Mehmet Talu

Mehmet Talu

Tesettür, başörtüsü farzdır... 3

Tesettür, başörtüsü farzdır... 3

Müslümanların bu farzı yerine getirmesine engel olunamaz!..

1. Harama Bakmak Ve İffeti Korumak: Görüldüğü gibi bu iki âyet-i kerimede, hem erkeklerin, hem de kadınların harama bakmamaları, edep yerlerini iyice örtülü tutup, iffet ve namuslarını zina, fuhuş ve onlara sebep olabilecek durumlardan korumaları emredilmektedir. Ebû Hureyre (R.A.)den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz de:

"... Gözlerin zinası: Harama, namahreme bakmaktır... (Müslim, Kader: 5, No: 21, 4/2047; Buhari, İsti'zan: 12, Kader: 9; Ebu Davud, Nikâh: 42; Ahmed b. Hanbel, 2/276, 317, 329, 343, 379, 431, 536; Beyheki, Es-Sünenü'1-Kübra, 7/89)

buyurarak harama bakmayı, göz zinası olarak nitelemiştir. Ancak, gözün harama tesadüfen ilişmesinin kasıtlı bakmak hükmünde olmadığı da hadis-i şeriflerde belirtilmiştir. Cerîr b. Abdillah (R.A.) şöyle demiştir: Resûlullah (S.A.V.) Efendimize ansızın görmeyi sordum. Bana gözümü başka tarafa çevirmemi emretti. (Bak.Müslim, Adab: 10, 2/1699, No: 2159; Tirmizi, Edeb: 28, 5/101, No: 2777; Ebu Davud, Nikah:44, 2/609,610, No: 2148,2149, A.b.Hanbel, 4/358,361; Darimi, İstizan: 15, Rikak.: 3)

Ansızın görmekten maksat: İnsanın bilmeden ve farkında olmadan kasıtsız olarak gözünün namahrem bir kadına çarpması, bir kadını görmesidir. Görür görmez başını başka tarafa çevirirse, bunda bir günah yoktur. Çünkü bundan kaçınmak mümkün değildir. Fakat bakmaya devam ederse günahkâr olur. Çünkü o andan itibaren devam eden bakışlar kendi irâdesi ve isteğiyle olmuştur. Bu nedenle Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz, Cerîr b. Abdillah (R.A.)ya gözünü başka tarafa çevirmesini emir buyurmuştur.

Büreyde (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz Hz. Ali (R.A.)'ye hitaben şöyle buyurdu:

"Ey Ali! Bir bakışa hemen ardından bir bakış daha katma! Çünkü önceki bakış senin için affedilmişdir. Sonraki bakış ise, senin için bağışlanmış değildir." (Ebû Davud, Nikâh: 43, 2/246, No: 2149; Tirmizî, Edeb: 28; Dârimî, Rikâk: 3; Ahmed b. Hanbel, 5/351, 353, 357.)

İnsanın aniden karşısına çıkıveren yabancı bir kadına gözünün ilişivermesinden dolayı kendisine bir günah yazılmazsa da bakışını devam ettirdiği takdirde bu hareketi kendi istek ve arzusuyla olduğundan günahkar olur. Bu sebeple Resûlü zişân (S.A.V.) efendimiz Hz. Ali (R.A.)'ye gözüne çarpan namahrem bir kadına bakışlarını devam ettirmemesini, devam ettirdiği takdirde günahkar olacağını haber vermiştir. Binânaleyh insanın ansızın gözü bir kadına değecek olursa bakışlarını devam ettirmeyip hemen ondan gözün bir başka tarafa çevirmesi gerekir. ALLAH Teâlâ da:

"Resûlüm! Mü'min erkeklere, gözlerini harama dikmemelerini, ırzlarını da korumalarını söyle. Gözlerine sahip olsunlar.." (Nûr Sûresi: 30) buyurarak haram bakmayı yasak etmiştir. Erkeklerin her hâlu kârda namahrem kadınlara bakmaları haramdır. Ancak şahitlik, tedavi ve evlenınek istemek gibi, sahih ve şer'î bir maksatla bakmalarına cevaz verilmiştir. Bunlarda da ancak ihtiyaç miktarı mubah kılınınıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi