Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

Aklın yolu

Aklın yolu

Hü­kü­me­t’­in çö­züm sü­re­ci ko­nu­sun­da Hü­da Pa­r’­la gö­rüş­me­si son de­re­ce önem­liy­di.

Ek­sik­lik­ler­den sa­de­ce bi­ri de ol­sa, gi­de­ril­miş ol­du böy­le­lik­le.

Bu du­rum­dan en faz­la te­rör ör­gü­tü­nün ra­hat­sız ol­du­ğu göz­le­ni­yor. 

Ma­sa­da ha­len tek ol­ma­sı­na rağ­men ör­güt, Hü­kü­me­t’­in ak­lı­nı çe­le­bi­le­ce­ği en­di­şe­si­ne ka­pı­la­rak, Hü­da Pa­r’­lı­la­ra kar­şı sal­dı­rı­ya geç­ti.

Ör­güt, bö­lü­cü ve İs­lam kar­şı­tı emel­le­ri­nin önün­de bir en­gel ola­rak gör­dü­ğü Hü­da Pa­r’­lı­la­rı kan­lı ey­lem­le­ri ile sin­di­rip, ta­ma­men saf dı­şı bı­rak­ma pe­şin­de.

Ciz­re­’de 7 ay­lık ha­mi­le ka­dı­nın, 2 ço­cu­ğu ile bir­lik­te di­ri di­ri ya­kıl­mak is­ten­me­si,

Ab­dul­lah De­ni­z’­in kat­le­dil­me­si,  

Çar­şaf­lı-sa­kal­lı va­tan­daş­la­ra, Ku­r’­an kurs­la­rı­na yö­ne­lik he­men he­men her­gün sal­dı­rı ola­yı ya­şa­nı­yor ol­ma­sı, bu pla­nın bir par­ça­sı. 

Tek ba­şı­na bu sal­dı­rı­lar bi­le, se­çim­ler­de hür ira­de­le­riy­le ör­gü­tün si­ya­si uzan­tı­la­rı­nı ter­cih eden böl­ge in­sa­nı­nın gö­zü­nü açıp, ne­ye alet ol­duk­la­rı­nı gör­me­le­ri açı­sın­dan önem­li.

Ör­güt ve si­ya­si uzan­tı­la­rı­nın der­di Kürt hal­kı de­ğil, bu bes­bel­li.

Adam­lar has­ta­lık­lı ide­olo­ji­le­ri­ni, si­lah zo­ruy­la ha­kim kıl­ma pe­şin­de.

Her­ke­sin bu­nu gör­me­si ge­re­ki­yor. 

Di­ğer ta­raf­tan Dev­le­t’­e cid­di gö­rev­ler dü­şü­yor.

Çö­züm sü­re­ci ay­rı, te­rör­le mü­ca­de­le ay­rı de­ğer­len­di­ril­me­li.

Sü­reç za­rar gö­rür veh­miy­le, böl­ge­de­ki din­dar in­san­lar te­rör ör­gü­tü­nün in­sa­fı­na terk edil­me­me­li.

Elin­de si­lah­la eş­kı­ya­lık ya­pan her kim­se, ge­re­ken ya­pıl­ma­lı.

Ak­si du­rum­da ya­rın böl­ge­de, bü­yük ça­tış­ma­lar ya­şa­na­bi­le­ce­ği gi­bi dev­le­ti­ne, mil­le­ti­ne, di­ni­ne bağ­lı ve PKK’­ya “te­rör ör­gü­tü­” de­me ce­sa­re­ti­ni gös­te­re­bi­len tek bir va­tan­daş kal­ma­ya­bi­lir.  

***

Geç­ti­ği­miz haf­ta Hü­da Par Ge­nel Sek­re­te­ri ve Söz­cü­sü Meh­met Ya­vuz, bü­ro­mu­zu zi­ya­ret et­ti.

Ya­vu­z’­un an­lat­tık­la­rı, böl­ge­de du­ru­mun bil­di­ği­miz­den da­ha va­him ol­du­ğu­nu or­ta­ya ko­yu­yor. 

Böl­ge­yi “ba­rut fı­çı­sı gi­bi­” di­ye ta­nım­la­yan Ya­vuz, “Her ne ka­dar si­lah­lar bı­ra­kı­la­cak de­nil­se de, pra­tik­te ma­ale­sef bu ol­mu­yor. Ak­si­ne PKK bu­gün en ra­hat dö­ne­mi­ni ya­şı­yor. Ör­güt bu­gün böl­ge­de her eve bir si­lah de­ğil, her ev­de eli si­lah tu­tan her­ke­se ağır si­lah­lar da­ğı­tı­yor. Ke­leş­ten tu­tun, bik­si­le­re, sui­kast si­la­hı ola­rak ta­nım­la­nan ka­nas­la­ra ka­da­r” bil­gi­si­ni ver­di.

6-7 Ekim ve Ciz­re­’de ya­şa­nan olay­lar­da böl­ge­de­ki din­dar in­san­la­rın “dev­le­tin ken­di­le­ri­ni sa­hip­siz bı­rak­tı­ğı­” his­si­ne ka­pıl­dık­la­rı­nı ifa­de eden Ya­vuz, “48 sa­at dev­le­tin ol­ma­dı­ğı­nı gö­ren din­dar halk is­ter is­te­mez ted­bi­ri­ni alı­yo­r” di­ye­rek, PKK’­ya kar­şı bir si­lah­lan­ma­ya işa­ret et­ti. 

Meh­met Ya­vuz üs­tü­ne ba­sa ba­sa bun­la­rın gö­rül­me­si ge­rek­ti­ği­ni, teh­li­ke­nin bü­yük ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek şöy­le de­di: “Çö­züm sü­re­ci­ne ha­lel gel­me­me­si adı­na bun­la­rın gör­mez­den ge­lin­me­si bü­yük teh­li­ke­le­ri de be­ra­be­rin­de ge­ti­ri­yor.”

PKK ile si­lah­la­rın bı­ra­kıl­ma­sı­nın ko­nu­şu­la­bi­le­ce­ği­ni an­cak tek ba­şı­na bu­nun da­ha bü­yük so­run­lar do­ğur­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Hü­da Par Söz­cü­sü Ya­vuz, ma­sa­nın et­ra­fı­nın ka­la­ba­lık­laş­ma­sı, her ke­sim­den tem­sil­ci­nin ora­da bu­lun­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni kay­det­ti. Bu nok­ta­da, BBP li­de­ri Des­ti­ci­’nin “Mu­ha­tap­lık He­ye­ti­” oluş­tu­rul­ma­sı tek­li­fi­ni ha­tır­la­ta­rak “İl­ginç ama si­zin öne­ri­niz­le ör­tü­şen yön­le­ri va­r” de­me­miz üze­ri­ne Ya­vuz, “Ak­lın yo­lu bi­r” yo­ru­mun­da bu­lun­du. 

Evet ak­lın yo­lu bir.

PKK İs­lam ve dev­let kar­şı­tı, ma­şa bir te­rör ör­gü­tü­dür ve der­di Kürt hal­kı de­ğil­dir.

Do­la­yı­sıy­la me­se­le sa­de­ce PKK ve uzan­tı­la­rı ile mü­za­ke­rey­le çö­zü­le­mez.

Bu so­ru­nu da­ha da bü­yü­tür, da­ha da için­den çı­kıl­maz ha­le so­kar.

Bu­gün­kü tab­lo­da gö­rül­dü­ğü gi­bi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Akkaya Arşivi