Mehmet Talu

Mehmet Talu

Hac rehberi II

Hac rehberi II

Hac, turistik bir gezi olmayıp bir ibadettir. Her bir ibadetin ise kendisine mahsus bazı özellikleri ve hikmetleri olup, bunların bilinerek yapılması o ibadetleri daha da anlamlı kılar. Özellikle, neredeyse tamamı sembolik eylemlerden oluşan haccın, tarihî, ahlâkî ve kültürel boyutlarının bilinmesi, hikmetlerinin ortaya konulması, haccın ruhunun yakalanabilmesi açısından çok önem arz etmektedir.

Bu sebeple bu kadar maddî-manevî birçok zorluklara katlanarak hacca giden bir Müslümanın, haccını noksansız eda edip "mebrûr yani ALLAH Teâlâ katında makbûl, kabul olunmuş bir hac" yapabilmesi ve ALLAH Teâlâ katında en yüksek ecri kazanabilmesi için bu kutsal ibadetin nasıl yapılacağını, hac esnasında nelere dikkat etmesi gerektiğini, hangi fiil ve davranışların suç sayıldığını, kısaca erkânından adabına kadar, bu ibadetle ilgili hükümleri, kendisine yetecek kadar iyi bir şekilde öğrenmesi gerekir. Farzlarını, vaciplerini, sünnetlerini ve pratiğini bilmeden, uydum kalabalığa şeklinde "mebrûr bir hac" yapmak mümkün değildir. Ayrıca her türlü külfete ve maddî fedakârlığa katlanarak bu yolculuğu tamamlayan ve yurduna dönen bir kimse, bazen hacı olmadan da dönebilmektedir. Çünkü bilemediği için haccını ya eksik, ya da hatalı yapmıştır.

Cenab-ı Hakka sonsuz şükürler olsun ki, görevli olarak birçok kere hacca, umreye gitmek nasip oldu. Bu vesile ile hacı adaylarımızın karşılaştıkları ve çektikleri sıkıntıları, yaptıkları hataları yakînen müşahede ettik. Nafile sa'y yapanları, sünneti işleyeceğim derken haram işleyenleri ve farzı, vacibi terk edip bid'atleri farz telakki edenleri çok gördük. İşte bu durum, memleketten çıkıldığı andan itibaren uygulamaya yönelik olarak nerede ne yapılacağını adım adım anlatan bir Hac Rehberine ihtiyacı ortaya çıkarmıştır.

Elinizdeki bu kitap, söz konusu ihtiyacı karşılamak ve mebrûr bir hac yapmak isteyenlere, rehber olması maksadıyla hazırlanmıştır. Bu kitapta sadece HAC ile alakalı konulara yer verilmiştir. İstifadesi kolay olsun diye, hacla ilgili olmayan hususlara temas edilmemiştir. Çünkü yaygın olan Hac-umre rehberlerinde, genellikle hac-umre ve diğer konular iç-içe işlendiğinden, pek istifade edilemediği görülmektedir.

Kitap, tamamen fıkıh kaynakları esas alınarak, Hac konusunda yazılmış, ulaşabildiğimiz eski-yeni bütün eserler gözden geçirilerek ve yapmış olduğumuz hac ve umrelerde yaşadığımız tecrübelere dayanılarak hazırlanmıştır. Konular işlenirken fıkhî görüşe dayanak teşkil eden bir kısım delillere imkân dahilinde yer verilmiş, çoğu kez âyet-i kerime ve hadîs-i şeriflerin metinleri yazılmıştır. Dipnotta istifade edilen kaynaklar verilmiştir.

Kitapta Hanefî mezhebi esas alınmıştır. Bazen diğer hak mezheplerin farklı görüşleri de zikredilmiştir. Hadîs-i şerif ve fıkıh kitaplarımızda haccın yapılışı ile ilgili bilgiler, tamamen Hacla ilgili âyet-i kerime ve Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimizin hac konusundaki hadîs-i şeriflerine ve uygulamasına dayanmaktadır. Mezhepler arasındaki farklı görüşlerin bulunması, konu ile ilgili âyet-i kerime ve hadîs-i şeriflere farklı yorumlar getirilmesinden ve bazen de Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimizden aynı konuda aktarılan değişik rivayetlerin bulunmasından kaynaklanmaktadır.

Mezhepler arasındaki farklı görüşler, zaruri hallerde Mü'minler için bir kolaylık sağlamaktadır. Bu itibarla keyfi değil, zaruret halinde diğer hak bir mezhep ile amel edilebilir.

Bü eseri "TEREKE YAYINEVİ, Namık Kemal Mh. Yunus Emre Cd.Yavuz Sk, No:9/A Ümraniye-İstanbul, TEL: 0216 5213956 0532 610 33 49, www.dinimeseleler.com temin edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi