Mehmet Talu

Mehmet Talu

Orucu bozmayan şeyler

Orucu bozmayan şeyler

Soru: Orucu bozmayan şeyler nelerdir?

Cevab: Bismillâhirrahmanirrahim.

Orucu bozmayan şeyler şunlardır:

1- Hatırlayınca bırakmak şartıyla, oruçlu olduğunu unutarak yemek, içmek, cinsi münasebette bulunmak.

2- Uyurken ihtilam olmak, yani uyurken cünüplük hali meydana gelmek.

3- Hanımını sadece öpmek.

4- Cünüp olarak sabahlamak ve sabahleyin yıkanmak.

5- Ağzına gelen balgamı veya kafasından burun içine inen akıntıyı içine çekip akıntıyı yutmak. Ağzındaki tükrüğü yutmak. Ağzından dışarı çıkıp tamamen ayrılan tükrüğü tekrar yutmak orucu bozar.

6- Yıkanırken kulağına su kaçırmak. Çünkü kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmakta ve kulak zarı bu kanalı tıkadığından, su veya ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç veya kulağın yıkattırılması orucu bozmaz. Fakat kulak zarının delik olması durumunda, kulak yıkattırılırken suyun veya kulağa damlatılan ilacın mideye ulaşması mümkündür. Bu itibarla, orucu bozacak kadar suyun veya kulağa damlatılan ilacın mideye ulaşması halinde oruç bozulur.

7- Kendi isteğiyle olmayarak boğazına duman kaçırmak.

8- Boğazına toz girmek veya sinek kaçmak.

Önemli not: Astımlı hastaların ağıza püskürtülerek aldıkları ilacın bir kısmı ağız cidarında emilerek yok olacak kadar az olması ve esasen yutulmadığı için orucu bozmaz.

Çünkü bu hastalarının kullandıkları spreyden bir kullanımda 1/20 ml. gibi çok az bir miktar ağıza sıkılmaktadır. Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes boruları cidarında emilerek yok olmaktadır. Bundan geriye bir miktarın kalıp tükrük ile mideye ulaştığı konusunda kesin bir bilgi de yoktur. Ayrıca oruçlu iken abdest alırken ağızda su çalkalamak, oruca zarar vermez. (Dârimî, Savm:21, No:1731) Abdest alırken ağızda kalan su ile kıyaslandığında bu miktarın çok az olduğu görülmektedir. Bu hususta fukahanın icmaı da vardır. Ayrıca misvaktan bazı kırıntıların ve kimyevi maddelerin mideye ulaşması kaçınılmaz olduğu halde Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin oruçlu iken misvak kullandığı sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır. (Buharî, Savm:27; Tirmîzî, Savm:29) Diğer taraftan "Kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz." kaidesi gereğince mideye ulaşıp ulaşmadığı konusunda şüphe bulunan bir şeyle oruç bozulmaz.

Bu itibarla astımlı hastaların sağlığı oruç tutmalarına uygun olup başka bir hastalıkları da yoksa rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç orucu bozmaz.

9- Ağzına aldığı ilacın tadı boğazına varmak.

10- Dişleri arasında sahur yemeğinden kalan ve nohut tanesinden küçük olan şeyi yemek.

11- Dışardan susam tanesi kadar bir şey alarak ağzının içinde yavaş yavaş çiğneyip yok etmek ve tadı boğazına varmamak. Bu bakımdan bazı kalp rahatsızlıklarında dil altına konulan ilaç, doğrudan ağız dokusu tarafından emilip kana karışarak kalp krizini önlemektedir. Söz konusu ilaç ağız içinde emilip yok olduğundan mideye bir şey ulaşmamaktadır. Bu itibarla, dil altı kullanmak orucu bozmaz. Fakat dışardan susam tanesi kadar bir şey veya dil altı alınarak çiğnemeden yutulursa oruç bozulur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi