Baykal istifa etti mi?

Baykal istifa etti mi?

Beklendiği gibi Baykal istifa etti. İstifa beklendiği gibiydi ama Baykal’ın açıklamaları çok beklenilir cinsten değildi.
Baykal kendisine komplo kurulduğunu söyleyerek internete düşen görüntülerden hükümeti sorumlu tuttu.
İstifa ederken taarruz anlamına gelen bu sözlerden sonra Baykal’ın gerçekten istifa edip etmediği tartışmalıdır.
Önce şu soruyu sormakta fayda var; İstifa eden Baykal istifadan önceye göre güç mü kazanmıştır, yoksa güç mü kaybetmiştir?
Hiç şüphesiz Baykal istifa ederek bir anda kendini tartışmaların dışına çıkarmıştır. Komplodan hükümeti sorumlu tutarak da usta bir manevra ile hükümeti tartışmaların odağına oturtmuştur.
Bu Baykal’ın kendini mazlumlaştırarak, kaset olayından en az zararla kurtulmayı hedeflediğini gösteriyor. Nitekim istifa açıklamasının yapıldığı toplantıda ortaya .çıkan -duygusal- tablo bu gerçeğe işaret ediyor.
Bu ülkede en bayağı ilişkiler bile, tersine çevrilip siyasette mevzi kazanmak için kullanılmıştır. Düne kadar Baykal’ın utancı olan bir olay, istifadan sonra şimdi Baykal’ın gücü haline gelmiştir.. İstifa esas olayı ikinci plana itmiş, istifacı da zaten bunu amaçlamıştır.
22 Mayıs’ta CHP nin büyük kurultay’ı yapılacak.
Baykal katılmayacağım demesine rağmen istifa konuşmasının satır araları –delege iradesini- etkilemeye dönük ögelerle dolu.Meydan okuyan, teslim olmayacağını söyleyen tavrıyla Baykal gidici bir Lider gibi davranmadı.Onun için Baykal dönemi bitti demek için çok erken. Baykal başında liderlik şapkası olmadan, kendisine komplo kuranlarla mücadele edemeyeceğini biliyor.Eğer mücadele edecekse önce Liderlik şapkasını muhafaza etmesi lazım.Delege Lider’inin haksızlığa uğradığına inanırsa, onun etrafında daha çok kenetlenir.Baykal istifa ederek böyle bir psikolojinin oluşmasını sağlamış,mazlum gömleği giyerek konumunu kuvvetlendirmiştir.
İstifa kararının tereddütle karşılanmasının bir sebebi de geçmişteki istifacıların oluşturduğu inandırıcılık sorunudur.2002 Yılı genel seçimlerinden yenilgiyle çıkan MHP lideri de istifa etmiş,birkaç gün sonra söylediği bütün iddialı sözleri unutarak partisinin başına dönmüştü.Bahçeli’nin istifası şimdi Baykal’ın istifasını da şüpheli hale getiriyor.Pekala Baykal’da meclisteki partneri Bahçeli gibi keskin bir manevra ile geri dönebilir.
Gerekçe açık, ben bıraktım ama partim bırakmıyor.
Ancak bütün mesele komployu yapanların buna müsaade edip etmeyeceğidir.
Ben hala Baykal’ı üstüne oturduğu derin yapının yolcu ettiği kanaatindeyim. CHP lideri yaşlandı.Bu yaşıyla sistemin kendisinden beklediği işleri yapması mümkün değil. Resmi ideolojinin Baykal ansızın çekip gitmeden tedbirini alması gerekiyor.Statükonun geleceği Baykal’ın keyfine bırakılmayacak kadar önemli.Baykal istese de istemese de artık uzatmaları oynuyor.CHP, Baykal’a rağmen düzeltmeler yaparak yeni yüzler, yeni isimlerle devam edecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi