Ahmet Varol

Ahmet Varol

Feshane’den Notlar

Feshane’den Notlar

Hayat Damarları 5 konvoyunun Türkiye güzergâhı üzerindeki yolculuğu sürüyor. İstanbul’daki programına Allah’ın izniyle büyük ölçüde katılmaya çalıştım. Benim açımdan en önemlisi Feshane’deki basın toplantısıydı. O toplantıda önemli konuşmalar ve dikkat çekici vurgulamalar yapıldı. Bunlardan Mısır’la ilgili olanları bir önceki yazıda özetle vermeye çalışmıştım. Bugünkü yazıda da diğer bazı hususlarla ilgili olarak aldığım notları siz değerli okuyucularımızın dikkatlerine sunmak istiyorum.
İHH Genel Başkanı Av. Bülent Yıldırım’ın dikkat çektiği önemli hususlardan biri Filistin meselesinin sadece Gazze’den ibaret olmadığı, Batı Yaka ve Kudüs’le ilgili de çalışmalara ihtiyaç olduğuydu. Bu bölgelerde yahudileştirme faaliyetinin ciddi şekilde arttığını, işgalcilerin Filistinlilerin topraklarını zorla gasp ederek yeni yerleşim merkezleri inşa ettiklerini, buna karşı da mücadele edilmesi ve oradaki Filistinlilerin haklarının korunması gerektiğini hatırlatarak bu amaçla önümüzdeki dönemde Batı Yaka bölgesine de konvoylar düzenleneceğini söyledi.
Yıldırım’ın dikkat çektiği önemli konulardan biri de Kudüs’te Mescidi Aksa’nın karşı karşıya olduğu tehlikeydi. İşgal devletinin bu kutsal mabedi ortadan kaldırmak için çalışmalarını hızla sürdürdüğünü, kendiliğinden yıkılmasını sağlamak amacıyla altına tüneller kazmaya devam ettiğini, bu mabedin yıkılmasının ise dünyada çok büyük olaylara sebep olacağını dolayısıyla ona sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi. Bülent Yıldırım, bu mabede sahip çıkma ve ona yönelen tehlikelere dikkat çekme amacıyla yılda bir günün Mescidi Aksa günü ilan edileceğini, dünyanın değişik ülkelerindeki Müslümanlardan ve başka inanç sahiplerinden gönüllülerin o günde bu mescitte toplanarak ona sahip çıkma konusundaki kararlılıklarını ortaya koyacaklarını bildirdi.
Malum olduğu üzere Batı Yaka bölgesindeki yahudileştirme faaliyeti işgal devletiyle Mahmud Abbas arasında son dönemde yürütülen masabaşı görüşmelerin de en önemli tartışma konuları arasında yer alıyor. İşgal devleti bölgedeki yahudi yerleşim merkezleri inşaatını dondurma süresinin dolmasından sonra uzatmayacağını açıkladığı halde Abbas söze gelir bir kararlılık ortaya koyamadı ve en azından görüşmelerden çekilme cesareti gösteremedi. 27 Eylül’de inşaat dondurma süresinin dolmasıyla birlikte Netanyahu söz konusu yerleşim merkezlerinin inşasının başlatılması ve gürültü çıkarılmadan, sessizce sürdürülmesi talimatı verdi. Bütün bu yerleşim merkezlerinin inşası ve yahudileştirme faaliyeti Filistinlilerin topraklarının zorla gasp edilmesi, evlerinin ellerinden alınması ve yıkılması suretiyle sürdürülüyor. Özellikle Kudüs’te Mescidi Aksa çevresindeki yahudileştirme faaliyetleri ise bu kutsal mabed için önemli tehlike oluşturuyor.
Uluslararası Ambargoyu Kaldırma Komitesi’nin Başkanı Muhammed Savaliha, işgal devletinin Özgürlük Filosu’na saldırısının ve Mavi Marmara katliamının kimseyi korkutamadığını, Filistin’e destek verenleri geri adım atmaya zorlayamadığını hatırlatarak; “Biz Filistin’e destekte, ambargoyu kaldırma mücadelemizde ve İsrail’e karşı direnişimizde ısrarlıyız” dedi. Hayat Damarları 5 konvoyunda dünyanın her tarafından katılımcıların olduğunu dile getiren Savaliha “Bu, dünya çapında bir kampanyadır” ifadesini kullandı.
Kendisi de Özgürlük Filosu’nda yer alan ve siyonist katillerin saldırısına maruz kalan Cezayir Ambargoyu Kaldırma Komitesi Başkanı Abdurrezzak Mukri de işgalcilere karşı direnişte kararlılıklarını sürdüreceklerine ve kimsenin kendilerini geri adım atmaya zorlayamayacağına işaretle şöyle konuştu: Bize “bu kanlı olaya rağmen bir kez daha gider misiniz?” diye sordular. Biz de karadan ve denizden tüm faaliyetlere destek vereceğiz, dedik.
Gerçekten de Cezayir’den ambargoya karşı mücadeleye destek veren ekip ve onların arkasında duran halk kitlesi geri adım atmadan, kararlılıkla mücadeleyi sürdürüyor.
Malezya Filistin’le Dayanışma Grubu adına konvoya katılan ve konuşma yapan Muhammed Zeyn de Malezya’nın İKÖ’nün kurulduğu tarihten bu yana Filistin davasına destek verdiğini ve vermeye devam edeceğini vurguladı.
Programın kapanış konuşmasını yapan ve konvoyun başkanlığını yürüten George Galloway de oldukça önemli noktalara temas etti. Onun konuşmasından aldığım notları inşallah müteakip yazıda sizlere aktaracağım.
Bu akşam 19.30’da Özel FM’de yayınlanacak Dünya Döndükçe programında da inşallah hem Feshane’deki basın toplantısından hem de BM Komitesi’nin raporu hakkında İHH’da düzenlenen basın toplantısından aldığım notları aktaracağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Varol Arşivi