Mehmet Talu

Mehmet Talu

Eşyayı tabiatında bırakmak 2

Eşyayı tabiatında bırakmak 2

Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, suçun; çocuğa karşı, kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, vasi, eğitici, öğretici veya bakıcı tarafından, aynı iş yerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak, posta ve elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak, insanların bir arada toplu olarak bulunmalarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılacak.

Mağdur bu suç nedeniyle eğitimini veya işini terk etmek, eğitim gördüğü kurumu veya çalıştığı iş yerini değiştirmek ya da ailesinden ayrılmak zorunda kalmışsa, verilecek ceza 1 yıldan az olamayacak.

Baskı sonucunda evlenme

Evlenme yaşına ulaşmış bir kimseye evlenmesi yönünde cebir veya tehdit kullanan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Yapılan bu baskı sonucunda evlenme gerçekleşmişse, ceza bir kat artırılacak. Bu nedenle kişinin intihar etmesi halinde 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına verilecek.

Mağdurun talebinin varlığı ve amaçlanandan daha ağır sonuçlar vermeyeceğinin anlaşılması halinde, soruşturma veya kovuşturma sonuna kadar şüpheli veya sanığın mağdura yaklaşmasını ve mağdurun bulunduğu yerlere girmesi yasaklanabilecek.

Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda, failler, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmaktan veya çocuklarla ilgili meslek icra ediyorlarsa bu mesleklerin icrasından yasaklanabilecek.

Testosteron azaltıcı tedavi

Cinsel saldırı suçundan, çocukların cinsel istismarı suçundan veya reşit olmayanla cinsel ilişki suçunun nitelikli halinden hapis cezasına mahkum olanlar, cezanın infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde, denetim süresi içinde; testosteron etkisini önemli ölçüde azaltıcı tedaviye tabi tutulabilecekler, tedavi amaçlı programlara katılmakla yükümlü kılınabilecekler, suçun mağdurunun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesi dışında başka bir yerde ikamet etmekle yükümlü kılınabilecekler. Bu suçların birden fazla işlenmesi halinde, bu kişilerin, söz konusu tedavi ve yükümlülüğe tabi tutulması zorunlu olacak.

Bu kişiler ayrıca, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmaktan, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmaktan, çocuklarla ilgili bir meslek icra etmekten yasaklanacak.

Yasaklanma kararı hükmün kesinleşmesiyle uygulanmaya başlanacak ve cezanın tümüyle infazından itibaren beş yıl süreyle devam edecek.

Cezanın infazı tamamlandıktan sonra bu madde hükümlerine göre kendisine yüklenen yükümlülüklere denetim süresi zarfında aykırı hareket eden kişi, infaz hakiminin kararı ile zorlama hapsine tabi tutulacak.

Zorlama hapsinin süresi 15 günden az ve ihlalin tekrarı halinde toplam 1 yıldan fazla olamayacak.

Dünyadaki örnekleri nasıl?

ABD'de bu tur suçlarda suçun ilk işlenmesi durumunda da uygulanıyor. Bazı eyaletlerde de ikinci kez aynı suçun işlenmesi durumunda uygulanıyor. Avrupa'da da bir çok ülkede bu sistem uygulanıyor.

Görüldüğü üzere: Teklifte, "Cinsel saldırı suçundan, çocukların cinsel istismarı suçundan veya reşit olmayanla cinsel ilişki suçunun nitelikli halinden hapis cezasına mahkum olanlar, cezanın infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde, denetim süresi içinde; testosteron etkisini önemli ölçüde azaltıcı tedaviye tabi tutulabilecekler, tedavi amaçlı programlara katılmakla yükümlü kılınabilecekler, suçun mağdurunun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesi dışında başka bir yerde ikamet etmekle yükümlü kılınabilecekler. Bu suçların birden fazla işlenmesi halinde, bu kişilerin, söz konusu tedavi ve yükümlülüğe tabi tutulması zorunlu olacak." deniliyor.

Teklifi veren Vekillerin "modern bir ceza" yöntemi olarak adlandırdıkları tecavüzcüyü "hadım etme", ne kadınların ne de çocuk ve erkeklerin tecavüz eylemi karşısında karşılaştıkları mağduriyeti giderebilecek bir ceza yöntemidir ne de bu eylemi ortadan kaldırmaya yönelik bir adımdır.

Ayrıca bunun hukukî bir hata olduğu da iddia edilmektedir. Şöyle ki: "Bir kere teklifte hadım etme konusuyla ilgili maddede tedavi sözcüğü geçmektedir. Çocuklara tecavüz etmek bir hastalık değildir ki tedavi olsun. Pedofili, çocuk tecavüzcüsü olmak bir sapkınlıktır. Sapkınlık olduğu içindir ki ne yazik ki tedavi edilemez.

Bir de tıbbın insanları cezalandırma amacıyla kullanılması da yanlıştır, tıp etiğine aykırıdır. Çünkü hekimler, bir kişiyi cezalandırmak için onun bedenine tibbi bir uygulama yapmaz, yapmak istemez. Bu bakımdan da insan haklarına aykırıdır. TCK hukuku, vücut dokunulmazlığının üstünlüğü üzerine kuruludur. Dolaysıyla, kişinin rızası olmaksızın ona bir iğne yapılamaz. Muayene bile edilemez. Bireyin onayı gerekir buna. Hadım etme ülkemizde pratikte uygulanabilirliği olmayan bir düzenlemedir. Siz çocuk tecavüzcülerini hapisten çıkaracaksınız, al bu iğneyi yaptır, diyeceksiniz. O iğne kadınlık hormonu erkeğe yapılacak. Cinsel işlevini ortadan kaldırıcak, sesinden göğsüne kadar etkin olacak. Ve çocuklar için bir tehdit unsuru olmayacağı konusunda bir güven duyacaksınız. Yani bu pratikte de uygulanabilir bir olgu değil. Zaten kıta Avrupas'ında da uygulanmıyor. İngiltere İrlanda gibi ülkelerde de yasaklanmıştır.

Bu hususta Prof. Dr. Orhan ÇEKER'in beyanı şöyledir:

"Hadım etme cezası, Kur'an-ı Kerim'de de, Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin sünnetinde de yoktur. Bence toplumu bu noktaya getiren sebepler araştırılmalıdır. Milli politika olarak herkes ahlak eğitiminden geçirilmelidir. Sarkıntılığa davet ve tahrik edici görsel yayınlar yasaklanmalıdır. Kadın vakur davranmış da sarkıntılığa uğramış ise suç yüzde yüz erkeğindir. Elbette işlenen suç son derece iğrençtir. Kadın dekolte giyinmiş, tahrik ve davet edici davranmış ise suça ortaktır. Suça ortak olup sonradan şikâyetçi olması makul değildir. Bu konuda suçu işleyen erkekleri savunduğum anlaşılmasın. Lakin bu suçun işlenmesinde dekolte kıyafetler giyinen, davet ve tahrik edici davranışlar sergileyen kadının da etkisi küçümsenmeyecek kadar büyüktür. Bu konuda tabii ki erkek suçludur, ama kadının da suçu göz ardı edilirse ülke olarak meseleyi çözümde yanlış adım atmış oluruz. Bu olayda her iki taraf da suçludur. Bunu yalnız ben söylüyor değilim. Daha birkaç gün önce Rusya'da bir Ortodoks papazı dekolte giyinip sokağa çıkan kadınları uyarmıştır."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi