Mehmet Talu

Mehmet Talu

Orucu bozmayan şeyler 2

Orucu bozmayan şeyler 2

12- İhlil yani erkeğin aletinin sidik deliğine ilaç veya su akıtmak. Bu bakımdan idrar kanalının görüntülenmesi, idrar kanallarına giren cihazlar veya akıtılan ilaçlar orucu bozmaz.

13- Oruçlu iken kan aldırmak, bıyık yağlamak.

14- Göze ilaç damlatmak, sürme çekmek. Çünkü mütehassıs, uzman göz doktorlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç miktar olarak çok az, 1 mililitrenin 1/20'si olan 50 mikrolitre olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır.

15- Merhem ve ilaçlı bant kullanmak. Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz.

16- Zayıflama bandı kullanmak. Çünkü bu bantlardaki bitkisel maddeler her ne kadar kana karışsa da, yenilen içilen bir şey olmadığı için orucu bozmaz.

17- Orucu bozmaya niyetlenmek, fakat bozmamak

18- Kulağını bir şeyle karıştırıp irin v.b. şeyler çıkmak.

19- Biyopsi yaptırmak. Tahlil amacıyla vücudun herhangi bir organından parça alınması yani biyopsi orucu bozmaz.

20- Bir şeyi koklamak.

21- Kendiliğinden gelen kusuntunun gene kendiliğinden geri gitmesi. Fakat kendiliğinden gelen kusuntuyu iade orucu bozar.

22- Boğaza parmak salıp azıcık kusmak. Ağız dolusu olursa, bozulur.

23- Kendi elinde olmaksızın kusmak.

Not: Kusma hadiselerinde, orucu ihtiyaten kaza etmek gerekir.

24- Bir kadına bakmak veya onu düşünmek suretiyle inzal vaki olmak, menisi gelmek. Ancak bu gibi haller orucun sevabını azaltır.

25- Oruçlu iken gıybet etmek, yalan konuşmak. Ancak bu gibi haramları işlemek orucun sevabını yok eder.

Orucu bozan, hem kaza ve hem de keffaret gerektiren şeyler:

Soru: Orucu bozan, hem kaza ve hem de keffaret gerektiren şeyler nelerdir?

Cevab: Bismillâhirrahmanirrahim.

Oruç bir ibadet olduğu için, her ne suretle olursa olsun başladıktan sonra orucu bozmak günahtır. Hem de büyük günah. Çünkü Ebu Hureyre (R.A.)'den rivayete göre, Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu:

"Her kim dinen geçerli bir ruhsat veya hastalık olmaksızın Ramazan'dan bir günün orucunu yerse bütün bir ömür oruç tutsa da onu ödemiş olmaz!" (Tirmizi, Savm: 27; Ebu Davud, Savm: 38; İbn-i Mace, Sıyam: 14; Darekutni, 2/191; Ahmed b. Hanbel, 2/386, 442, 470)

Binaenaleyh çok çok tevbe-istiğfar etmek ve onu kaza etmek gerekir. Ramazan orucu, dinen geçerli bir mazeret olmadan bozulduğu takdirde, ayrıca keffaret adı verilen dünyevi bir ceza da vardır.

Şimdi Orucu bozan, hem kaza ve hem de keffaret gerektiren şeyleri izah edeceğiz:

Önce kaza ve keffaret tabirlerini izah edelim. Kaza: Bozulan orucu gününe gün tutmaktır. Keffaret: Bozulan Ramazan orucuna karşılık dünyevi bir cezadır ki sırasıyla:

a- Varsa bir köle azad etmek, hür kılmak.

b- Köle azad etme imkânını bulamazsa, iki ay aralıksız oruç tutmak.

c- Yaşlılık, zayıflık veya hastalıktan dolayı, tabiiki bu mazeretlerin dinen geçerli olması lâzımdır, oruç tutamazsa, altmış fakiri sabah-akşam doyurmaktır. Ya da altmış fitre vermektir. İşte keffaret bunlardan ibarettir. Bunların hiçbirisine gücü yetmezse, ALLAH Teâlâ'dan afv ü mağfiret ister. Keffaret gerektirecek şekilde birkaç defa oruç bozan kimseye, eğer evvelkilerin keffareti yapılmamış ise, hepsine bir keffaret kâfi gelir. Şimdi maddelere geçelim:

1- Oruçlu olduğunu bile bile yemek, içmek.

2- Oruçlu olduğunu bile bile cinsî münasebette bulunmak.

3- Ağıza giren yağmuru, doluyu veya karı bile bile yutmak.

4- Sigara, püro vb. şeyleri içmek, enfiye çekmek.

5- Çiğ et v.b. şeyleri yemek.

6- Az miktarda tuz yemek.

7- Hanımının veya sevdiği bir başka kimsenin tükürüğünü yutmak.

8- Kil vesaire gibi yemesini adet ettiği bir çamuru vb. şeyleri, meselâ kömür, kül gibi yemek.

9- Hanımını şehvetle öptükten, gıybet yaptıktan veya kan aldırdıktan sonra, oruç bozuldu zannıyla bile bile orucu bozmak.

10- Hariçten susam tanesi veya en az o büyüklükte olan başka bir yiyecek maddesini ağıza alıp yutmak. Buğday ve arpa tanesi yutmak.

Kaza ve kefaret gerektirecek şekilde orucu bozan kimseye, aynı gün, orucu bozmayı mubah kılan bir hastalık gelse veya bu kimse kadın ise, hayız kanı gelse veya loğusa olsa keffaret düşer. Çünkü bu durumlarda olan kimsenin orucu zaten bozulacaktı ve sadece kaza gerekecekti. Ancak böyle durumlarda sefere çıkmak, keffareti düşürmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi