Mehmet Talu

Mehmet Talu

Yılbaşı, toplumsal bir isyandır 8

Yılbaşı, toplumsal bir isyandır 8

Bazı kesimler, noel ve yılbaşı kutlamanın dinimizde olmadığını söylediğimizde: - Biz onu bayram için kutlamıyoruz. Bir yıl bittiğinde ikinci yıla neşeli girmek için kutluyoruz. Böyle bir âdet her ne kadar, batı hıristiyan toplumlarınca noelle birleştirilen bir kutlama olarak görülse de, milâdî takvimi esas alan bütün milletlerce yeni yılın başlangıcı anısına kutlanan bir etkinliktir. Tarihin bilinen en erken dönemlerinden beri yeni yıl kutlamalarının bütün toplumların geleneklerinde mevcut olması, güneş ya da ay takvimini esas alan milletler, yılın çeşitli mevsimlerine denk düşen ve genellikle tarımsal faaliyetlerden hareketle düşünülen farklı yılbaşı günleri ortaya koymuşlardır. Bu arada dinsel bir olayın ya da şahsiyetin yaşamındaki bir olayın temel alındığı yılbaşı hesaplamaları da yapılmıştır. Eski Romalılarda yılbaşı olarak kutlanan ve Orta Çağdan itibaren hıristiyan toplumlarca da yılbaşı olarak kabul edilmiş olan 1 Ocak tarihi, 19-20. yüzyıllardan itibaren, şüphesiz batının kültürel etkisiyle dünyanın birçok halkı tarafından benimsenmiştir. Bugün dünya genelinde yılbaşı kutlamaları, dinsel bir bağlamdan öte kültürel bir anlam ifade etmekte, insanlar yeni yıla yönelik iyilik, bereket, refah, huzur ve barış beklentilerini yeni yıl kutlamalarında dile getirmektedirler. Dolayısıyla yeni yıl kutlamaları; tıpkı içinde farklı ekonomik ve sosyal amaçları da barındıran anneler-babalar günü, işçi bayramı, doğum günü kutlamaları gibi evrensel kültürün bir parçası olarak üretilen ve geliştirilen, sonuçta bütün insanlığa mal olan olumlu bir davranış biçimi olarak görülmelidir, demektedirler.

Bu görüşler geçerli değildir. Çünkü biz Müslüman bir toplumuz. Bizim kutlamalarımız, neşelerimiz, sevinçlerimiz bizim inancımız ve geleneklerimizi esas almalıdır. Unutmayalım ki dinimiz ibadet hususlarında bile gayr-ı müslimlere benzemeye müsaade etmemektedir. Kaldı ki, bu kutlamaları dinsel ve kültürel değerlerimize aykırı birtakım âdet ve geleneklerle birlikte düzenlemek, kutlamalar esnasında kamuoyunu rahatsız edici ya da dinimizin emir ve yasaklarına, genel ahlâka ve toplumsal kurallara aykırı davranışlarda bulunmak kesinlikle doğru değildir. İslâm ahlâkının kabul etmediği şekilde, içkiler içilerek, lotarya oyunları oynayarak, şehveti kışkırtan müzik dinleyerek, pespaye eğlenceler seyrederek, kadın-erkek laubali bir şekilde karışık olduğu halde; akla, vicdana, milli terbiyeye, ahlâka, fazilete aykırı bir sürü laubalilik, çılgınlık yapılarak noel ve yılbaşı kutlamak kesinlikle caiz değildir, haramdır.

Türkiye, yüzde 98'i Müslüman olan bir İslâm ülkesidir. Durum böyle olunca bu millete İslâm dışı yaşantılar yaraşmaz. Bir hıristiyan adetinin ihya edilmesi, her Müslüman için manevi tehlikelerin ve inanca dayalı tahribatın en büyüklerinden ve en korkunç olanlarından sayılır. Öyle ise hiçbir Müslümanın noel ve yılbaşı çılgınlığına, toplumsal isyan arzeden noel ve yılbaşı eğlencelerine bulaşmaması, ona yanaşmaması lazımdır. Yoksa çok yazık olur bize! Aman, yeni yıla veballe, günah, şom ve uğursuz bir şekilde başlayıp sonunda pişman ve perişan olmayalım!

Bize ne elin yortusundan, noel babasından, yılbaşı kutlamalarından? Hiçbir hıristiyan, hiçbir yahudi veya İslâm dışı inanca sahip olan hiçbir insan, bizim Hicri yılbaşımıza, dini bayram ve kutsal günlerimize ilgi duyar mı? Elbette duymaz. Öyleyse bizler Müslüman olarak niçin bir hıristiyan adeti, bir hıristiyan yortusu ve gerçeklerle hiçbir ilgisi ve alakası olmayan bir yılbaşı kutlamalarına aynen onlar gibi katılma ihtiyacını duyuyoruz?

Bizler, en son ilâhî dinin mensupları olarak, başka dinin taraftarlarına benzemekten son derece sakınmamız gerekir. Bu durum aynı zamanda bizim, yani Müslümanların inanç meselesidir. Şu noel ve yılbaşı eğlencelerini benimsemek, her türlü kefere-î fecerenin günlerine, bayramlarına iştirak etmek, hatta gönül vermek, onlar gibi yiyip-içmek, gülüp-eğlenmek, Müslümanı; ALLAH korusun, inancından ve imanından uzaklaştırmaya sebep olabilir.

Büyük bir peygamberin doğum gününü, böylesine hiçbir İlahî dinde yeri olmayan bir takım gereksiz ve günah bataklığına sürükleyen eylemlerle kutlamak elbette doğru değildir. Kaldı ki; Hz. İsa (A.S.) gibi ulu'l-azim bir peygamberin doğum tarihi böyle olsa bile onu içkilerle ve kumarlarla kutlamak inançlara ters düşen bir olaydır. Bundan ciddi şekilde sakınmak her Müslüman için en önemli bir vazife kabul edilmelidir.

İman ehli olan Müslümanlar bir an için başını iki avucunun içine alarak düşünmeli ve derin bir tefekküre dalmalıdır: Benim inancımla bu noel'in, bu yılbaşının ne münasebeti var? Benim Peygamberimin doğumu başka hiçbir din mensubunu ilgilendirmezken, ben onların böylesine basit yortularına ve yılbaşı çılgınlıklarına neden iştirak ediyor ve niçin onlar gibi o geceyi günah batağı içinde geçirmeye çalışıyorum? diye her Müslüman bütün bunları ve daha nice soruları çok iyi düşünmeli cevabını ve kararını ondan sonra şuurlu bir şekilde vermeye çalışmalıdır.

Bugün için dünya üzerinde, her zamankinden daha fazla olarak, korkunç bir Müslüman katliamı hüküm sürdürülmektedir. Böylesine kıyımların, çok yönlü zulüm ve işkencelerin devam ettiği ve Haçlı zihniyetine sahip olan Batılı ülkelerin seyirci kaldığı, hatta büyük ölçüde destek verdiği bir zaman dilimi içinde olsun, dünya Müslümanlarının, özellikle Türkiyeli Müslümanların gözünü dört açması ve gaflet perdesini yırtması lazımdır. Müslümanlarla, hatta hıristiyanlıkla bile yakından-uzaktan en ufak bir alakası olmayan şu yılbaşı çılgınlığından, şu çam katliamından ve şu hıristiyan adetlerini benimsemekten ve onlara benzemekten uzak kalınmalıdır, artık. Aslında bu yılbaşı eğlencelerinin hristiyanlıkta da yeri yoktur. Evet, ahlâka uymayan eğlenceler sadece bizim dinimizde değil, hristiyanlıkta da ayıptır, isyandır, haramdır. Bırakın hristiyanlığı; putlara, ilahlara, heykellere tapan dinlerde bile bu kadar ahlâk dışılığa yeşil ışık yakılmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi