Mehmet Talu

Mehmet Talu

Çocukların da camiye gelmesi nasıl teşvik edilmeli?

Çocukların da camiye gelmesi nasıl teşvik edilmeli?

Çocukların da camiye gelmesi teşvik edilmelidir

Yaşının gereği bazı olumsuz davranışlar sergileyen, camide dikkati dağıtan çocuklara karşı kırıcı ve küstürücü tavır yerine, doğru davranışa yönlendirecek tarzda yumuşak, sevecen, hoşgörülü bir yaklaşım sergilemek gerekir.

Sanırım ibadetler içinde en çocuksu olanı oruçtur. İçinde mistik unsur barındıran her şey; insanın doğal ve saf yönüne hitap etmesinden dolayı çocuksu bir damara sahiptir. Ancak, Ramazanın çocuksu damarı daha coşkuludur.

Çocuğa orucu ve Ramazanı öğretmek için didaktik bir çaba göstermeye gerek yoktur. Çocuk, yeter ki, orucu ve Ramazanı kavrayabileceği bir ortam içinde bulunsun. Böyle bir iklimde, çocuk ve oruç birbirlerini bulacak, hızlıca ünsiyet oluşacaktır. Hepimizin ilk oruç, ilk Ramazan, ilk sahur ve ilk bayram hikayeleri vardır. Bütün hikayelerin ortak yönünde göreceğimiz şeyler; çocuksu bir tattır.

Tekne orucu, bütün çocukların en sevdiği oruç şeklidir. Çünkü hem acıkınca yersin hem de oruçlu olarak iftarı beklersin ve sahura kalkarsın. Küçük yaştaki çocuklar için tekne orucu hâlâ başarılı bir eğitim unsuru sayılabilir. Tekne orucu ile orucun sihirli yolculuğuna başlayan çocuk, tam gün tutacağı oruç için zaman kollayacaktır. Tam gün oruç tutmak için en uygun zaman Ramazanın ilk günüdür. İlk gün orucunu başarı ile tamamlamış çocuk için Kadir günü orucu da zevkle tutulabilecektir. Yaşa ve bünyeye göre, birkaç hafta sonu da oruca eklenince, artık uygun yaşlara gelinmiş demektir.

Cami şerefelerinde her gece yakılan kandiller, büyük camilerin minareleri arasında salınan mahyalar, sahurda sokağı şenlendiren davul sesleri, büyük gümbürtü ile yankılanan iftar topları, iftara has özel yemekler, iftar davetleri, teravihe gidişler, cami ziyaretleri, bayram hazırlıkları gibi bir çok şey çocukların oruca doğru yaptıkları yolculukta birer binek gibidirler.

Çocuğa Ramazanın bütün keyiflerini ve yönlerini hissettirmek gerekir. Çünkü Ramazan, aylar arasında en zengini, en cömerti, en coşkulu olanıdır. İçinde ibadeti, iyiliği, ikramı, sevgiyi, seyahati, bayramı, sohbeti ve daha bir çok dini ve sosyal unsuru barındırmaktadır.

Hepimizin Ramazana ait özel yaptığı şeyler vardır. Ama ben yine de özellikle çocuklarınızla beraber yapabileceğimiz mini aktiviteler önermek istiyorum.

Evinizde bir çocuk iftarı düzenleyebilirsiniz. Bu iftarın konukları sadece çocuklar olmalıdır. Akrabalarınızın, arkadaşlarınızın ve komşularınızın çocukları gibi. Diş kirası adetini en azından birkaç davetinizde uygulayabilirsiniz. Önerim, büyüklere kitap, çocuklara oyuncak vermenizdir.

İftarda buluşma imkanı bulamadığınız dostlarınızla beraber olmak için bir sahur yemeğine, onları evinize davet edebilirsiniz. Ama çocuklarını unutmamak şartı ile.

Birkaç sabah namazında, çocuklarınızı da alarak daha uzak bir camiye gitmeyi planlayın. İftardan sonraları, ailecek Kur'an-ı Kerîm okuyun. Kur'an-ı Kerîm okumayı bilen çocuklarınız varsa, onların da sesinden Kur'an-ı Kerîm dinleyin.

Hiçbir zaman zorlayıcı ve bunaltan bir nasihatçi olmayın, doğal olun, olabildiğince sevginizi gösterin. Mütevazi şekilde orucunuzu tutun, en doğal haliyle Ramazanınızı yaşayın. Mümkün olduğunca iftar sofrasında ve sahurda ailenin tüm fertleri olarak beraber olun. Dostlarınızla ve sevdiklerinizle bu ayı paylaşın. Çocuklarımıza orucu kavratmanın en iyi yolu, ailenin birbirine sevgi duyarak beraberce geçirdiği Ramazan'dır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi