Uzlaşma mı Yozlaşma mı?

Uzlaşma mı Yozlaşma mı?

Yargıtay başsavcısının açtığı kapatma davasıyla birlikte sistemli bir şekilde tansiyon yükseltildi.Kaos ve kriz tehdidiyle hükümet baskı altına alınarak –direnme iradesi-kırılmaya çalışıldı.Böylece, AKP’nin kapatmayı önlemek için yapacağı –karşı hamlelerin-durdurulması hedeflendi.

Davayı açanlar/açtıranlar iddianamenin hukuki açıdan sakat olduğunu biliyorlar..Bunu gözden kaçırmak için, işi gargaraya getirip, bir oldu bitti ile davayı bitirmek istiyorlardı.

Ama olmadı..

Hükümet tezgahı gördü ve parti kapatmayı zorlaştıracak, rejimi üç beş bürokratın elinden kurtaracak adımları atmaya karar verince, bu defa uzlaşma çağrıları yükselmeye başladı.

Şimdi herkes hükümetin ne yapacağını merak ediyor.

İşin doğrusu hükümetin bu çağrılara nasıl tepki vereceğini, hangi zeminde bir uzlaşmanın olacağını kimse bilmiyor. Bilmek için birkaç gün daha beklememiz gerekecek.

Ancak,yapılan çağrıların uzlaşmadan çok AKP ye -kaderine razı ol sus ve otur- anlamı taşıdığı satır aralarından anlaşılıyor.Birileri Türkiye’nin dibini oyacak, çeteler, darbe faaliyetine devam edecek,arka planı aydınlatılamayan sansasyonel cinayetler sürecek, ama hiç kimse sesini çıkarmayacak..

Türkiye’nin sükunete,istikrara kavuşması herkesin arzusu…

Ama taşları bağlayıp, köpekleri salarak istikrar sağlanmaz.

Uzlaşma hukuk zemininde olur.Herkesin hakkına, hukukuna saygı göstermeyi kabul etmekle olur.Darbeciliğe, çeteciliğe,göz yumarak uzlaşma olmaz. Böyle bir uzlaşma Ahmet Altan’ın isabetle belirttiği gibi suç ortaklığı olur ve AKP’nin işini bitirir.

Ortada delillerinin bir çoğu meydana çıkmış bir çete, 2004-2005 yıllarında darbe çalışması yaptığı tespit edilmiş bir organizasyon varken, hadi her şeyi unutalım demek,çetelerin, darbecilerin sırtını sıvazlamak, yeni oluşumların önünü açmaktır.

Kapatma davasının iddianamesinin Anayasa mahkemesine gitmeden önce Doğu Perinçek’in bilgisayarında çıkması, davayı daha başından itibaren tartışılır hale getirmiştir.Bu iddianame ile parti kapatmak -yüksek yargının intiharı-olur.Yüksek mahkeme birkaç kez intihar girişiminde bulundu. Bu defa da bulunursa belki AKP kapatılır ama Yargı kurumu da iflasını ilan etmiş olur..

Onun için Hukuk ve demokrasi zemininde uzlaşmaya evet.

Tansiyon düşürücü, gerilimleri azaltıcı tedbirlere de evet.

Ama çetelere eyvallah demeye, yozlaşmaya hayır.

AKP cesur ama mutedil olmalıdır.

Haklı olanlar için her zaman bir çıkış yolu vardır.



Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi