Hasan Aksay

Hasan Aksay

İki güzel fırsat bir arada

İki güzel fırsat bir arada

Milyarlarca baskısı olan kitap!.. Milyarlarca insanın, her gün defalarca ezberden kısımlar okuduğu tek kitap!.. Her çağda hafızları, milyonları aşan tek kitap!.. Asırlardır tek harfi değişmeyen, değiştirilemeyen tek kitap!.. Tek hükmünü etkisiz kılabilmek için evrensel çaplı fitnelere, tuzaklara rağmen, düşmanlarını çaresiz bırakan tek kitap!.. “Bir hükmünü olsun tatbikattan kaldıralım” diye elbirliği yapıp her zulmü irtikap eden düşmanlarına tek nasip, tek başarı olarak zilleti veren, çaresiz bırakan tek kitap!.. “Hiç olmazsa başörtüsü zulmünde zafer” diye seferber olanların, kız öğrenciler tarafından bozguna uğratılmasına yol açan tek kitap!.. Öğrenim haklarının iptalinden “ikna odaları” ve Guantanamo gibi vahşet çeşitlemelerine rağmen iman kalesinden tek ferdini kaybetmeyen tek kitap!.. Ahlak, edep ve insanlık düşmanlarına yenilgiden başka bir nasip bırakmayan tek kitap!.. Saldırganları, geçerli bir gerekçe bulamamaktan kıvrandırıp şaşkına çeviren tek kitap!.. Gönülleri sevgiyle, insani yücelikle, ahlakla, erdemle, hak ve hakikatle besleyip aşılmaz güç ve şahsiyetler doğuran, açık ve net ibretler sergileyen tek kitap!..
15 asırdır bu kitaba, değerlerine saldıranların payına yalnız utanç ve zillet düşmüş; bu kitaba gönlünde taht kurup, yüce ahlakını yaşayanlara, idam sehpasında dahi izzet ve ölümsüzlük sunan tek bu kitap!.. Mevlana’lar, Yunus’lar, Fatih’ler, Yusuf İslam’larda hayat olan bu kitap!.. İki cihan saadeti bu kitap!.. Ya Rab! Ne muazzam tecelli! İnsanlığın ışığı bu kitap!.. Solmadan, eskimeden, her devirde gönülleri hidayete, huzura erdiren tek kitap!.. En güzel ahlak, son peygamber Hz. Muhammed’in (s.a.s.) ahlakı bu kitap!..
Bakara suresi, 2. ayet mealen: “İşte bu kitap! Onda hiçbir şüphe yoktur. O, korunacaklar için bir yol gösterici/hidayetin ta kendisidir.”
Bu kitap alkoliği, bir anda alkolden kurtarır. Bu kitap, Ömer’i, Hazreti Ömer; “Harlem’in sokak serserisi” denen Malcolm Little’ı, İslam ile milyonlara dünya çapında örnek bir iyilik kahramanı Malcolm X yapar. Bu kitap, Allah kelamıdır. Bu kitap, tüm insanlığa hitaptır. Bu kitap iki cihan saadetine götüren en güzel ahlaktır.
ABD Başkanı Barak Hüseyin Obama, “Babamın Hayalleri” kitabının başlarında kardeşi Roy’un sarhoş ve perişanlığını anlatıyor. Sona doğru, “Dünyalar benim oldu. Roy Müslüman oldu. Ne içki kaldı ne kötü bir hali” diyor.
İslami öğrenimde büyük bir kış geçirdik. Allah’a şükür yeni bir bahar dönemine giriyoruz. Güzel meal ve tefsirlerimiz var. Bu meallerin en güzellerinden biri de alim, fazıl, kemal ve tevazu sahibi, 1. Dönem Karesi milletvekili Hasan Basri Beyin mealidir. Üniversite yıllarımda ve sonra milletvekili iken kendilerini ziyaret ettim. Bir anıyla rahmet dileyelim. İlk Meclis, “Bakanları, başbakan değil Meclis seçsin” der. Maarif bakanlığı ısrarlarını, Akif, “Tefsir sahibi Vehbi efendi daha layık” der ve reddeder. O da, “Akif layık” der. Evleri uzak. Teklif heyeti, Dikmen ile Etlik arasında gece boyu gidip gelir olmaz.
1) Şimdi İslam dünyası yanıyor. Bu yangını söndürecek, gülistana döndürecek tek imkan bu kitabı hayat yapmaktır!.. Bir kere de, Hasan Basri Çantay mealiyle okuyarak yaşamak. Bu mealin varsa, yine fırsat kullanılmalı. Dostuna veya camiye hediye edersin.
2) Yanlış yönetimlerin ne büyük felaketler doğurduğunu görüyor, yaşıyoruz. “Milletler layık olduğu idareye kavuşur.” Bu liyakat imtihanı, nadiren Çanakkale ile ve her zaman seçimle yapılır. Şair, “Reyini verdiğin şahsın kim olduğun bilmezsen, -Kendi düşmanını kendin seçmektir” diyor. İsabetli rey için araştırıp, düşünmek, Çanakkale’de nöbet tutmaktır. Abonelik, kitaba ilaveten seçim olaylarını takip imkanıdır. Televizyon görüntü ve kendi istediği detayı verir. Gazetede ise, okuyucu istediği detayı bulur. Hadiselerin yönünü görüntü değil, detay gibi örtülen olayların kalp damarlarının durumu tayin eder.
Bugün abone olmak vaktidir. Hayırlı mübarek olsun!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Aksay Arşivi