Mehmet Talu

Mehmet Talu

Hacca hazırlık, Haccın adabı 4

Hacca hazırlık, Haccın adabı 4

Müslüman helâl mal kazanarak, helâlinden yemeli ve helâlinden yedirmeli; haram maldan sakınmalıdır. Ebû Hureyre (R.A.) den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurmuştur:

"Bir insan helâl mal ile hacca giderken ayaklarını özengiye koyarak "Lebbeyk ALLAHümme Lebbeyk" dediğinde; gökten bir münâdî şöyle cevap verir: Ne mutlu sana! Yediğin helâl, bineğin helâl ve haccın da eksiksiz ve makbûldür! Fakat insan haram mal ile hac yoluna çıkar da ayaklarını özengiye koyarak "Lebbeyk ALLAHümme Lebbeyk" dediğinde; gökten bir münadî şöyle cevap verir: Duan reddedilmiştir. Çünkü yediğin haram! Harcadığın haram! Haccın da eksiktir, makbûl değildir!" (Taberâni, el-Mu'cemul-Evsat, No:5224, 6/109). Ayrıca helal olmayan bir mal ile haccedilmesi, yukarıda anlatıldığı gibi haramdır. Haram kazanç ile yapılan hac şeklen sahih olup, farz eda edilmiş olursa da, böyle bir haccın sevap ve fazileti olmaz.

Helal mal ile hacca gitmek isteyen ve fakat kendi parası hakkında şüphesi olan bir kimseye: Hacca borç para alarak gitmesi ve döndükten sonra borcunu kendi parasından ödemesi tavsiye edilir. Ya da şüpheli malla hacca giden, hiç olmazsa yiyeceğinin tertemiz helaldan olmasına çaba göstermelidir. Bunu bütün hac süresi boyunca yapamazsa ihrâma girdiği andan çıkacağı ana kadarki sürede yapmaya çalışmalı, onu da başaramazsa Arefe günü için yapmaya uğraşmalı, bunu da yapamazsa böyle bir malla hac yapmak zorunda kaldığı için her an korku, üzüntü ve pişmanlık duymalıdır. Umulur ki, rahmet nazarları Arafat'ta ona da çevrilir.

3- Hacca gidecek kimse, günahlarına bir daha işlememek azmi ve kararıyla tevbe etmelidir: İşlenen bütün günahlar tevbe ile affedilebilir. Yeterki yapılan tevbe ile işlenilen günahlar kesinlikle terk edilsin, tamamen vazgeçilsin; onlardan pişmanlık, üzüntü duyulsun ve bir daha o günahları işlememeye kesin bir karar verilsin, bir daha yapmaktan korkup çekinilsin. Öyleki sağılmış sütün hayvanın memesine dönmesi nasıl mümkün değilse, öylece o günaha bir daha dönülmesin!

Tevbe Müslümanın yenilenme ve temizlenme imkânıdır. Hacı adayı, yaşantısındaki İslâm'a aykırı unsurlardan kurtulmaya ve bunlara hayatında asla yer vermemeye içtenlikle azmetmeli, bu itibarla yaşamına çeki-düzen vermelidir. Böyle bir gayret içine girene ALLAH Teâlâ mutlaka yardım edecektir.

4- Hacca gidecek kimse, borçları varsa, yola çıkmadan önce onları mutlaka ödemelidir. Borçlu olunan şahıs bilinmiyorsa, borcu kadar olan meblağ, her hangi bir hayır kurumuna veya bir fakire, alacaklı şahıs adına verilir. Ayrıca bilinmeyen borçların karşılığı olarak hayır ku-rumlarına veya fakirlere yardımda bulunulur.

Hac için yola çıkacak kimsenin, alacağını-vereceğini, elinde emanetler varsa onları şahitlerin huzurunda yazması gerekir.

5- Hacca gidecek kimse, üzerinde kul hakkı varsa, yola çıkmadan önce hak sahipleri ile mutlaka helallaşmalı, kul hakkı ile hacca gitmemeye gayret etmelidir. Başkasının malına el uzatılmış ise, mümkünse o mal geri verilir, değilse kıymeti ödenir. Bu da mümkün olmazsa, yola çıkılmadan önce helâllaşmak gerekir. Başkasının şahsiyet ve namusuna veya canına el uzatılmış ise, yola çıkılmadan önce bir şekilde helâllaşılır. Ebu Hureyre (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu:

"Kıyamet gününde hak sahiplerine haklarını mutlaka vereceksiniz..." (Müslim, Birr:60, No:2582, 4/1997; Tirmizî, Kıyamet:2).

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi