Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Nepotizm

Nepotizm

Otobüste iki adamın konuşmasına şahit oldum. Elli yaşlarında bir adam arkadaşına şöyle diyordu: “bir yeğenim vardı, ele avuca sığdıramıyorduk. Gece geç vakte kadar içiyor, eve gelip insanları rahatsız ediyordu. Üç kere işe girdi ama yapamadı. Neyse ki belediyede bir tanıdık vardı da, aradım onun sayesinde işe başladı. Şimdi rahat kimse karışmıyor, çalışmasa da maaşını alıyor…”
 
Nepotizm kokan bu ifadeler ne yazık ki sık sık işittiğimiz ifadelerdir. Akraba ve yakınları kayırma anlamına gelen nepotizm toplumun her kesiminde yaygınlaşmaya başladı. Siyasi ya da ekonomik yetkinliğe sahip kişilere yakınlaşmak ve bu kişilerden nemalanmak isteyen kesim istenilen kalıplara girerek sosyal kirlenmeye sebebiyet veriyorlar. Ne yazık ki, kendilerine özel bir yetkinlik atfeden kişiler de, istihdam ettikleri kimselerin işe yatkınlığını, liyakatini dikkate almadan hareket ediyor ve nepotizmin yaygınlaşmasına neden oluyorlar.
 
Yukarıda dayın varsa işin kolay sözü boşuna söylenmiş bir söz değildir. İnsanların yakınları için istedikleri imtiyaz ve elde ettikleri sonuç bu söylemin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Allah bizden adaleti ayakta tutmamızı istiyor fakat söz konusu akrabayı taallukat olunca her şeyi mubah görmeye başlıyoruz. Adaleti inşa edeceğimiz yerde, ellerimizle baltalıyoruz.
 
Bir gün Resulullahsahabelere bir şey anlatırken bir bedevi gelir ve kıyamet ne zaman kopacak diye sorar. Resullah konuşmasına devam eder. Sahabeden kimisi bedeyi işitti fakat sorudan hoşlanmadı der, kimisi galiba işitmedi der. Az sonra Resulullah sözünü bitirir ve soruyu soran nerede buyurur. Bedevi benim buradayım Ya Resulullah der. Resululah şöyle buyurur:
 
“İş ehline verilmedi mi kıyameti bekle” Eğer bir iş ehil kişiye verilmemişse, yapılan işten başarı ve huzur ummak boşunadır. Böyle bir toplumda, haksızlık, cehalet, adam kayırma ve menfaatçiliğin önünü almak mümkün olamaz. Bu nedenle kamu kurum ve kuruluşlarından özel sektöre, eğitimden ticari faaliyetlere kadar her türlü işte ehil olan kişiler tercih edilmelidir.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi