Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

Omuz Ağrısı Ciddiye Alınmalı

Omuz Ağrısı Ciddiye Alınmalı

Omuz ağrıları, bel, boyun ve diz ağrılarından sonra en sık rastlanan eklem ağrısıdır. Her 5 kişiden mutlaka birinde omuz ağrısı vardır. Yaşın ilerlemesi ve yıpranmanın artması omuz ağrısı sıklığını arttırmaktadır.

Omuz eklemi, vücudun en hareketli ve birçok yöne hareket serbestliği olan eklemidir.  Omuz ağrısı olan hastalar özellikle giyinip soyunurken ağrı ve kısıtlılık hissederler. Üst raflardan bir şey alırken, askıya bir şey asarken, ceket giyerken zorluk çekerler. Omuz ağrısı çeken kişiler eğer istirahat halindeyken veya geceleri yatarken de ağrı duymaya başlamışlarsa bu sıkıntının ciddi olduğunu gösterir. İleri durumlarda ağrıyan omuz üzerine yatamamak veya gece ağrıyla uyanmak sık görülen belirtilerdir.

Omuz Ağrısı Nedenleri

Omuz ağrısına yol açan pek çok sebep vardır. Bunların bir kısmı omuz eklemine aitken bir kısmı bir başka bölgeden yansır veya başka bir hastalığın belirtisi olabilir.

Sıkışma (impingement) sendromu, donuk omuz , bursitler , tendinit,  kireçlenme ,fibromiyalji, kırıklar, sinir yaralanmaları, enfeksiyonlar, tümörler, boyundan yayılan ağrılar, iltihabi romatizmal hastalıklar, gut, şeker hastalığı, karaciğer, kalp hastalıkları, akciğer tümörleri, safra kesesi hastalıkları omuz ağrısına neden olan  rahatsızlıklardır.

Omuz Ağrısından Nasıl Korunuruz ?

Dik oturmaya özen gösterin
Omuz ağrısından kurtulmak için günlük yaşamda yanlış olan davranışlardan kaçının.
Çocuk ve gençlerimize, doğru duruş, oturma ve çanta taşıma şekillerini öğretin.
Ağır yük taşımayın
Araç kullanırken pencereyi açmayın
Kollarınızı sık olarak omuz seviyesinden yukarıya kaldırmayın. Çamaşır, perde asma, yüksek raflardan cisimler indirme gibi hareketlerden mümkün olduğunca kaçının,
Atma,  fırlatma, savurma, halı çırpma gibi aktivitelerde omuzunuzu zorlamayın
Otururken kollarınızı bir destek üzerine koyun.
Düzenli omuz egzersizleri yapın,
Omuzu zorlayıcı spor faaliyetlerinden kaçının.
Omuzunuz ağrıyorsa ağrıyan yana yatmayın.

Hangi Durumlarda Doktora Gitmeliyiz?

Omuz ağrısı, omuz eklemi yaralanmalarından sonra olduysa,
Beraberinde omuzda şekil bozukluğu varsa, omuz bölgesinde açık yara varsa,
İstirahatte olan veya gece uykudan kaldıran omuz ağrısı varsa,
Omuz ağrısı birkaç günlük istirahat ve ağrı kesici kullanımına rağmen sürüyorsa,
Kol kalkmıyor ve omuz hareket etmiyorsa,
Normalde kaldırabilecek bir ağırlığın kaldırmasında güçlük çekiliyorsa,
Omuz ekleminde kızarıklık, ısı artışı varsa doktora başvurulmalıdır.

Tanı Nasıl Konulur?

İyi bir sorgulama ve muayene ile büyük oranda tanı konulur. Hastaya röntgen çekilebilir. Röntgen, eklem ve kemik yapılar hakkında bilgi verir. MR, tendon, kas gibi yumuşak dokular hakkında bilgiler veren bir görüntüleme yöntemidir. Tomografi kemik yapıları röntgenden daha detaylı değerlendirir. EMG sinir sıkışmasını gösterir.

Omuz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

İlaç tedavisi olarak ağrı kesiciler, romatizmal ilaçlar, kas gevşeticiler kullanılabilir.Omuz içine enjeksiyon yapılabilir Lokal enjeksiyon olarak kortizon ve kıkırdak yenileyiciler ve lokal anestezikler kullanılır. Bu enjeksiyonlar eklem içine, tendon ya da kas içine yapılabilir. Herhangi bir zararı yoktur.

Fizik tedavi yapılabilir. Omuz ağrılarında sorun genellikle kemik ve eklemde değil, kas ve yumuşak  dokudadır. Bu nedenle omuz ağrılarının tedavisinde, fizik tedavi ve egzersiz her zaman birinci seçenektir ancak fizik tedavinin başarısız olduğu durumlarda cerrahi tedavi yapılabilir.

Cerrahi Tedavi

Omuz ağrısı çekenlerde ameliyatsız tedavi seçenekleri tükendiğinde omuz için cerrahi girişimler gündeme gelir. Cerrahi olarak hastaya artroskopik omuz ameliyatı yapılabilir. Sonuçları oldukça başarılıdır

Artroskopi ameliyatı yaklaşık 1 cm lik kesilerden girilerek omuz eklemi ve çevre dokulara ait görüntülerin bir kamera aracılığıyla monitöre aktarılması ve yine mini aletlerle görüntü kullanılarak hastalığın ameliyatının yapılması prensibine dayanır. Açık ameliyat ise yaralanmanın çok ciddi olduğu vakalarda uygulanır.

Haftaya buluşmak üzere sağlıkta kalın….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi