Ahmet Akgündüz

Ahmet Akgündüz

Avrupa Üniver- sitelerindeki İslam ve Türk Kürsüleri

Avrupa Üniver- sitelerindeki İslam ve Türk Kürsüleri

Açıkça söylemek gerekirse, İslâm kürsülerini bir tarafa bırakırsak Avrupa, Türk ve Osmanlı kürsüleri açısından Amerikan üniversitelerinden daha fakirdir. Önemle ifade edelim ki, Avrupa’daki İslâm ve Türk kürsülerini birkaç bölüme ayırmak gerekmektedir.
Müslümanların Teşebbüsleriyle Kurulan Üniversiteler veya Kürsüler
Bu konuda önemli bir noktayı ifade etmek istiyoruz ki, Müslümanların doğrudan üniversite kurmak hakkı veya imkanı maalesef sadece Hollanda için mümkün olabilmiştir. Mesela yıllardır Türkiye’nin tavizler vermesine ve onlara her türlü hakkı vermesine rağmen, Fransa ve Almanya bir Türk üniversitesinin kurulmasına hâlâ imkan tanımamaktadır. Değerli YÖK Başkanımız bu konuda bir ışık olduğunu söylese de, benim ümitsizliğim hâlâ devam etmektedir. Şimdi de bazı örneklerle bu kurumları özetleyelim.
- Rotterdam İslâm Üniversitesi
Üniversitenin Rektörü olarak kısaca şu bilgileri vermem mümkün:
Üniversitemiz 1997 yılında Süleyman Damra tarafından kuruldu. Ben 2000 yılının son aylarında geldim. 2001 yılından itibaren İslâmic University Of Roterdam’ın rektörüyüm ama 2001 yılının Eylül’üne kadar formalite bir rektördüm. Esas rektörlüğüm eski idarenin tamamen istifa edip yeni bir mütevelli heyetinin oluşturulmasıyla başladı.
Hollanda’da bir özel üniversitenin tanınması için 4 safha var. Bunlardan ilki üniversitenin resmi uluslararası şartları tamamlamasıdır. Bu aşama tamamlandığı takdirde uluslararası bir akreditasyon organına, bir şirkete veya yerel bir organa (NVAO) müracaat ediliyor. Okulun kullanım alanları, öğrenciden öğretim üyesine kadar her şeyiyle 121 konuda değerlendirilip 10 başlıkta özetleniyor. Bu süreç şimdiye kadar Hollanda üniversitelerinde 10 ila 53 yıl arasında bir zaman almış.
Biz tanınmak için 2003’te başvuru yaptık. 2006’da ilk safhada gelen rapor % 85 olumluydu. Nihai rapor ise net bir sonuç ifade etmedi, ne müspet ne menfi idi. Utrecht Üniversitesi ile şartlı bir tanınma gerçekleştirdik, fakat Utrecht Üniversitesi bir süre sonra imzadan vazgeçti. Bu anlaşma ile kendi diplomamızı dahi onların onayı ile verebiliyorduk. Bu şart çok ağırdı. Anlaşmanın bozulmasıyla tekrar boşluğa düştük, ama ümidimizi hiç yitirmedik. 2008’de adeta başa döndük, üniversite kapanma tehlikesi geçirdi. QANO’ya müracaat ettik ve 2009’un 9 Ekim’inde birinci safha olumlu geldi. Sevindik fakat bunu duyuramadık. 2010’da ise NVAO’ya müracaat edildi. Üniversitemiz 4 Mayıs 2010’da resmen tanındı ve sonunda resmi karar 20 Mayıs’ta çıktı. Şu anda bütün Avrupa ve Amerika’da var olan ve resmen tanınan tek üniversite durumundayız. Türkiye dahil hiçbir yerde şubemiz şimdilik bulunmamaktadır. (Ayrıntılı bilgi için bkz. www.iur.nl; www.İslâmicuniversity.nl ).
- Avrupa İslâm Üniversitesi ve Diğerleri
Hollanda’da 1 Eylül 2010 tarihinden önce üniversite kurmak çok kolay idi ve yarım saat içinde 75 Euro’ya üniversite kuruluyor idi. İşte bundan faydalanan bazı arkadaşlar, 2001 yılı Eylül’ünde bu üniversiteyi kurdurlar. Ancak herhangi bir resmi tanınmaya müracaat etmediler. Üzülerek ifade edeyim ki, İstanbul Fatih’te bir şube açtıklarını ve 1000 küsür talebeleri olduğunu ve de eğitimin resmi ilahiyat fakültelerinden daha mükemmel bulunduğunu söyleseler de, resmi olarak hiçbir tanınmışlığı henüz bulunmamaktadır. Kaldı ki, tanınmayan bir üniversitenin başka bir ülkede şube açması da hem Türkiye kanunlarına ve hem de Hollanda kanunlarına aykırıdır. (Ayrıntılı bilgi için bkz. www.iueurope.com/nl/index.php; Avrupa İslâm Üniversitesi; Avrupa İslâm Üniversitesi İstanbul Şubesi (Halbuki Sayın Ahmet Ağırakça’nin idaresinde olan Fatih’teki şubede sadece eğitim merkezi şeklinde bilgi verilmektedir), Avrupa İslâm Üniversitesi Hollanda Şubesi, Avrupa İslâm Üniversitesi Belçika.)
Maalesef daha önceki kanundan istifade edilerek Şiiler tarafından açılan başka üç üniversite daha bulunmaktadır ve resmen hiçbir değeri bulunmamaktadır. Zaten bir dairenin her bir odasını birer üniversite haline getirmiş bulunmaktadırlar.
Haftaya kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Akgündüz Arşivi