Ahmet Varol

Ahmet Varol

Netanyahu’nun dondurma oyunu

Netanyahu’nun dondurma oyunu

Siyonist işgal devleti Müslümanların mübarek bayramlarını onlara zehir etmek için saldırıda bulunmayı gelenek haline getirdi. Dün yani bayramın birinci günü de Gazze’nin Cibaliya mülteci kampı yakınında akrabalarının kabirlerini ziyarete giden Müslümanlara karadan ve havadan saldırı düzenleyerek dört kişinin yaralanmasına sebep oldu. Ancak bu sıralarda işgal devletinin saldırıları değil de Yahudi yerleşim merkezleri inşaatlarıyla ilgili yeni bir oyunu gündemde. Biz de bugünkü yazımızda bu konuyla ilgili bir değerlendirme yapmak ve işin aslının ne olduğu hakkında bizleri takip eden değerli okuyucularımızı bilgilendirmek istiyoruz.
Gündeme gelen oyun Filistin’in Batı Yaka bölgesinde Yahudi yerleşim merkezleri inşaatının on ay süreyle dondurulacağına dair açıklama. Bu oyunu daha önce ABD Başkanı Obama güya Siyonist devleti hizaya sokma amacıyla gündeme getirmişti. Biz o zaman yaptığımız yorumda da bunun Siyonistlerin gasp ve işgal faaliyetlerini engelleme açısından bir anlam taşımadığını, sadece bir taktikten ibaret olduğunu dile getirmiştik.
O zaman işgal devletinin başbakanı Netanyahu kabadayılık ederek Obama’nın teklifini reddetmişti. Ama ABD normalde Filistin halkının gasp edilen haklarının iadesi açısından bir anlam ifade etmeyecek bu “dondurma” oyununu kabul ettirmek için bile işgalci Siyonist devlete herhangi bir baskı veya yaptırım uygulamaya kalkışmak istemedi. Böylece Netanyahu’nun kabadayılığı da amacına ulaşmış oldu.
Fakat Netanyahu o zaman Obama’ya iade ettiği dondurma oyununu şimdi bir taktik olarak kendisi kullanmak istiyor. Obama’nın önerisinde herhangi bir zaman kaydı yoktu. Fakat Netanyahu “on ay süreyle” dondurmak istediğini söyledi ve bunu dünya kamuoyuna bir “iyi niyet girişimi” olarak lanse etmeye çalışıyor.
İşin gerçeğinde bu tamamen yanıltma ve gözlere kül serpme taktiğinden ibarettir. Her şeyden önce uluslararası hukuka ve şu ana kadar alınmış tüm uluslararası kararlara göre işgalci Siyonist devletin Filistinlilerden gasp ettiği arazilere inşa etmiş olduğu Yahudi yerleşim merkezlerinin tümü hukuk dışıdır. Yapması gereken de buralarda inşaatların dondurulması değil gasp işlemine tamamen son verilmesi ve bu toprakların asıl sahiplerine iade edilmesidir. Uluslararası hukuk mekanizmasının buralardaki özel mülkiyet haklarını koruması ve gasp işlemlerine son vermesi için Siyonist işgal devletine yaptırım uygulaması gerekir. Ama ne yazık ki gasıp ve işgalci Siyonist devlet olunca hukuk mekanizması işletilmiyor. Üstelik göstermelik bir şekilde gasp işleminin geçici olarak durdurulması bir “iyi niyet girişimi” olarak lanse ediliyor.
Siyonist işgal devletinin asıl yapmak istediği ise göstermelik dondurma oyunuyla şu ana kadar gerçekleştirdiği gasp işlemlerini bir emrivaki olarak kabul ettirmektir. Geçici bir şekilde inşaatların durdurulmasıyla kamuoyunun yanıltılması ve bu yolla var olanın meşrulaştırılması isteniyor. Üstelik bunun karşılığında “lütfedilen (!)” iyilik ise gasp işleminin sadece on aylığına dondurulması. Meselenin müşahhaslaştırılması için şöyle bir şey tasavvur edin: Sizin kıymetli ve geniş bir araziniz var. Birisi gelip sizin bu mülkünüzün üzerine kendi planlarına göre site kuruyor. Siz tabi arsanızın gasp edilmesine itiraz ediyorsunuz ve gasp edici tarafa karşı hak mücadelesine giriyorsunuz. Bu sefer gasıp taraf size “eğer şimdiye kadar gasp ettiklerim üzerindeki mülkiyet hakkının bana ait olduğunu kabul edersen, on aylığına inşaatları durduracağım” diyor ve bunu bir “iyi niyet girişimi” olarak lanse edip olayla ilgilenenleri de öneriyi kabul etmeniz için size baskı yapmaya yöneltiyor. Üstelik bu öneri on ay sonra güç kullanma yoluyla topraklarınızın gaspının devam etmeyeceğini de garanti etmiyor. Netanyahu’nun şu an Batı Yaka’da oynamak istediği dondurma oyunu işte budur. Ama ne yazık ki böyle bir taktik uluslararası platformda “iyi niyet girişimi” olarak lanse edilebiliyor.
Ayrıca Siyonist işgal yönetiminin bu taktiği uygulamaktaki amaçlarından biri Kudüs’e yüklenmektir. Bir yandan Batı Yaka konusunda gözlere kül serpmeye çalışırken diğer yandan Kudüs’te yıkım faaliyetlerini bütün hızıyla sürdürmeyi planlıyor. Batı Yaka’daki yerleşim merkezleri inşaatının dondurulması suretiyle yapılacak yanıltma ve göz boyamayı Kudüs’te Müslümanların evlerine yönelik yıkım faaliyetini ve Mescidi Aksa’yı Yahudi kafesine alma planını gözlerden uzak tutmak için değerlendirmek istiyor. Netanyahu açısından şu merhalede Kudüs ve Mescidi Aksa’yı Yahudi kafesine alma planı ise Batı Yaka’daki inşaatlardan önceliklidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Varol Arşivi