis Bank'ın yüzde 93.3'ü, AK Bank'ın yüzde 20'si de yabancıların. Daha başka örnekler de vermek mümkün ama, sohbetimiz örneklere boğulmasın. Tüm bu örnekleri dikkate aldığınızda artık “Türkiye Türklerindir” diyebilir misiniz? Ne yazık ki artık Türkiye Türk olmayanlarındır!

BİZANS’A HAYIR, ABD’YE EVET!

- Bir dizi çekimi için Kayseri Kalesi’ne temsili Bizans bayrağı asılması üzerine bir grup vatandaş protesto gösterisi yapıp, üzerinde haç işareti olan bayrağı indirterek dizinin çekimine izin vermediler. Ne diyorsunuz vatandaşlarımızın bu hassasiyetine?

- Bugün Bizans diye bir şey yoktur. Bizans çoktan tarih olmuştur. Bugünün Bizans’ı ise ABD’dir! Haçlı Kuvvetlerini artık o temsil etmektedir. O halde vatandaşlarımız Kayseri Kalesi’ne asılan temsili Bizans bayrağına tepki gösteriyorlar da, mesela ülkemizdeki ABD üslerinde dalgalanan Amerikan bayraklarına niçin tepki göstermiyorlar? Niçin ABD’nin başkomutanı olduğu haçlı ordularının Müslüman ülkeleri yakıp yıkmasına, oralarda haçlı bayraklarını dalgalandırmasına tepki göstermiyorlar? Nitekim bugün haçlı ordularının başkomutanı ABD’nin ülkemizdeki üslerinden kalkan uçakları vurmuyor mu Afganistan’ı? Yakıp yıkmıyor mu Irak’ı? Peki vatandaşlarımız ülkemizdeki ABD üslerinin sökülüp atılması için niye ayağa kalkmıyor? O üslerde dalgalanan ABD bayraklarının indirilmesi için niye bir harekette bulunmuyor? Biz vatandaşlarımızın ülkemizdeki ABD üslerinin kaldırılması, o üslerde dalgalanan ABD bayraklarının indirilmesi için de ayağa kalktıklarını görmek isteriz. Ancak o zaman ülkemizdeki vatansever hassasiyetin zirvede olduğunu söyleyebiliriz. Yoksa “Bizans’a hayır, ABD’ye evet” dercesine davranmak marifet değil. ABD’nin ülkemizdeki üslerinde dalgalanan bayraklarına hiçbir tepki göstermemek de vatanseverlik değil!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
LütfüOflaz'la Sohbet Arşivi